Вие сте в: Начало // Всички публикации // Коледата невъзможна

Коледата невъзможна

„Пет, четири, три, две, едно… Честита Нова година!“ – с какво нетърпение чакаме да отброим последните секунди на тази кошмарна 2020! Когато я посрещахме, едва ли някой е предполагал, че бедата вече се е случила – в последните дни на 2019 г. Китай информира СЗО за появата на случаи на пневмония с неясен произход в град Ухан и по този начин годината влезе в името на ново заболяване – COVID-19. Още на 3 януари Сингапур въведе контрол на летището си за пътници, пристигащи от Китай. Европа и САЩ продължиха да си живеят безметежно до втората половина на февруари, когато първата вълна заля Италия. През изминалите месеци новият коронавирус SARS-CoV-2 превзе почти всички страни и територии по света.

*  *  *

Една от последните незасегнати територии бе полинезийският архипелаг Самоа – до 27 ноември, когато там бе регистриран първият случай – на пътник, пристигнал от Австралия. Георграфски линията за смяна на датата и годината минава през този архипелаг и там първи и последни посрещат новата година (в Американска Самоа тя идва 25 часа по-късно, отколкото в отдалечената на 150 км Република Самоа). Именно жителите на републиката първи в света ще посрещнат Новата 2021 година с надеждата, че най-страшното може би вече e отминало.

Някои страни, например Германия, отмениха фойерверките в новогодишната нощ, за да не се допуснат инциденти, които могат да отклонят лекарите от основната им дейност – борбата с пандемията. Обаче най-голямата илюминация в света, тази в пристанището на Сидни, ще се състои, макар и с по-малко зрители. Предните места в публиката са резервирани за героите на 2020 година – лекарите, които в Австралия освен с пандемията се бориха и с последиците от безпрецедентните горски пожари.

Някак самотно и тъжно, без обичайното многолюдно ликуване, грейнаха светлините на коледната елха във Витлеем, родното място на Иисус Христос. Заради големия брой случаи на коронавирусна инфекция в палестинската територия е в сила полицейски час през нощта и в почивните дни. На службата в църквата „Рождество Христово“ ще присъстват само няколко десетки местни християни, гости от чужбина няма да бъдат допуснати.

Анкета на Би Би Си констатира, че много хора във Великобритания тази година са украсили домовете си по-рано от обикновено, за да повдигнат духа си в трудните времена. Психолози са установили, че коледната украса събужда щастливи спомени, а хората, прибягнали до този „трик“, освен че са по-щастливи, са и по-адаптивни, и по-отдадени на обществени каузи.

*  *  *

Надяваме се предстоящите коледни и новогодишни празници да ни осигурят една седмица бягство от строго регламентирания ни живот по време на пандемия. Но в тази извънредна обстановка пред правителствата стои трудната дилема – как да „пуснат“ коледния дух, без да подхранват разпространението на пандемията, и как да балансират социалните предизвикателства, ако Коледата бъде забранена.

Историята дава примери и в двете направления. Това не са първите рождественски празници, засегнати от глобална пандемия. През 1918 г. умората от тогавашния „локдаун“ заради т. нар. испански грип довела в края на годината до масови събирания в САЩ по случай Деня на примирието за края на Първата световна война, Деня на благодарността и Рождество – в резултат страната била залята от втора вълна, с много повече жертви.

Един-единствен път Коледата е забранена на Острова – през 1647 г., и това води до последици с историческо значение. След победата на войските на парламента в гражданската война, в Англия, Шотландия и Ирландия е забранено всичко, свързано с празника – от коледните декорации до семейните събирания. Избухва обаче недоволство, последвано от безредици, крал Чарлз I е екзекутиран, а Англия става република.

*  *  *

Ще има ли Коледа, след като има коронавирус? С този въпрос дете се обръща към Дядо Коледа в умилителен телевизионен клип. В отговор добрият старец разяснява правилата за „Covid safe Xmas“ – да, ще има, ако се придържаме към безопасно поведение, ако си останем вкъщи, ако празнуваме в тесен семеен кръг, най-добре в рамките на едно домакинство, ако не се смесват хора от различни географски райони с различно ниво на разпространение на заразата, ако преди да отидем при възрастните си родители, останем в 10-дневна карантина и т. н.

„Ще имаме една различна Коледа“, заяви италианският премиер Джузепе Конте. „Предстоящите празници ще бъдат щателно регулирани и за разлика от лятото изключения няма да се допускат“, предупреди той и обяви драстични ограничения на свободата на движение. От 21 декември до 6 януари италианците нямат право да напускат родните си провинции, например забранено е пътуването от Ломбардия в Тоскана. Който се завръща в родината си от чужбина, трябва да остане две седмици в карантина. Празникът трябва да бъде в рамките на едно домакинство, посещения на роднини не се допускат. Но и италианците ще получат малко свобода – в районите с ниско разпространение заведенията могат да работят до 18 ч с максимум 4 души на маса. Глобата за нарушителите е между 400 и 1000 евро.

И французите ще празнуват в тесен семеен кръг – разрешено е събирането на 6 възрастни плюс децата. На 24 и 31 декември ще бъде отменен комендантският час, който е в сила от 20 ч до 6 ч сутринта. Кафенетата, баровете и ресторантите ще останат затворени, в последния момент бе отменено първоначалното решение за отварянето на театрите, музеите и концертните зали. За първи път след пожара в катедралата Нотр Дам в святата нощ ще има концерт,  макар и без публика.

В строго католическата Полша епископатът ще освободи енориашите от задължителното присъствие на църковната служба за Рождество и ще премине към онлайн излъчване. Ски курортите ще работят по празниците, но не и хотелите.

И в Австрия ски лифтовете ще заработят на Бъдни вечер. До коледното дърво могат да се съберат до 10 души, включително и децата.

„Има нещо гнило в Швеция“, написа водещ шведски вестник, сравнявайки правилата за празниците със съседна Дания. Магазините, ресторантите и ски пистите продължават да работят, но шведите са призовани да празнуват в компании от не повече от 8 души, да ограничат пътуванията, посещенията в ресторанти и предколедното пазаруване.

В рамките на 14 дни в края на ноември в Швейцария бяха отчетени 1046 смъртни случая от COVID-19 и въпреки това в страната нямаше ден на траур или съболезнователен адрес от парламента, констатираха неправителствени организации и подеха инициативата на 100 обществени места в страната в последния ден на годината да бъдат запалени свещички в памет на жертвите на пандемията.

Семействата на над 250 000 души в САЩ имаха празен стол за свой  починал близък на семейната трапеза на тазгодишния Ден на благодарността. Проучвания констатират, че 61% от американците са променили плановете си за този най-голям семеен празник в страната. Милиони обаче не се съобразиха с препоръките на Центъра в Атланта за превенция и контрол на заболяванията и пропътуваха страната, за да се срещнат с роднините си. Резултатът – нов пик в разпространението на инфекцията се очаква в средата на декември.

*  *  *

Макар че не е напълно сигурно, възможно е в условията на криза да се откажем от комерсиализацията на празника и да се съсредоточим на духовната му същност. Съществени промени вече са налице – т. нар. Черен петък се премести в Интернет. Над 120 млн. франка са похарчили швейцарците в пазаруването онлайн. „Пазаруването може да бъде и патриотично дело“, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, а Грета Тунберг призова в Twitter: „Не купувайте нищо излишно по празниците“. Освен на обичайните губещи – туристическите агенции, самолетните компании, ресторантьорите, пандемията нанесе щети и в неочаквани направления. Заради наложените ограничения в някои американски щати пострада бизнесът на отглеждащите пуйки – на повишено търсене се радват само малките размери. „Не можем да ги поставим на диета, за да не наедряват“, оплаква се фермер от свръхпредлагането на добре охранени птици.

*  *  *

Ако има класация за най-ценния новогодишен подарък, то безспорен победител е научната общност, която подари на света ваксина срещу новия коронавирус, само 10 месеца след секвенирането на неговия геном. В ЕС сме в очакване на още един подарък – на 29 декември Европейската агенция по лекарствата трябва да се произнесе по резултата от прегледа на данните за безопасност и ефективност на ваксината на Pfizer/BioNTech.

Седмица преди да навърши 91 години, Маргарет Кенън стана първият пациент в западния свят, който получи ваксината срещу COVID-19 на Pfizer, след като британският регулатор даде разрешение за употреба на 2 декември. „Това е най-големият подарък, който бих си пожелала по случай рождения ми ден, защото той ми дава възможност да празнувам Нова година със семейството и приятелите след месеците на изолация“, заяви М. Кенън. „Да се ваксинирам или да не се ваксинирам?“ – отговорът на шекспировия въпрос е положителен и за втория, получил ваксината – 81-годишният Уилям Шекспир.

По нареждане на президента Путин масова имунизационна кампания с ваксината „Спутник V“ започна в Русия на 5 декември.

Кратката характеристика на лекарствения продукт обикновено дава отговор на много неизвестни, но един въпрос повиши градуса на безпокойство в Русия, особено във връзка с новогодишните празници – да пием или да не пием, след като ни ваксинират?

Повод за това стана изказване на вицепремиера, отговарящ за здравеопазването – Татяна Голикова, която посъветва хората, които се ваксинират, да ограничат употребата на алкохол в продължение на 42 дни, за да не се пречи на създаването на ефективен имунитет. Ръководителката на руския лекарствен регулатор Роспотребнадзор Анна Попова увеличи срока на „абстиненцията“ на 56 дни. Яснота „от извора“ внесе директорът на Центъра Гамалея, където е разработена ваксината „Спутник V“. „Изобщо не става дума за пълна забрана на алкохола по време на ваксинацията. Става дума за разумно ограничаване на употребата, докато организмът изработи имунен отговор на коронавирусната инфекция“, заяви акад. Александър Гинцбург, но настоятелно препоръча въздържание в продължение на три дни след инжектирането на всяка от двете дози.

Докато бъдем защитени от ваксините, трябва да продължим да разчитаме на здравия си разум и на научните доказателства. С помощта на математическо моделиране учени от германския институт „Макс Планк“ показват колко бързо се разпространява вирусът в затворени помещения и предлагат калкулатор за изчисляване на риска от инфекция. Базовото правило е, че колкото по-голяма е сбирката и колкото по-разпространен е вирусът в района, откъдето са участниците, толкова по-голяма е вероятността от инфекция.Така например, ако 10 души са се събрали да празнуват в помещение от 40 кв. м в продължение на 5 часа и сред тях има един носител на вируса, вероятността от зараза е над 28%. Този риск нараства с повишаването на градуса на веселбата вследствие на употребата на алкохол и надвикването на фона на музика, включена на max. „Ако хората продължават да се заразяват помежду си и ако съответната страна няма необходимата инфраструктура за проследяването на контактите и изолирането в карантина на заразените, едно смекчаване на ограничителните мерки рязко ще влоши положението“, заяви Майк Райън от СЗО.

*  *  *

„Живеем във време на изпитание, когато трябва да покажем силата на вярата си, скромността и дисциплината си, като се съобразим с всички препоръки, които изискват от нас здравните власти. Нека не униваме, страх да не задушава съвремието ни, а точно обратното, радостта на раждащия се Христос да ни окриля и да ни дава духовна сила“ – с този призив се обърна към вярващите главата на Българската православна църква патриарх Неофит по повод началото на рождественския пост. Ако се вслушаме в този призив, в тихата и свята нощ по-отчетливо ще прозвучи рождественският химн: „Слава във висините Богу и на Земята мир, между човеците благоволение“.

Маргарита ШАПКАРОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.