Вие сте в: Начало // Всички публикации // Ловци на вируси

Ловци на вируси

Запознайте се с някои от учените, които ще разследват произхода на SARS-CoV-2.

Десет изследователи с експертиза във вирусологията, общественото здраве и зоонозите са включени в мисия на СЗО, която ще търси отговор в Китай и извън него на ключови въпроси за началото на пандемията – за появата на вируса, за преодоляването на междувидовата бариера, за евентуалния междинен гостоприемник, за първите заразени. Съществуват убедителни доказателства, че SARS-CoV-2 произхожда от прилепи, но пътят, изминат до хората, остава загадка.

Изследователите от Европа, САЩ, Япония, Виетнам, Австралия, Русия и Катар възнамеряват да започнат своите проучвания в Ухан, където за пръв път бе идентифициран новият коронавирус. С право се смята, че ключов фактор за успеха на мисията ще бъде сътрудничеството с китайската страна. Малко се знае за китайските проучвания по тези въпроси, но според твърденията на китайски официални лица нито едно от тестваните до момента животни – потенциални  гостоприемници, не се е оказало положително за наличието на SARS-CoV-2.

Мисията на СЗО включва учени със световна известност като Мериън Копманс – вирусолог, експерт по молекулярна епидемиология в  Университетския медицински център „Еразъм“ в Ротердам, Нидерландия. Тя е член на екипа, който през 2013 г. откри междинния гостоприемник на вируса, причиняващ MERS – Близкоизточния респираторен синдром. В сътрудничество с Елмубашер Фараг, епидемиолог в Министерството на здравеопазването в Доха, Катар, Копманс установява наличието на антитела срещу MERS при едногърбите камили. По време на сегашната пандемия проф. Копманс изследва бързото разпространение на SARS-CoV-2 във ферми за норки в Холандия и Дания. Според нея уточняването на ролята на животните, отглеждани за храна и заради ценната им кожа, е важно за проследяването на началото на пандемията. Тя обаче допълва, че изследователският екип не изключва никакъв сценарий, включително и малко вероятния – вирусът да е „избягал“ от лаборатория. „Всичко ще бъде обект на проучване“, казва Мериън Копманс.

Член на мисията на СЗО е и Хунг Нгуен, изследовател по безопасността на храните, чиято последна месторабота е  в Международния институт по животновъдство в Найроби, Кения. Виетнамският учен е с голяма експертиза относно разпространението на патогени на пазари и тържища, подобни на рибния пазар в Ухан. Именно с посещенията на този пазар бяха свързвани първите случаи на COVID-19.  Сега се смята, че вирусът едва ли произхожда от този пазар, а там само е бил даден тласък на неговото разпространение.

В екипа е и Питър Дашак, който повече от 10 години изучава коронавирусите при прилепите и възможността те да се разпространят и между хората. Като президент на базираната в Ню Йорк изследователска организация Ecohealth Alliance, Питър Дашак от години работи в тясно сътрудничество с Института по вирусология в град Ухан. Именно това сътрудничество стана „препъни камък“ за него  през пролетта на миналата година. Ден след като президентът Доналд Тръмп заяви, без да представи доказателства, че коронавирусът е „изпуснат“ от лабораторията в Ухан, Националните институти по здравето в САЩ замразиха многомилионна субсидия за Ecohealth Alliance и поставиха трудно изпълними условия за нейното възстановяване. Едно от тези условия е Дашак да съдейства американски експерти да инспектират китайската лаборатория. „Нашата мисия е да помагаме за предотвратяването на следваща пандемия“, казва Питър Дашак по повод работата на Ecohealth Alliance. „Смятаме, че всеки момент някой в ​​Китай или в Югоизточна Азия може да се зарази с нов коронавирус, произхождащ от прилепите, и може да развие първите признаци на следващ COVID“.  По повод спирането на правителственото финансиране за организацията ученият заяви пред сп. Nature: „Победител в случая е вирусът и то не само сегашният -  SARS-CoV-2, а всички нововъзникващи вируси“.

Своя опит при проследяването на събитията във връзка с нововъзникващи заболявания предоставя и друг член на мисията на СЗО – Фабиан Линдерц от германския институт „Роберт Кох“, ръководител на изследователски екип по епидемиология на силно патогенните микроорганизми. През април 2014 г. Линдерц посещава село Мелианду в Гвинея, месеци след смъртта на двегодишно дете, за което се смята, че е първата жертва на Ебола по време на епидемията в Западна Африка. Интервютата му с местни жители и пробите от околната среда водят до извода, че първоизточникът на опасното заболяване са прилепи, обитавали изсъхнало дърво, в чиято хралупа децата си играели. Дървото обаче било изгорено дни преди пристигането на Линдерц, а в прилепите в близката околност не е открит вирусът на Ебола – история, която показва трудностите, свързани с откриването на първоначалното огнище на едно заболяване. На сайта на института „Роберт Кох“ д-р Линдерц изтъква: „Непрекъснато нарастващата глобализация води до бързо регионално, но и международно разпространение на патогени, както бе демонстрирано от ХИВ, SARS-коронавирусите, вирусът Ебола и H5N1. Следователно установяването на механизмите за възникване на заболявания във високорискови райони е от пряко значение за общественото здраве в световен мащаб“. По повод на очакванията си от сегашната мисия на СЗО Линдерц заявява, цитиран от сп. Science: „Измина доста време от появата на COVID-19 и фактът, че много хора имат само леки или никакви симптоми, представлява истинско предизвикателство  за идентифицирането на първия заразен човек. Няма гаранция, че ще имаме напълно достоверна история за това как точно е започнало всичко“.

От поне месец насам се съобщава, че изследователската мисия на СЗО в Китай ще започне всеки момент. На 5 януари т. г. генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус изрази разочарование, че 10-членният екип не е получил разрешение за влизане в страната в момент, когато някои членове на екипа вече са отпътували от родните си места. В отговор китайското външно министерство заяви, че има „недоразумение“ между двете страни относно договорените дати на посещението и добави, че разговорите по въпроса продължават.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.