Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Проф. Ваньо Митев за Хрониката на един скандал

Проф. Ваньо Митев за Хрониката на един скандал

- През май т.г. се разбра, че в сайта на Съвета за висше образование (ЙОК) на Турция е обявена забрана за легализирането на дипломите, издадени на завършили в България турски студенти. По този повод се свързах с министър Сергей Игнатов и се оказа, че в МОМН не е получена официална информация от турска страна. Месец по-късно „бурята” се разрази. Проблемът бе огласен от медиите… Убеден, че изнесеното на сайта е плод на недоразумение, на 14 юли, по моя молба, се срещнах с турския посланик Исмаил Арамаз, за да обясня, че ако някой някъде е фалшифицирал дипломи – това не е ставало в българските медицински университети. Нещо повече – да подчертая, че дали дадена диплома е истинска или не е, лесно може да се провери във всяка университетска администрация и това е установена практика за всички университети по света, включително и в нашите. А ако се появи съмнение, че някой е фалшифицирал диплома, случаят се поема от съответните разследващи служби. Останах с впечатлението, че това обяснение успокои посланика. Той сподели, че има турски фирми, които не са коректни и рекетират кандидат-студентите по един или друг начин. По принцип практика на всички учебни заведения е да си осигуряват чуждестранни студенти чрез фирми посредници, с които сключват договори. В тази връзка посланикът препоръча, когато клаузите по един договор са изпълнени, между фирмата и администрацията на университета да няма повече контакти. Аз приех това съображение и обещах да взема съответните мерки. Смятах, че така проблемът ще бъде решен…

По време на разговора посланикът няколко пъти подчерта, че тази среща се е състояла по мое настояване, а не по негова покана. Обясних, че съм председател на Съвета на ректорите в България и тъй като ректорите управляват автономни структури, длъжностите им са изборни (за разлика от Турция, където ректорите се назначават), имаме право и можем да решаваме проблеми, свързани с дейността ни. Той обаче заяви, че ще разисква въпроса с министър Игнатов.

Не съм политик и смятах, че ако изясним този чисто практически проблем, недоразумението ще се изчисти и напрежението ще спадне. Но ме озадачи фактът, че посланикът настоява за среща с представител на правителството… За съжаление след разговора излязох с повече въпроси, отколкото отговори.

Още на другия ден издадох заповед, с която забраних на администрацията въпросните контакти с посредническите фирми, а промяната беше вписана и в договорите, които сключваме не само с турските, а и с фирмите от всички други страни. За взетите мерки информирахме заинтересованите институции. Ефект обаче нямаше. От ЙОК не свалиха рестриктивния текст. Проблемът явно ставаше по-сериозен.

Когато кандидатстудентската кампания е в разгара си, а случващото се хвърля сянка на рейтинга ни, не можем да бездействаме и да очакваме решение, отпратено в бъдещето.

Информирах министър Игнатов за резултата от срещата с посланика и той веднага свика Съвет на ректорите. Взехме решение за електронизация на дипломите, за да могат те да бъдат проверявани директно в сайта на министерството.

Следващата стъпка, която ние, ректорите, предприехме, бе да поискаме среща с колегите от ЙОК в Анкара. Те ни се обадиха два дни преди определения ден – 13 септември т.г. С проф. Овид Фархи – ректор на Техническия университет във Варна, успяхме да се организираме бързо и да стигнем навреме. Предварително се видяхме с турски адвокат, който бяхме ангажирали да присъства на разговорите. Докато чакахме уречения час обаче, бяхме неприятно изненадани. От България ни се обадиха, че от ЙОК отлагат срещата с няколко часа. Не се съобразихме с това неакадемично отношение и настояхме да спазят определеното от тях време. Появи се главният секретар и се опита да ни отпрати с думите, че в момента няма кой да ни посрещне… Все пак се състоя среща със зам.-президента на ЙОК. От проведения разговор стана ясно, че ЙОК не желаят да решат проблема с техния сайт. Обяснението беше, че за да стане това, трябва да се спази определена процедура. Пътят минавал през външните ни министерства, през българското министерство на образованието и чак тогава стигал до нас – ректорите.

Бяхме разочаровани, защото положихме много усилия, за да се съобразим с условията на ЙОК, и изминахме 2000 км, за да чуем, че въпросът ще се решава на по-високо държавно ниво.

Още тогава турският адвокат ни посъветва да съдим ЙОК, защото още през 2004 г. Турският парламент е ратифицирал Лисабонската конвенция за признаване на дипломите, издадени в страни – членки на ЕС. Бяхме подкрепени и от турските колеги ректори, и от бивш председател на ЙОК. През същия ден зам.-председателят на Републиканската партия се е свързал с турския външен министър, за да попита защо се бави решаването на проблема. След като се върнахме, написахме протестно писмо, което изпратихме до всички отговорни институции. Писмото бе публикувано в три от най-четените турски вестници.

Според нас от ЙОК превърнаха проблема с фалшивите дипломи в скандал с политически привкус. Най-много ни тревожеше ефектът, който можеше да се отрази неблагоприятно на кандидатстудентската кампания. В създалата се ситуация българското външно министерство не зае необходимата активна позиция, не ни потърси, за да чуе нашето мнение, и допусна скандалът да се разрасне.

Учебната година започна и за щастие броят на чуждестранните студенти не намаля драстично. Ще продължаваме да се борим обаче, защото ситуацията резонира и в международен план. В Италия е имало първоначален отлив на кандидати за български университети. От фирмите посредници е трябвало да ги убеждават, че сме коректни, а не фалшификатори. Предстои среща с наш евродепутат, който да представи проблема в Брюксел, ако се наложи.

Това, че турски фирми рекетират кандидат-студенти, включително и за цената на обучението у нас, не е проблем на университетите. По принцип сумите са огласени на сайтовете на учебните заведения. В Медицинския университет в София цената за тази година е 8000 евро. Тя е определена от МОМН.

Според мен предизвиканият скандал е абсурден и неговият замисъл преследва цели, които не касаят дейността на българските университети. Предстои посещение на министър Игнатов в Турция и ако въпросът не се реши, ще си потърсим правата по съдебен ред.

Бел. на редакцията

На 1 октомври т.г. министър Игнатов информира, че е получил покана от турския министър на образованието и в близките дни ще пътува до Турция, за да разговарят по проблема с дипломите.

”Около 9 000 турски студенти учат в български университети. Най-много са кандидатстващите за техническите университети, на второ място – за медицинските“, заяви министърът и съобщи, че е имал среща с турския посланик у нас и определи срещата като много положителна заради мерките, които са набелязани: „Още повече, че това, което те искат, ние отдавна сме го направили“, обобщи министърът.

Доклад с имената на фирмите посредници, за които има подозрения,че нарушават закона, МОМН е изпратил до вътрешния министър Цветанов и до прокуратурата. От турска страна също разследват тези фирми.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.