Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Компетентна грижа за мъжкото репродуктивно здраве

Компетентна грижа за мъжкото репродуктивно здраве

От началото на 1976 г., когато е създадено първото андрологично отделение в днешната Александровска болница, до днес българските специалисти по андрология непрекъснато работят за утвърждаването на това направление в практическата медицина. През годините се реализират редица успехи в тази област. През 1991 г. отделението се преобразува в клиника, постепенно се създават андрологични кабинети из цялата страна. За съжаление обаче през 2001 г. единствената андрологична клиника у нас е закрита, а един по един врати затварят и специализираните кабинети. Така на практика българските мъже са лишени от лечебните структури, където професионалисти се грижат за тяхното репродуктивно и сексуално здраве. Някои от засегнатите се насочват към появилите се през последните години лицензирани ин витро центрове, но не всички подобни структури разполагат със специалисти в областта на андрологията, за да оценят ролята на мъжкия фактор за безплодието на дадена двойка.

Тези тревожни факти провокират андролозите от Клиниката по урология на Александровска болница да възстановят специализирания андрологичен кабинет

в лечебното заведение. Работата е насочена към превенцията и лечението на мъжкия стерилитет, на сексуалните нарушения на мъжа, както и на други заболявания на мъжката полова система. От октомври м.г. новоразкритият кабинет по репродуктивно и сексуално здраве е отворен всеки работен ден от 8:30 до 13:30 часа. Там преглеждат специалисти с богат опит в диагностиката и лечението на андрологичните заболявания – проф. Йорданка Узунова, д-р Симеон Рангелов, д-р Александър Заимов.

За „Форум Медикус“ проф. Йорданка Узунова съобщи, че всекидневно през кабинета преминават 15-20 души, но специалистите имат капацитет да поемат и повече пациенти. Мъжете могат да бъдат прегледани с направление от личния лекар или на свободен прием. По утвърдения ценоразпис на болницата платеният преглед при професор е на стойност 60 лв., при доцент – 50 лв., а при главен асистент – 40 лв.

Периодично обаче се организират кампании за безплатни прегледи. Така например всяка сряда - на 4, 11, 18 и 25 април т.г. ще се извършват безплатни прегледи, за които не е необходимо направление, нито пък някакви други документи. Записването се извършва на тел. 02/9230 204.

Проф. Узунова отбеляза, че това са консултативни прегледи и ако се наложат допълнителни изследвания, те ще трябва да бъдат заплатени от пациента. На територията на Александровска болница все още не функционира звено, в което се правят спермограми, ето защо взетите проби се изпращат за изследване в лаборатории на други лечебни заведения. Кабинетът е оборудван с ехограф, при необходимост в прегледа може да бъде включено и ултразвуково изследване.

По световна статистика при около 46% от безплодните двойки причината е мъжкият фактор, напомня проф. Узунова. Ето защо грижата за мъжкото репродуктивно здраве трябва да стане приоритет. Специалистите препоръчват  всеки мъж веднъж в годината да ходи на андрологичен профилактичен преглед, дори да се чувства здрав и да няма оплаквания. Опитът на проф. Узунова показва, че българинът до известна степен все още се срамува да говори за своето репродуктивно здраве. Но благодарение на различни информационни кампании той започва все повече да се вълнува и да обръща внимание на състоянието си. По-голямата част от пациентите, прегледани в кабинета, го посещават по своя инициатива, след като са научили за провеждането на безплатни прегледи от медиите, констатира проф. Узунова. За съжаление малко са пациентите, насочени от своя общопрактикуващ лекар.

Според проф. Узунова младите семейства не бива да чакат две-три години, ако имат проблем със зачеването. Тя препоръчва и двамата партньори да се изследватq и то едновременно, за да не се губи време. Проф. Узунова подчертава, че при наличие на репродуктивен проблем трябва внимателно да бъдат изследвани мъжът и жената, да не се прибързва с прилагането на методики като ин витро и ИКСИ, преди да се изчерпят останалите възможности за решаване на проблема. Проф. Узунова подчертава, че дори и в даден ин витро център да работи уролог, той не винаги е тясно специализиран в областта на андрологията.

При подробния андрологичен преглед се прави оценка на здравния статус на мъжа, на неговите оплодителни възможности, на базата на които може да се установи причина за инфертилитет и да се вземат мерки за премахването й. Сред причините за безплодие при мъжете са: варикоцеле, некоригирани навреме крипторхизъм и торзио, кисти на епидидима, различни травми. Наличието на хронична форма на простатит също дава поражения върху сперматогенезата. При някои от изброените заболявания – например при варикоцеле или кисти на епидидима, оперативно лечение би решило проблема. Проф. Узунова напомня, че при диагностициране на някакво андрологично заболяване и започване на лечение пациентите трябва да се проследяват на определен период. По време на контролните прегледи се прави нова оценка на репродуктивните възможности. Самолечението, към което българинът е доста склонен, крие много опасности и рискове, напомня специалистът.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.