Вие сте в: Начало // Всички публикации // Ваксините срещу COVID-19

Ваксините срещу COVID-19

Нужна е разяснителна кампания за страничните реакции.

Лекари от Американската медицинска асоциация призоваха Центъра за превенция и контрол на заболяванията (CDC) да започне разяснителна кампания за възможните  странични ефекти при имунизациите срещу COVID-19. Тъй като ваксините на Pfizer и Moderna изискват поставянето на две дози през определен период, някои лекари се опасяват дали хората ще се върнат за втората инжекция, ако са имали неприятни усещания след първата. „Трябва да информираме пациентите, че това няма да бъде разходка в парка и е възможно да не се чувстват добре, но е необходимо да дойдат пак“, казва д-р Сандра Фрихофер от Американската медицинска асоциация.

И Moderna, и Pfizer/BioNTech посочват, че ваксините им могат да предизвикат странични ефекти, подобни на симптомите при лек COVID-19 – мускулна болка, студени тръпки и главоболие.

Някои от участниците в изпитванията на двете ваксини споделиха пред телевизия CNBC през септември, че след имунизацията са имали висока температура, болки в тялото, силно главоболие и чувство на слабост и умора. На моменти симптомите са били интензивни, но са изчезнали в рамките на един ден или по-бързо. Други участници са разочаровани, че не са имали такива оплаквания, което ги е накарало да предположат, че са били в плацебо групата. Подобни примери, както и мнения на учени предлага и сп. Science в публикация на 18 ноември т. г.

„През лятото Люк Хътчисън, биолог от Масачузетския технологичен институт, участва като доброволец в клиничното изпитване на ваксината срещу COVID-19 на Moderna. Много скоро след втората инжекция на мястото на инжектиране се появил оток с големината на „гъше яйце“. Здравият 43-годишен мъж не знаел дали е получил ваксината или плацебо, но в разстояние на няколко часа започнал да усеща болки в костите и мускулите и вдигнал температура от 38,9° C. „Треперех, обливаха ме студени и горещи вълни. През цялата нощ седях до телефона и се чудех дали да се обадя на 911″. Симптомите отзвучават след 12 часа, но Хътчисън казва: „Никой не ме беше подготвил за тежестта на това, което ще последва“. Според него хората ще се нуждаят от тази предварителна информация, защото част от тях могат да се сблъскат с интензивни, макар и преходни странични ефекти, свързани с ваксината. Здравни експерти са на същото мнение.

„Имам чувството, че не се обръща достатъчно внимание на въпроса за реактогенността на ваксината. Макар че са безопасни и няма да доведат до дългосрочни проблеми, тези усещания могат да предизвикат противоречив отклик сред обществеността“, казва Дебора Фулър от Вашингтонгския университет в Сиатъл, чиято лаборатория разработва второ поколение РНК ваксини срещу COVID-19. Тя се опасява, че страничните ефекти биха могли да подсилят недоверието към ваксините.

Опасенията бяха изказани след седмица на добри новини за коронавирусните ваксини: както Moderna, така и Pfizer/BioNTech, обявиха, че техните mRNA ваксини са демонстрирали 95% ефективност в хода на клиничните изпитвания с участието на  десетки хиляди доброволци. И двете компании съобщиха, че по време на проучванията не са констатирани сериозни опасения относно безопасността. Ваксините съдържат фрагмент от генетичния код на вируса, стимулиращ производството на шиповия протеин, доставен в организма в обвивка от липидни наночастици. Някои подозират, че реакцията на имунната система именно към този „доставчик“ причинява краткосрочните странични ефекти.

„Тези преходни реакции не трябва да обезкуражават хората да се ваксинират пред опасността от един пандемичен вирус, който убива най-малко един от 200 заразени“, казва вирусологът Флориан Крамер от болницата  Mount Sinai в Ню Йорк, който участва като доброволец в клиничното изпитване на Pfizer. „Нямам опасения относно реактогенността – възпалението на мястото, треската и отпадналостта са неприятни, но не са опасни“, допълва той.

При това повечето хора няма да се сблъскат със странични ефекти, дефинирани като „тежки“, т. е. такива, които възпрепятстват всекидневната активност. По-малко от 2% от получилите ваксините на Pfizer и Moderna вдигат висока температура от 39 до 40 ° C. Но ако компаниите получат одобрението на регулатора, те ще се стремят да доставят ваксината си на 35 милиона души в световен мащаб до края на декември. Ако 2% от тях имат силна треска, това би засегнало 700 000 души.

Други преходни странични ефекти вероятно биха засегнали още повече хора. Независимият съвет, който проведе междинния анализ на обемното проучване на Moderna, установи, че тежките странични ефекти включват отпадналост при 9,7% от участниците, мускулна болка при 8,9%, болки в ставите при 5,2% и главоболие при 4,5%. За ваксината на Pfizer/BioNTech показателите са по-ниски: тежките нежелани реакции включват отпадналост (3,8%) и главоболие (2%).

„Това е по-висока реактогенност, отколкото обикновено се наблюдава при повечето противогрипни ваксини, дори при тези с високи дози“, казва Арнолд Монто, епидемиолог от Университета в Мичиган.

Работещите в сферата на общественото здраве трябва да подготвят своите послания, в случай че истории като тази на Хътчисън бъдат използвани от принципните противници на ваксините, казва Бернис Хаусман, експерт по възприемането на ваксините в Университета в Пенсилвания. Прозрачността е ключова, изтъква тя. „Вместо да омаловажават вероятността от треска например, администраторите на ваксини могат да предупредят хората, че могат да получат треска, която може да почувстват като тежка, но тя е временна. Истината винаги е за предпочитане, когато става дума за изграждане на доверие“, допълва Б. Хаусман. Според нея трябва да се помисли и за механизъм, например гореща телефонна линия за хора със сериозни реакции, на която медицинско лице да отговаря на въпроси от рода „Трябва ли да отида в болница?“, „Ще бъдат ли покрити медицинските ми разходи?“ и др.

Дрю Вайсман, имунолог от университета в Пенсилвания, който е работил по създаването на двете ваксини, дава конкретен съвет: „Компаниите просто трябва да предупреждават хората: „Това е, което трябва да очаквате. Вземайте парацетамол за един ден“. Ваксините на Moderna и на Pfizer/BioNTech изискват две дози, разделени от няколко седмици. Реактогенността обикновено е по-висока след втората доза, обяснява Вайсман. „Страничните ефекти означават, че ваксината работи добре. Това значи, че сте имали добър имунен отговор на първата доза и сега виждате ефекта от това “, казва той. (Дрю Вайсман е съавтор на модификациите на информационната РНК, на която са базирани ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech, и той получава възнаграждение от компаниите за тази си дейност). „Подозираме, че липидните наночастици причиняват реактогенността, тъй като тези частици и без mRNA в тях водят до същия ефект при опитите с животни“, посочва Вайсман. „Налице е производството в мускулите на възпалителни медиатори, които причиняват болка, зачервяване, оток на мястото, треска, грипоподобни симптоми и т.н.“.

Иън Хейдън, който получи най-високата доза от ваксината на Moderna в първия опит с хора през пролетта, знае какво означава това. (Той е получил 250 микрограма, но отчасти в отговор на реакции като неговата, компанията се спря на по-ниската доза от 100 микрограма). Дванадесет часа след втората инжекция Хейдън почувствал студени тръпки, главоболие, болки в мускулите, отпадналост, гадене и вдигнал температура от 39,6° C. Вече в Спешното отделение той изгубил съзнание,  преди симптомите да отшумят  приблизително 24 часа след началото им.  Хейдън обаче твърди, че случилото се е „малка цена“ за възможността да се върне към нормалния живот. „За мен това беше тежък ден. Но ако го сравните с това, което COVID-19 може да ви причини, мисля, че си струва тази цена да бъде платена“.

По-дългосрочните странични ефекти на mRNA ваксините остават теоретични. Те включват възможността хората с лупус, чиято болест се причинява от антитела срещу собствения им генетичен код, да получат обостряния поради силния имунен отговор, предизвикан от ваксините, казва Сарфараз Хасни от Националния институт по артрит и мускулно-скелетни и кожни заболявания.  Според Бети Даймънд, имунолог и ревматолог от Института за медицински изследвания Фейнщайн, понастоящем няма доказателства, че mRNA ваксините причиняват автоимунно заболяване или го влошават. „На този етап има всички основания да се допусне, че хората с автоимунни заболявания могат да получат някоя от тези ваксини, когато бъдат разрешени за употреба“, смята тя.

Що се отнася до по-широкото обществено приемане на ваксините, Дрю Вайсман отбелязва, че новата ваксина срещу херпес зостер -  Shingrix, също може да предизвика значителни преходни реакции. Според голямо проучване тази ваксина, която е предназначена за хора на 50 и повече години, причинява тежки реакции, включително болка на мястото на инжектиране и мускулни болки при 17% от реципиентите. И въпреки това търсенето на ваксината, лицензирана през 2017 г., е много голямо.

Бернис Хаусман изтъква, че съобщаваната 95% ефикасност на двете ваксини е фактор за тяхното положително възприемане. „Ако знаете, че ваксината наистина е ефективна, подобно на ваксината срещу морбили, за да ви гарантира, че няма да получите инфекцията, тогава може да сте готови да приемете по-тежка първоначална реакция“.

Люк Хътчисън е съгласен с този извод: „Като се има предвид, че COVID-19  може да доведе до смърт или до загуба на работоспособност, всички трябва да „хвърлят жребия“ и да очакват тежка нощ. За целта се запасете с обезболяващи“, съветва той.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.