Вие сте в: Начало // Всички публикации // Животът като фотография – в черно и бяло

Животът като фотография – в черно и бяло

На 22 април т.г. в хоспис „Добрият пастир“, недалеч от Прага, бе открита фотографска изложба „EROS&TANATOS“ на Валентина Стойчева и нейни приятели. Изложбата събра много гости – приятели на Валентина, колеги – състуденти от FAMU /Академия за филмово изкуство и фотография/ в чешката столица, приятели на авторката, нейни ученици, представители на Българския културен център, както и на сдружението на онкологично болни хора“Mamma help“.
Изложбата откри директорът на хосписа инж. Иржи Крейчи, който поздрави авторката, подчерта, че хосписът има друго предназначение, но той много се радва, че изложбата се организира точно там.
След това Валентина Стойчева благодари на всички, които помогнаха за организирането на изложбата, както и на представителите на хосписа за възможността фотографиите да бъдат подредени на такова място. Валентина подчерта, че самата изложба е метафора на човешкия живот, изразена чрез живота на цветята. Фотографиите са разказ за детството, за времето на цъфтеж, на бурни страсти и копнежи – EROS. А после, колкото и да е тъжно, животът завършва с увяхването и разбирането за края – TANATOS.
Писмо-приветствие прочетоха от сдружението “Mamma help“, с което поздравиха авторката и изразиха радост, че в нейно лице срещат не само добър човек и приятел, но и талантлив творец.
Посетителите и гостите с интерес разгледаха снимките на Валентина с поетични заглавия „Целувка“, Проникване“, „Страст“, „Зелен сън“, „Желание“, „Сълзи“, „Тишина“, „Докосване“, „Сумрак“, „Мъдрост“, които потапят зрителя в особен свят на размисли и емоции.
Изложбата ще продължи в хосписа до края на май т.г., а после ще бъде показана в кафе-галерия в Прага.
Две седмици след откриването на изложбата Валя Стойчева почина след дългогодишна битка с рак на гърдата.
Дано са цветни сънищата й там, на небето.
Поклон!

Форум Медикус

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.