Вие сте в: Начало // За медицински специалисти // Ново клинично изпитване разкрива голямата тежест на идиопатичната белодробна фиброза

Ново клинично изпитване разкрива голямата тежест на идиопатичната белодробна фиброза

Ингелхайм, Германия, 11 август 2017 г. Нови резултати от глобално клинично проучване, подкрепено от фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim, разкриват емоционалните и житейските предизвикателства, пред които са изправени хората с ИБФ. Пациентите страдат както от чувство на тревожност, страх, несигурност и безнадеждност, така и се чувстват ограничени в извършването на всекидневните си активности. Въпреки това на пациентите с ИБФ се предоставя както медицинска, така и немедицинска помощ, които да им помогнат да се справят с болестта си.

Клиничното изпитване разкрива притеснението на пациентите относно необратимостта на развитието на тяхното заболяване. Те са особено обезпокоени от острите екзацербации на ИБФ – бързото влошаване на симптомите в рамките на дни или седмици, което може значително да намали шансовете за оцеляване и да доведе до смърт в рамките на няколко месеца. По време на клиничното изпитване са проведени разговори с повече от 150 пациенти в девет държави. 61% от тях съобщават, че са притеснени (39%) или са изключително обезпокоени (22%), че може да получат екзацербация на ИБФ.

Пациентите също така подчертават въздействието на физическите ограничения, причинени от болестта, значението на

„Като пациенти с ИБФ, ние знаем, че състоянието на нашите бели дробове ще се влоши и дишането ни ще бъде затруднено, но не знаем кога това ще се случи. Това може да предизвика тревожност. Затова е изключително важно да имаме стабилна подкрепа от медицински  специалисти, пациентски организации, от семействата ни и от приятели.“

споделя Стефан Джоунс, 68г., пациент с ИБФ

това колко дълго ще могат да бъдат активни и да продължават своите занимания.

Д-р Марлис Уисенбек, пулмолог към Медицинския университет Еразмус в Холандия, споделя:

– Ние сме наясно с физиологичните промени, които се случват при болестта ИБФ, но такива изследвания ни помагат да разберем по-добре психологическата тежест на заболяването. Така, както е изключително важно пациентите да получат медицинска грижа веднага след поставяне на диагнозата с цел забавяне прогресията на ИБФ, така от решаваща роля е те да имат и емоционална подкрепа възможно най-рано, за да бъде сведена до минимум тревожността, свързана със заболяването. Във всекидневната си практика на медицински специалисти не трябва да забравяме, че ние не лекуваме само белите дробове, ние всъщност лекуваме човешки същества.

Подкрепата за пациентите, борещи се с предизвикателството ИБФ, е отвъд медикаментозната терапия и може да включва снабдяване на организма с допълнителен кислород при необходимост и участие в програми за белодробна рехабилитация, включително със съвети за диетата и с план с физически упражнения, който е най-подходящ за специфични нужди на пациента и според медикаментите, които той приема. Пациентите могат да се възползват от разговор с лекуващия ги лекар за предизвикателствата, пред които са изправени, могат и да получат по-нататъшна емоционална и практическа подкрепа от по-широк кръг здравни специалисти – помощ от медицински сестри, социални работници, психолози и физиотерапевти, от семейството си, от приятели и пациентски организации.

Мариане Сейтер, медицинска сестра, специализирана в областта на интерстициалните белодробни заболявания, от Торакалната клиника към университетската болница в Хайделберг, заявява:

– Стабилната подкрепа е жизнено важна за пациентите с ИБФ, за да бъдат те подпомогнати в справянето с негативното въздействие на болестта. Медицинските сестри и другите членове на мултидисциплинарния екип могат да помогнат пациентите да предприемат проактивен подход към контрола на заболяването. С подходяща подкрепа ние – медицинските специалисти, можем да работим заедно, за да подпомогнем пациентите да поддържат възможно най-доброто качество на живот.

Подобряването на благосъстоянието на пациенти с фиброзни белодробни заболявания като ИБФ е приоритет на Boehringer Ingelheim. Като част от този ангажимент в момента фармацевтичната компания е в процес на записване на пациенти за участие в допълнителни клинични проучвания, изследващи ефикасността на nintedanib при лечение на интерстициална белодробна болест, свързана с други състояния, различни от ИБФ, включително при пациенти със системна склероза, които също са развили интерстициално белодробно заболяване (SSc- ILD), и при хора с други прогресивни фиброзни интерстициални белодробни заболявания.

ИБФ засяга приблизително 3 милиона души по целия свят. ИБФ е рядко срещано и опустошително заболяване със средна продължителност на живота след поставяне на диагнозата приблизително 2-3 години.

Б. р. В момента nintedanib не е одобрен за употреба при SSc- ILD и неговият профил на ефикасност и безопасност не е напълно финализиран.

2 Отговори to " Ново клинично изпитване разкрива голямата тежест на идиопатичната белодробна фиброза "

  1. Съпругът ми почина от ИБФ преди няколко дни.Пиеше азиатския вариант на лекарството,което задържа развитието на болестта- PIRFENEX. Имам останали неразопаковани хапчета, достатъчни за 30 дни лечение. Ако някой желае да ги закупи, моля да се свърже с мен на телефон 0885056012- Стефка Бояджиева.

  2. Лекарството вече не е налично!

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.