Вие сте в: Начало // Всички публикации // Биомаркерите – ключ към персонализирано лечение на рак на белия дроб

Биомаркерите – ключ към персонализирано лечение на рак на белия дроб

/Статистиката сочи, че заболяването е водещо по смъртност сред всички злокачествени заболявания у нас. Всяка година в България се диагностицират над 4200 нови случая, като 5-годишната преживяемост на пациентите, засегнати от този вид карцином, е почти два пъти по-ниска от тази в Европа. Годишно у нас умират над 2700 души от рак на белия дроб. Ето защо е изключително важно да се познават симптомите, да се избягват рисковите фактори, да се провеждат редовни профилактични прегледи и при необходимост – да се прави навременна консултация със специалист. Всичко това напомнят от биофармацевтичната компания Амджен България.
В същото време има значителен напредък в персонализираната терапия  на този вид карцином. Биомаркерите са „ключ“ към тази терапия, като генетичният отпечатък, който се търси във всеки тумор, може да определи най-успешния терапевтичен метод, подходящ за пациента. Изследването на биомаркерите се прави в лаборатория, като се използват проби от туморна тъкан на болния или кръв, и се търси наличие на известни мутации в туморните клетки. Резултатите от теста се интерпретират от медицински онколози, а след консултация с мултидисциплинарен екип се определя най-правилното лечение за пациента. Определянето на точната мутация, причинила заболяването, е от ключово значение за индивидуализирания терапевтичен подход  и по-добрата дългосрочна прогноза. Мутациите, които възникват в ДНК на туморните клетки, могат да определят коя терапия е подходяща. Например EGFR инхибиторите са подходящи за пациенти с тумори, които имат EGFR мутации.
Преди ерата на персонализираната медицина онколозите можеха да разграничават само два вида рак на белия дроб въз основа на хистологията: недребноклетъчен рак на белия дроб (НДРБД) и дребноклетъчен рак на белия дроб (ДРБД). Днес вече са известни повече от 10 мутации на рака на белия дроб, като много от тях са при недребноклетъчния карцином, класифицирани спрямо мутацията в клетките: EGFR, ALK, BRAF, ROS1, RET, NTRK и KRAS G12C. KRAS мутацията е една от най-често срещаните и може да се открие при над 30% от пациентите с този тип рак на белия дроб в САЩ и Европа.
По-голямата част от таргетните терапиите, одобрени през последното десетилетие, са предназначени за пациенти, диагностицирани с недребноклетъчен рак на белия дроб, като те са насочени именно към специфична генетична мутация. Колкото повече биомаркери бъдат открити, толкова по-прецизно ще бъде лечението. За съжаление обаче, въпреки категоричните доказателства за огромната полза от персонализираната биологична терапия, все още има пациенти, които не са из-
следвали своите биомаркери и не могат да разчитат на най-съвременните методи за лечение.
Всяка година в света повече от 2 млн. души се диагностицират с рак на белия дроб, което го прави най-често срещан карцином при мъжете и втори по честота при жените. Ако заболяването бъде хванато преди да се разпространи, вероятността за повече от 5-годишна преживяемост се увеличава с 60%.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.