Вие сте в: Начало // Всички публикации // Хронология на един конфликт

Хронология на един конфликт

Категоричен протест

Отворено писмо от служителите на Специализираната болница за активно лечение по онкология

Колективът на „СБАЛ по онкология” категорично протестира и не е съгласен с политическото назначение на членовете на Съвета на директорите на лечебното заведение – доц. д-р Петранка Троянова и г-н Ласко Лазаров.

Колективът на СБАЛО категорично не приема това назначение и освобождаването на доц. Лилянда Еленкова и проф. д-р Страшимир Каранов.

До момента болницата се е справяла много добре с всички предизвикателства на икономическата криза в страната и проблемите на здравеопазването в областта на онкологията. Това още повече ни кара да мислим, че причината за смяната на членовете на съвета на директорите няма нищо общо с подобряване дейността и икономическото състояние на лечебното заведение, а е единствено и само изпълнение на политическа поръчка с цел деструктивна политика в областта на онкоздравеопазването.

Новоназначеният член г-н Л. Лазаров няма нищо общо с проблемите на онкологичното здравеопазване, както и с дейността на държавните лечебни заведения.

Новоназначената за член на съвета доц. д-р Петранка Троянова е бивш изпълнителен директор на лечебното заведение, чиито мандат е преждевременно прекратен поради установени нееднократни административни нарушения.

Смятаме, че е недопустимо лице, отстранено от заемания пост на изпълнителен директор, да бъде повторно включено в ръководните органи.

Колективът на „СБАЛ по онкология” подкрепя и единодушно застава зад досега действащите членове на съвета.

В случай че изложените от нас мотиви и доводи не бъдат взети под внимание от принципала, ще предприемем законосъобразни протестни действия.

Писмото е подписано от началници на клиники, отделения, лаборатории, както и от лекари, специалисти по здравни грижи, санитари и други служители на болницата.

Започва проверка в СБАЛО

От 1 юли т.г. в столичната онкологична болница стартира финансова и документална проверка, назначена от министър Андреева след сигнали за редица нарушения. Като причина за промяната в състава на Съвета на директорите на лечебното заведение министърът  посочва, че новите членове ще могат да изискват от директора всички необходими данни.

- Ако след това се установи, че съм действала неоснователно, съответно директорът на болницата няма да бъде отстранен, казва д-р Андреева.

Очаквам обективна оценка

Становище на изпълнителния директор

Уважаеми журналисти,

Бих искала да информирам за реалното състояние в СБАЛ по онкология в София и да поискам право на отговор – не към министъра на здравеопазването, а към българското общество, което има нужда както от качествено лечение и спокойствие, така и от обективна информация.

Бих искала да заявя, че очаквам обективна проверка от страна на министерството, а не преднамерена такава.

В продължение на 3 години болницата завършва финансовата година без просрочени задължения и на печалба. Истина е, че от началото на 2013 г. до края на май т.г. имаме известни финансови затруднения, но това се дължи преди всичко на недофинансирането на дейносттта по интензивни грижи. В болницата постъпват хора с много тежка патология и съответно се инвестират много средства за лечение. Причина за това финансово състояние в момента е и фактът, че има разделяне на клиничната пътека по химиотерапия и въвеждане на процедура номер 5, както и намаляване на цените на клиничната пътека 298.

За последните 3 години (2010, 2011 и 2012) от МЗ са отпуснати на СБАЛ по онкология 1 270 000 лева за гама-камера и консумативи. Болницата е закупила най-модерната СПЕКТ/СТ, работеща с лиценз от Агенцията за ядрено регулиране. Извършени са строителство и ремонт на помещението за гама-камерата на стойност 500 хил. лева, т.е. общата сума на инвестицията е 2 млн. и 100 хил. лева. Всички капиталови разходи са инвестирани по предназначение.

Линейният ускорител в лечебното заведение се поврежда често и това се дължи на факта, че се използва средно от 90 души на ден при норма 50-60. Ако се погледне статистически колко пациенти ползват линейните ускорители в България, ще се окаже, че за цялата територия на страната не са преминали толкова болни, колкото през нашата болница.

Относно инвестираните 29 млн. лева по Европейски проект за изграждането на Комплекс по лъчелечение мога да кажа, че бенефициент на проекта е МЗ. СБАЛ по онкология е само обект на интервенция, т.е. на територията на лечебното заведение и в момента се извършват строително-ремонтни и монтажни дейности по изграждането на този комплекс. Лечебното заведение не е получило и в продължение на 5 години след приключването и изграждането на целия комплекс няма да има собственост върху машините и съоръженията, а само ще ги използва за лечението на онкологично болни български граждани.

Смятам, че аз и моите колеги през последните три години сме направили и правим всичко по силите си българските пациенти с онкологични заболявания да получават адекватно и качествено лечение, съобразено с европейските и световните стандарти. Това ще продължава поне докато съм директор на поверената ми болница.

Доц. д-р Здравка ВАЛЕРИАНОВА

Активните протести спират

От 3 юли т.г. лекарите от онкологичната болница са решили да не провеждат сутрешния си рапорт на открито. Те ще изразяват недоволството си от новите назначения в Съвета на директорите с протестни лентички на престилките. В третия ден на недоволството срещу връщането на доц. П. Троянова в ръководния състав на лечебното заведение медиците решиха да продължат протеста символично.

Това обаче не означава, че те са се примирили с назначението. Решението е да чакат резултатите от проверката, назначена от здравния министър, за да решат дали да предприемат следващи протестни действия.

Директорът доц. Здр. Валерианова съобщи, че от инспектората са открили нарушения при изготвянето на гражданските и трудовите договори, но болницата вече ги е коригирала.

1 Отговор to " Хронология на един конфликт "

  1. Манолов казва:

    Петранка Троянова се закани, че ще направи дълго готвената чистка в лечебното заведение. Директорката „под прикритие“ , изпадаща в нервни изблици, поради психични проблеми е алчна за власт и пари. Призовавам, всички колеги на протестни действия с цел отстраняването на един престъпник, като член на борда на онкологията. Същата използва любовните си връзки, за реваншистки назначения, с цел личното и облагодетелстване и „унищожаване“ на „враговете“..

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.