Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Ефективно лечение на фиброаденом

Ефективно лечение на фиброаденом

Отлични резултати показва лечението на най-често срещания доброкачествен тумор на гърдата – фиброаденома, с помощта на фокусиран ултразвук.Това е неоперативен метод, който позволява отстраняване на образувания с помощта на локализирано прецизно повишаване на температурата.

Методът с фокусиран ултразвук доказва ефективността си като алтернатива на оперативното лечение на фиброаденоми на гърдата. Той дава на пациентките нова възможност да избегнат не само хирургичната интервенция, но и упойката, и белезите.

- Вече сме лекували 16 пациентки с тази технология в София и Париж и сме постигнали отлични резултати при всяка от тях”, заяви д-р Катрин Ортюно – медицински директор във фирмата производител Theraclion.

- Лечението с този метод не дава странични ефекти, допълни доц. Русанка Ковачева от УБ по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”, която работи по новия метод в България. Предвижда се в болницата да започне приложение на метода и за лечение на възли на щитовидната жлеза.

- На базата на досегашния опит и на тези успешни резултати обмисляме в следващите месеци да започнем лечение и на доброкачествени възли на щитовидната жлеза. Пациентите, които се интересуват, могат да се обаждат в болницата, каза още доц. Ковачева.

След лечението с фокусиран ултразвук обемът на фиброаденомите намалява средно с 20% на първия месец, с 40% на третия месец и повече от 60% на шестия месец. Средната продължителност на лечението е 1 час и 30 минути.

Лечението е провеждано еднократно при всяка пациентка в условията на будна анестезия в две болници – УБ по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”, в София, и Американската болница в Париж. По план то трябва да обхване 40 пациентки в двете болници. Всички те ще бъдат наблюдавани повече от една година след интервенцията.

Първите успешни резултати от приложението на метода бяха отчетени в София през януари 2012. Шест месеца след лечението на първите две пациентки с ултразвуковия метод бе установено, че техните тумори са станали по-меки и по-малки – с 64% при всяка от тях.

За фиброаденома

- Фиброаденомът е най-разпространеният доброкачествен тумор на гърдата.

- 10 % от жените развиват фиброаденом на гърдата през живота си.

- В САЩ по повод на заболяването се извършват половината от 1,6 млн. биопсии годишно.

- Във Франция годишно се откриват няколко десетки хиляди фиброаденомa.

- Заболяването се наблюдава във всички възрасти, но засяга най-вече жените под 30-годишна възраст.

- Наличието на фиброаденом се открива главно с палпация. Заболяването може да протича безсимптомно и да се открие при мамография или ехографско изследване. За всеки открит възел на гърдата се извършва тънкоиглена пункционна биопсия с цитологично изследване или микробиопсия с хистологично изследване. Ако резултатът от биопсичното изследване покаже, че се касае за фиброаденом, лекарят и пациентката решават заедно дали да се наблюдава развитието или да се отстрани, особено в случаите, когато създава дискомфорт на пациентката, нараства или предизвиква опасения. Доброкачественият характер на фиброаденома поставя пред пациентката и лекаря въпроса дали е оправдано да се прибегне до хирургическо лечение. Като алтернатива неинвазивното лечение с фокусиран ултразвук може да се окаже отговорът на този въпрос.

- Лечението с фокусиран ултразвук се провежда в условията на будна анестезия и трае от 30 до 90 минути в зависимост от размера на фиброаденома.

1 Отговор to " Ефективно лечение на фиброаденом "

  1. loramin казва:

    Искам да споделя мнението си за този нов, неинвазивен метод на лечение на възлите на щитовидната жлеза, който набира скорост – така наречената ехотерапия. Това е метод, използващ фокусиран ултразвук с висока интензивност (HIFU) и представляващ алтернативен вариант на хирургичното лечение на проблема. Доколкото знам предимствата му са: не е нужна обща упойка; – процедурата е амбулаторна , възстановяването е в рамките на няколко часа – пациента се приема сутринта и се изписва следобед; – лечението е безопасно, ефективно и също така, за разлика от операцията, не остава белег;

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.