Вие сте в: Начало // Всички публикации // Академизъм в настъпление

Академизъм в настъпление

Ежегодният патронен празник на Медицинския университет в София се състоя на 6 април т.г. Най-голямата българска школа, създала поколения лекари, фармацевти и стоматолози, отбеляза и 95 години от създаването си.

По традиция празникът започна пред Докторския паметник, където бяха положени венци в знак на почит към паметта и героите медици, загинали в Руско-турската освободителна война. Оттам преподаватели и студенти се отправиха по улиците на столицата към зала „България”, за да отбележат в тържествена обстановка постигнатото през последната година – да се поздравят за успехите, да наградят заслужилите.

Шествието на медиците е впечатляваща гледка. То е от малкото обществени събития, които респектират с достолепието на академичните личности в тоги и на преподавателите, които носят с чест отговорността за професионалните качества на випуск след випуск възпитаници на медицинската алма матер. След професорите шествието не е така стройно, защото на стъпка зад тях вървят студентите – еуфорични, по младежки различни, със самочувствието на хора, избрали своята бъдеща значима кауза …

Междувременно залата се изпълва с гости – министри, депутати, представители на съсловни организации, ректори и декани от други университети, дипломати.

Тържеството започва. На трибуната са представители на ръководството на университета. Председателят на Общото събрание на университета проф. Генчо Начев поздравява гостите и отбелязва, че най-старото и водещо учебно заведение в България има основание да се гордее със своите преподаватели, които отдават цялата си енергия и душа, подценявайки личното си здраве и интереси, за да изградят своите студенти като компетентни силни личности, способни да взимат решения и да носят отговорност в трудни моменти. Медицинският университет е създал плеяда учени, уважавани и у нас, и в чужбина, хиляди лекари, отдадени на хуманната кауза да помагат на страдащите.

В кратко академично слово ректорът проф. Ваньо Митев напомня, че началото на медицинското образование в България е поставено от 1917 г., когато с царски указ е основан Факултетът по медицина. 25 години по-късно е създаден зъболекарски отдел, а към Природо-математическия факултет към СУ – фармацевтичен. Развитието през годините продължава до днес – 95 години след началото. Открити са нови факултети, департамент и колеж, нивото на науката, обучението и развитието на кадрите е високо и уважавано по света. В най-престижния медицински университет у нас преподават 1443 професори, доценти и други доказали се специалисти, наши медици специализират в престижни чуждестранни клиники, 2160 са чуждестранните студенти.

Проф. Митев увери, че висшето медицинско училище и занапред ще се разраства, ще осигурява повече и по-добре платени работни места, както и по-големи възможности за реализация на младите специалисти. В заключение ректорът заяви, че след 5 години, за 100-годишнината, тези перспективи ще бъдат факт. А медиците, работещи сега в чужбина, ще пожелаят да се завърнат.

За празника си столичната академична общност получи приветствия от председателя на Народното събрание, от премиера, от вицепремиера, от министъра на здравеопазването, и др.

Вместо поздрав министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов разказа притча от древността: как преди 5000 г. е датиран първият интелектуалец в човешката история… и той е бил лекар.

Кулминация на тържеството бе връчването на ежегодните академични награди на университета:

ESCULAP – за изключителни постижения в медицинската наука, в терапевтичната практика и в обучението на специализанти, студенти и докторанти, получиха проф. Генчо Начев и проф. Сашка Попова.

PANACEA за особени постижения в преподавателската дейност, за научни приноси, за участие в международни и национални програми, за експертна дейност бе връчена в три области:

- За постижения в медико-биологичната сфера наградата получи проф. Илиана Йонкова от Фармацевтичния факултет – изявен специалист в областта на биотехнологиите и фитохимията;

- В медико-клиничната сфера – проф. Данаил Петров – национален консултант по гръдна хирургия, началник на Клиниката по гръдна хирургия в СБАЛББ „Св. София“;

- В медико-социалната сфера – доц. Жасмин Павлова от Катедрата по икономика на здравеопазването към ФОЗ.

Почетни знаци SIGNUM LAUDIS с лента бяха присъдени на проф. Николай Ламбов – декан на Фармацевтичния факултет, и на проф. Кънчо Чамов – ръководител на Катедрата по здравна политика и мениджмънт към ФОЗ.

SIGNUM LAUDIS плакет получи доц. Лидия Катрова от Катедра „Обществено дентално здраве“ към Факултета по дентална медицина.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.