Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Застрахователни дружества поемат доброволното здравно осигуряване

Застрахователни дружества поемат доброволното здравно осигуряване

Дружествата за доброволно здравно осигуряване да се превърнат в застрахователи, предлага правителството с промени в Закона за здравното осигуряване. Промените имат за цел да премахнат неясната разлика между здравна осигуровка и застраховка, която у нас сега съществува нормативно, но не и фактически. По този начин ще бъдат уеднаквени изискванията и правата за всички компании, ще се повиши финансовата им стабилност и ще се увеличат сигурността и възможностите на избор за пациентите.

Промените се налагат заради нуждата от съгласуване на българското законодателство с това в ЕС. До момента страната ни е получила две писма от Европейската комисия, в които се апелира за извършването на промените, в противен случай България попада под ударите на Съда на Европейския съюз.

Проектът предвижда дейността по доброволно здравно осигуряване да се поеме от застрахователни дружества. За тази цел те трябва да имат право да извършват дейност по застраховка „Заболяване” или по застраховка „Злополука” и „Заболяване”. Съществуващите здравноосигурителни дружества имат една година, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Те ще трябва да се пререгистрират по Кодекса за застраховане. Това означава, че занапред минималният им капитал ще трябва да се увеличи от 2 млн. лв. на 4,6 млн. лв. Сегашните дружества за доброволно здравно осигуряване ще имат право при желание да получават лиценз и за други видове застраховки и така да разширят дейността си. Дружествата, които ще се занимават единствено със здравни застраховки, ще могат да запазят наименованието „здравноосигурително дружество”. Всички те обаче занапред ще имат възможност да оперират и на европейския пазар, като извършват същата дейност в други държави от ЕС. По този начин ще се увеличат сигурността и възможностите на избор за пациентите.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.