Вие сте в: Начало // Всички публикации // Remdesivir – в очакване на развръзка

Remdesivir – в очакване на развръзка

Експерименталният противовирусен медикамент Remdesivir е демонстрирал  терапевтичен ефект при 125 пациенти с COVID-19, лекувани в Университетската клиника в Чикаго, съобщи специализираният за медицински новини интернет портал Stat news на 16 април  („Форум Медикус” подробно писа по темата в края на март: „Remdesivir – носителят на големите надежди“, бр. 11).

Както съобщава Stat news, мнозинството от пациентите, повечето от които са били в тежко състояние, са излекувани и изписани след 6-дневен терапевтичен курс с Remdesivir, като е отчетено бързо подобрение на респираторните оплаквания.  В единични случаи се е наложил 10-дневен курс на лечение. От общо 113 пациенти в тежко състояние двама са починали.

Тези данни обаче не са съобщени в официална научна публикация, а във видеозапис в рамките на обсъждане в Университетската клиника в Чикаго. Координаторът на проучването в болницата Катлийн Мълън е потвърдила автентичността на записа, съобщава изданието на Германската лекарска камара Deutsches Arzteblatt. Понастоящем клиниката е включена в инициираните от американската фармацевтична компания Gilead Sciences две клинични изпитвания във фаза III – едното с 2400 тежко болни пациенти с COVID-19, а другото – с 1600 пациенти с по-леко протичане на заболяването. Става дума за международни многоцентрови проучвания, в които се сравняват клиничните резултати при 5-дневно и 10-дневно инфузионно лечение с Remdesivir. (При по-леките случаи има и контролна група на стандартно лечение). Резултатите се отчитат по 7-степенна скала – от леталния изход, през различната по тежест необходимост от кислородна терапия и интубация, до изписването от болница.

Очаква се резултатите от проучването на Gilead за групата на тежко болните пациенти с COVID-19 да бъдат публикувани в близките дни. Дотогава е твърде рано и научно необосновано да се правят каквито и да било изводи, се казва в изявление на Университетската клиника в Чикаго.

Въпреки че информацията от Чикаго е неофициална и въпреки че липсват основни данни за участниците, например възрастта и дали са имали хронични заболявания (от което също зависи изходът на лечението) съобщението на Stat предизвика еуфория на борсите.

Само няколко дни по-късно обаче, на 23 април, акциите на Gilead Sciences загубиха 6 процента от стойността си, след информация от Китай за проучване, при което Remdesivir не се е доказал при лечението на тежко болни пациенти с COVID-19 спрямо контролната група, която е била на стандартно лечение. Тази информация се появи за кратко време на сайта на СЗО, но беше свалена, след като се разбра, че изпитването не е приключено.

Като един от четирите най-обещаващи кандидати за лечение на СOVID-19 Remdesivir е в центъра на още няколко големи изпитвания с хиляди участници от десетки страни – в проучването на СЗО SOLIDARITY,  и в координираното от Франция проучване DISCOVERY.

Развръзката предстои.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.