Вие сте в: Начало // Всички публикации // Епидемията – седмичен преглед

Епидемията – седмичен преглед

Над 60 млн. души по целия свят наблюдаваха на платформи за стрийминг в Интернет хода на строителството в рекордно кратък срок на две нови болници в китайския град Ухан с общо 2600 легла – за лечение на по-тежките случаи на респираторни заболявания, причинени от новия коронавирус. На 4 февруари т.г. болницата Huoshenshan (на снимката) прие първите си пациенти, за които ще се грижат 1400 души – военни лекари и друг медицински персонал от китайската армия. Три дни по-късно отвори врати и болницата Leishenshan. Двете здравни заведения са създадени по образец на пекинската болница Xiaotangshan, построена само за 7 дни през 2003 г. за пациенти със SARS. Междувременно там започна реконструкция в случай на разрастване на сегашната епидемия и в Пекин, където потвърдените случаи засега са около 200.

Коефициентът на смъртност е значително по-висок в Ухан в сравнение с другите части на страната, стана ясно от официални данни, съобщени от китайските здравни власти. Общо за страната смъртността от новия коронавирус е 2,1%, като налице е спад от регистрираните в началото на епидемията 2,3 процента,  съобщи Националната здравна комисия (китайското здравно министерство). В провинция Хубей смъртността е средно 3,1 процента, докато в Ухан е 4,9%, което се обяснява с големия недостиг на специалисти и болнични легла в интензивните отделения. „Трите болници, първоначално предназначени да приемат пациенти в критично състояние, разполагат общо със 110 легла в интензивните си отделения, което далеч не отговаря на нуждите“, заяви представител на комисията. 80% от смъртните случаи са сред лица на 60 и повече години, а 75% от починалите са коморбидни пациенти. „Повечето случаи на инфектирани с новия коронавирус не са критични и няма място за паника“, каза представителят на китайското здравно министерство.

Друг резерв за ограничаване на разпространението на вируса китайските здравни власти виждат в поставянето под медицински надзор и на по-леките случаи, за да се спре предаването от човек на човек в близкото обкръжение – семейството. Един стадион и две големи изложбени зали в град Ухан са подготвени за целта (на снимката). Пациентите, чиито симптоми се влошават, ще бъдат прехвърляни своевременно в новите, по-добре оборудвани болници.

През тези дни бяха изписани и последните 5 души от общо 14 лекари и медицински сестри, заразили се от пациенти с тежка пневмония в началото на появата на огнището в Ухан. При други излекувани, сред които и пациент с тежка пневмония, лекуван 18 дни в болница, лекарите съобщиха, че е приложена ефикасна комбинация от вносни лекарства и методите на традиционната китайска медицина. Междувременно в Ухан започнаха клинични изпитвания на експерименталния препарат Remdesivir на американската биотехнологична компания Gilead Sciences.

Единични случаи, включително с предаване на новия коронавирус от човек на човек, продължават да бъдат откривани в над 20 страни по света. Под съмнение беше поставена възможността за предаване на инфекцията от лице без симптоми на заболяването. Според публикация в Science китайската гражданка – нулевият пациент в клъстера край Мюнхен, е свидетелствала пред изданието, че е чувствала лека отпадналост и болки в мускулите още по време на 3-дневния си престой в Германия, за което е приемала парацетамол. Според предишна публикация в NEJM китайската гражданка е била напълно здрава, когато е предала инфекцията на свой германски колега.

В Япония 10 случая на инфекцията с новия коронавирус бяха потвърдени на борда на круизния кораб „Diamond Princess“. Близо 3700 пътници и екипаж остават на борда на кораба в 14-дневна карантина в пристанището на Йокохама.

„В момента не сме в пандемия“, заяви през седмицата Силви Бриан, директор в СЗО за глобалната готовност за реакция на инфекциозни заболявания. „Намираме се във фазата на епидемия с много огнища и се опитваме да ограничим разпространението във всяко от тях“, допълни тя.

През изминалата седмица СЗО и Google се споразумяха да обединят усилията си в борбата с фалшивите новини относно новия коронавирус.  Целта е хората, търсещи информация за вируса, да намират достоверната информация на СЗО на челни позиции сред резултатите от търсенето в Google.

В същото време зачестяват информациите в световните медии за дискриминационно отношение към хора от азиатски произход. „Не всички азиатци са китайци, не всички китайци са болни“, пише в един от форумите. Създадена е и платформа за споделяне на подобни случаи #Ichbinkein Virus – „Аз не съм вирус, аз съм човек“.

Маргарита ШАПКАРОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.