Вие сте в: Начало // Всички публикации // Предизвикателството Ебола

Предизвикателството Ебола

През този месец се случиха важни събития във връзка с епидемията в ДР Конго, предизвикана от вируса Ебола.

На 17 юли т.г. Световната здравна организация вдигна степента на опасност и определи епидемията като „извънредна ситуация в общественото здравеопазване, с международно значение“.

– Настъпи моментът да привлечем вниманието на международната общност към създалата се ситуация и да удвоим нашите усилия. Длъжни сме да работим заедно, в дух на солидарност с ДР Конго, за да спрем епидемията и да създадем в страната по-ефективна система на здравеопазване, заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус.

Решението за повишаване на степента на опасност във връзка с епидемията бе взето в изпълнение на препоръките на Комитета по извънредните ситуации към СЗО, който наблюдава развитието на ситуацията в ДР Конго във връзка с епидемията от Ебола.   Комитетът се позовава на последните данни за развоя на събитията там, включително на информацията за първия потвърден случай на инфекцията в разположения на границата с Руанда град Гома – град с население от над 1 млн. души, крупен национален и международен транспортен възел.

За своето 15-годишно съществуване Комитетът по извънредните ситуации за четвърти път обявява тази най-висока степен на опасност за общественото здраве, по класификацията на СЗО. Предишните случаи са: 2009 г. – заради пандемията от грипния вирус H1N1; 2014 г. – заради случаите на полиомиелит и заради епидемията от Ебола в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне; 2016 г. – заради вируса Зика в Латинска Америка.

С обявяването на мярката се цели мобилизиране на силите на СЗО и на международната общност в борбата срещу разпространението на Ебола в ДР Конго и съседните страни,  както и увеличаване на финансовите постъпления, които от началото на годината са налични само наполовина.

Същевременно СЗО даде да се разбере, че засега не става дума за разпространяване на  смъртоносната треска извън обхванатия от епидемията регион. „Не става дума за глобална заплаха. Никоя страна не трябва да затваря границите си или да предприема ограничения върху пътуванията и търговията“, се казва в препоръките на Комитета по извънредните ситуации. „Особено важно е страните да не използват обявяването на тази мярка като предлог за въвеждането на ограничения на транспортните съобщения и търговията, което би се отразило негативно на мероприятията по борба с епидемията и на живота на населението в района“, изтъква проф. Робърт Щефан, председател на комитета. И допълва: „Комитетът не смята за необходимо установяването на пропускателни пунктове по летищата и пристанищата извън страните от региона“. Дори и за страните от региона не е необходимо затваряне на границите, те обаче трябва да засилят контрола по граничните пунктове и летищата за своевременното откриване на случаите на Ебола и приемането на заболелите в медицински заведения.

В СЗО са загрижени, че почти година след официалното обявяване на епидемия от Ебола в две провинции в ДР Конго, тя все още не е овладяна и  регистрирането на първия случай в милионния град Гома доказва това. Освен това в съседна Уганда през юни т.г. станаха известни три случая на Ебола. Положението в Гома е под контрол, здравните власти отдавна са подготвени за подобен случай, увери министърът на здравеопазването на ДР Конго Оли Илунга Каленга. Заболелият – пастор, който пристигнал с автобус от засегнат от епидемията район на 200 км от Гома, вече имал изявените симптоми на болестта. Издирени са всички контактни лица – 18-те пътници и шофьорът на автобуса са ваксинирани и поставени под наблюдение. Междувременно заболелият пастор е починал.

Досега от епидемията са починали близо 1700 души, а близо 700 са оцелели. Според СЗО, откриват се само около 75% от случаите: някои от заболелите умират без семействата им да знаят, че са имали Ебола. Без медикаменти умират 70% от заразените, а ако са лекувани, макар че лечението е само симптоматично, 70% оцеляват.

Редица международни организации, чийто сътрудници работят на терен за справяне с епидемията, определиха предприетата от СЗО мярка като своевременна.

– Повече хора трябва да бъдат ваксинирани, за да се ограничи предаването на смъртоносния вирус, призова президентът на „Лекари без граници“ Йоанна Лиу. –Нещата са ясни: хората продължават да умират по селата, все още има случаи на инфектиране сред здравния персонал, вирусът продължава да се разпространява и епидемията все още не е под контрол, категорична е тя.

След решението на СЗО президентът на ДР Конго обяви, че взема на пряко подчинение дейностите по ликвидиране на епидемията. В знак на протест министърът на здравеопазването Каленга подаде оставка. В писмото с мотивите за оставката той отправи тежки упреци към международни организации и компании заради настояванията им за прилагането на нова експериментална ваксина, наред с използваната сега ваксина на фармацевтичната компания Мerck&Co. Според експерти капацитетът на компанията да произведе 900 000 броя ваксини в следващите 6 до 18 месеца ще бъде недостатъчен, ако епидемията от Ебола продължава да се разраства.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.