Вие сте в: Начало // Всички публикации // Плевен – град на роботите Da Vinci

Плевен – град на роботите Da Vinci

- Постоянно се говори за нови технологии, за иновации. Важно е да ги реализираш сега, не в някакво неопределено утре. Ние започнахме да прилагаме иновации през 2008 г. с роботизираната система Da Vinci в сферата на гинекологичната хирургия. По това време такава новост се приемаше като истинска екзотика… Вече сме на етап, в който разполагаме с втори робот Da Vinci Si последно поколение, с който навлизаме и в други медицински области – урология и обща хирургия. С развитието на тази дейност Университетската болница в Плевен вече е в топ 20 на страните в Европа с две системи по роботика.

С тези думи проф. Григор Горчев, ръководител на Телекомуникационния ендоскопски център към МУ в Плевен, започна представянето на новата придобивка по проекта към оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ на пресконференция в края на април т.г.

Технологично системата Da Vinci е разработена по програма на НАСА през 2005 г. През 2006 г. в САЩ се правят първите роботизирани операции. Преди 6 години, когато плевенският медицински университет се снабдява с първия Da Vinci , в Балканския регион единствено Румъния разполага с един робот. Днес картината е различна – в България са 3, в Румъния – 7, в Гърция – 8, в Кипър – 1, а в Турция – над 18.

Обучените досега  в центъра български екипи за работа с Da Vinci са 4 – два онкогинекологични, урологичен и екип по обща хирургия. Уролозите основно оперират рак на простатата, хирурзите вече са направили първи успешни интервенции на рак на дебелото черво. Перспективата е по-пълно използване на капацитета на системата за лечение и на други онкологични заболявания, както и за увеличаване на общия обем дейност на центъра.

Проф. Горчев сподели, че наскоро Европейската асоциация по роботика е провела  класация по критерии за успеваемост в роботизираните интервенции и е определила второ място в Европа на онкогинекологичния екип от Плевен – след екип от Швеция и преди екип от Онкологичния център в Милано.

- Прилагането на системата подобрява резултатите от оперативната и лечебната дейност в клиничната практика и вече се доказват многобройните ползи за пациента: намаляване на болничния престой, ниска кръвозагуба, намаляване на постоперативната болка и дискомфорт, редуциране на риска от инфаркт, бързо възстановяване и връщане на пациентите към нормален социален живот. Всичко това неминуемо подобрява икономическите показатели на лечебните заведения, увеличава тяхната ефективност и оптимизира използването на ресурсите, поясни проф. Горчев.

Според него роботизираната хирургия бързо се развива, става все по-достъпна и дава богати възможности за лечение и обучение, защото е плод на прогреса в съвременната технологична медицина. В САЩ например при 95% от пациентите със съответните индикации се прилага роботизирана хирургия. Само в една болница в Орландо има 14 робота…

Досегашният опит на ендоскопския център в Плевен показва, че интересът на пациентите към роботизираната хирургия расте. Проблемът е, че НЗОК заплаща стойността само за клинична пътека за роботизирана хирургия на рак на шийката на матка – 8000 лв. за 100 пациентки. На практика много жени, които имат подходящите индикации за лечение с робота, остават „извън борда“ поради лимита, който поставя касата.

Сега работна група подготвя предложение до НЗОК за клинична пътека за роботизираната хирургия при простатен карцином. Изчислено е, че годишно са необходими около 600 хил. лв., с които да се „покрие“ лечението на 80-100 пациенти.

Според проф. Горчев съвременното развитие на медицината скоро ще наложи роботизираната хирургия да бъде стандартизирана и у нас.

Ректорът на МУ в Плевен проф. Славчо Томов заяви, че ръководството на висшето училище е решено да продължи развитието на проекта за роботизирана хирургия, включително в посока обучение и научноизследователска дейност.

- Амбицията ни е да затвърдим позицията на университета като лидер в иновативното обучение в областта на медицината. В Телекомуникационния ендоскопски център са преминали обучение на I и II ниво над 300 специалисти по лапароскопска хирургия в различни области на медицината. С новата система, която разполага с виртуален тренажор, ще стартираме и  подготовката на колеги за III ниво – роботизирана хирургия. Колегите ще могат да продължат подготовката си за сертификат от ІV ниво в Страсбург, а за V ниво – в обучителен център в САЩ.

Проф. Томов подчерта, че студентите също не са забравени и ще имат достъп до най-съвременни форми в учебния процес. По силата на пилотен проект в университета въвеждат обучение в 3D формат. Стартът е даден в края на миналата година с предавана на живо в телекомуникационния център роботизирана гинекологична интервенция, по време на която студенти от първи курс са получили урок по анатомия в 3D формат. Идеята е тази практика да стане рутинна за обучение и в другите области на роботизираната медицина.

- Въвеждането на втора роботизирана система от последно поколение ще затвърди позициите на МУ в Плевен като обучителен и сертифициращ център по ендоскопска хирургия у нас и в Източна Европа. Колеги от чужбина вече се обучават в Плевен и интересът нараства, отбеляза ректорът.

В заключение специалистите информираха, че през октомври т.г. в София ще се проведе III международен конгрес по роботизирана хирургия под патронажа на МУ в Плевен. Ще участват специалисти от Европа и САЩ – видни представители в различните области на действие на роботизираните системи – гинекология, урология, обща хирургия, кардиохирургия, неврохирургия, детска хирургия.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.