Вие сте в: Начало // Всички публикации // Световeн ден на слуха

Световeн ден на слуха

Над 400 хиляди души в България са със  средна до пълна глухота. Всяка година около 65 деца се раждат с напълно увреден слух. Ако не бъдат взети мерки, тези деца изостават в развитието си. Един от начините това да бъде преодоляно е поставянето на кохлеарни импланти, които се реимбурсират на 100% от НЗОК.
При малките деца почти 60% от загубата на слуха може да бъде предотвратена чрез мерки като имунизация за профилактика на рубеола и менингит, подобрена грижа за майката и новороденото, както и скрининг и ранно лечение на възпалителни заболявания на средното ухо.
- Същевременно колкото по-рано бъде диагностицирана липсата на слух при бебетата и бъдат взети адекватни мерки, толкова по-голям е шансът те да се научат да чуват и говорят, коментира проф. Диана Попова, ръководител на най-големия у нас център по кохлеарна имплантология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. – Прекомерното използване на слушалките, чрез които младежите слушат музика от телефона си, може да бъде опасно за техния слух. Причината е, че те се поставят навътре в ухото и при тях няма тази въздушна възглавница, както при големите слушалки, която да омекоти звука. По този начин се прескача част от слуховата структура, чиято функция е да намали паразитните звуци и затова усилваме още повече звука, което пък води до още по-голяма увреда на слуха.
- Наивно е да очакваме от
тийнейджърите да се откажат да слушат музика на телефоните си, но има едно просто правило, към което могат да се придържат. Правилото се нарича 80/90. Това означава силата на звука на устройството да бъде не повече от 80% от максималната и за не повече от 90 минути на ден, обяснява доц. Тодор Широв, отоневролог в лечебното заведение.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.