Вие сте в: Начало // Всички публикации // Кога бременните жени могат да се ваксинират срещу COVID-19

Кога бременните жени могат да се ваксинират срещу COVID-19

Ваксинация срещу COVID-19 при бременните жени да се извършва след 12-ата гестационна седмица на бременността, когато завършва ембриогенезата на плода.
Това препоръчва Експертният съвет по акушерство и гинекология. Експертите са категорични: „Натрупаните до момента научни данни не показват неблагоприятни ефекти на ваксините върху бременните, а напротив – свидетелстват за предпазващ ефект на ваксините, в т.ч. и за известна защита на плода“.
Ваксинацията срещу COVID-19 може потенциално да предпази новороденото от инфекция чрез майчините антитела, образувани от ваксинацията и предадени трансплацентно или чрез кърмата.
Бременните жени са изложени на по-висок риск от тежко протичане на COVID-19 в сравнение с жените в репродуктивна възраст, които не са бременни. Жените, които боледуват от COVID-19 по време на бременност, са с повишен риск от преждевременно раждане (преди 37-мата гестационна седмица) и тромбози. Основни заболявания – сърдечно-съдови, диабет, болести на дихателната система, на черния дроб или бъбреците, онкологични заболявания или рискови фактори като затлъстяване и тютюнопушене, също увеличават риска от тежко протичане на COVID-19, като тази вероятност се увеличава с възрастта на бременната жена.
На бременните жени се препоръчват иРНК ваксините (на производителите Pfizer/BioN
Tech и Moderna), заради по-добрите данни за имуногенност, реактогенност и липса на коагулационни проблеми. Ваксините не съдържат съставки, които са вредни за бременните или за развитието на бебето, не водят до усложнения при бременност, нямат негативно отражение върху здравето на бъдещите майки и новородените. Ваксините, базирани на иРНК технология, не навлизат в клетъчното ядро и не взаимодействат с човешката ДНК. Кратко време след ваксинацията организмът напълно разгражда всички съставки на ваксината.
Жените, които планират да заченат и правят инвитро опи-
ти, трябва да се ваксинират срещу COVID-19, тъй като по-
тенциалните усложнения при заразяване с коронавируса преди забременяване и по време на бременност могат да бъдат значителни.
Ваксинацията по никакъв начин не повлиява шансовете за забременяване – сега или в бъдеще. Редица проучвания показват, че ваксините срещу COVID-19 нямат отношение към яйчниковата функция, качеството на яйцеклетките, оплождането или броя на жените, които са забременели след поставяне на ваксина. От друга страна, боледуването от COVID-19 може да доведе и до продължаващи месеци наред проблеми с овулацията.
МЗ и Експертният съвет по акушерство и гинекология препоръчват на бременните и на жените, подложени на инвитро процедури, изборът на ваксина и моментът на ваксинация да бъдат консултирани с наблюдаващия специалист.
Повече информация за ваксинацията срещу COVID-19 при жените в репродуктивна възраст – на сайта https://plusmen.bg – част от информационната кампания „Плюс мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.