Вие сте в: Начало // Всички публикации // Анализ на годишната дейност в Университетската болница по онкология

Анализ на годишната дейност в Университетската болница по онкология

Според резултатите за изминалата 2018 г. медицинска помощ в лечебното заведение са потърсили повече пациенти, а приходите от НЗОК са се увеличили.

Със 7,01% е нараснал броят на хората, получили лечение в УСБАЛО – от 13 214 през 2017 г., до 14 211 през 2018 г. Най-много са пациентите, преминали през Клиниката по химиотерапия – 5193, през Клиниката за лъчелечение – 2759 (от тях 369 са получили лечение с единствения апарат за томотерапия в България). Над 5200 са извършените операции в болницата, като най-много от тях са гръдни – 1350, урологични – 779, гинекологични – 765. Близо 50% от интервенциите са с голяма сложност. Над 2 хил. души са посетили „Център за пациента“, като 450 от тях са получили безплатни психологични индивидуални консултации, проведени са и 7 „Училища за пациенти“ по теми, засягащи живота с онкологично заболяване.

Финансовите резултати на болницата са с положителен знак. На 27,473 млн. лв. възлизат приходите на болницата от НЗОК за 11-те месеца на 2018 г. Те са с близо 1 млн. лв. повече в сравнение с тези през 2017 г. В същото време доплащанията са ограничени. Постъпленията от платени услуги от пациентите са редуцирани от 784 хил. лв. на 414 хил. лв. По-ниски са и разходите на лечебното заведение – от 31,47 млн. лв. те са спаднали на 29,97 млн. лв., поради което болницата успява да погасява редовно задълженията си към доставчиците на медикаменти и консумативи.

- Резултатите ясно показват, че УСБАЛО остава водеща онкологична болница в страната. Фактът, че при увеличаващата се конкуренция от лечебни заведения, подобряваме показателите за дейност, за мен означава само едно – че сме спечелили доверието на пациентите и им осигуряваме добро лечение, което е най-важно за нас.

Ето защо през тази година ще осигурим още по-добри условия за лечението, казва директорът на УСБАЛО д-р Стефан Константинов. – През 2019 г. в лечебното заведение ще бъде разширена и реновирана из основи  Клиниката по химиотерапия. За целта МЗ е отпуснало 1,3 млн. лв.

- Предвиждаме клиниката да бъде на 2 етажа, както и да бъде оборудвана комфортно – условията, при които пациентите ще се лекуват,  няма да отстъпват на тези в чужбина, коментира още д-р Константинов.

Общата площ, на която ще се помещава новата клиника, ще бъде близо три пъти по-голяма от досегашната и ще достигне 700 кв. м. Със средствата ще бъдат осигурени нови болнични легла, столове за химиотерапия, както и друго медицинско оборудване, нужно за лечението. Очаква се след ремонта капацитетът на Клиниката по химиотерапия да се увеличи, което да отговори и на нарастващото търсене на лечебното заведение. Ще бъдат подобрени и възможностите за извършване на научна работа в клиниката. В момента там се провеждат 11 клинични проучвания. В клиниката се обучават 8 специализанти по „Медицинска онкология“.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.