Вие сте в: Начало // Всички публикации // Карантина в условията на дигитално здравеопазване

Карантина в условията на дигитално здравеопазване

Хая Касе Валиер живее в Йерусалим заедно със съпруга си и петте си деца – четири дъщери и един син. В началото на март т. г., след положителен тест за SARS-CoV-2, тя е поставена под 10-дневна карантина. Дневникът ѝ за преживяното в този период бе публикуван в изданието Times of Israel.
Ден #1, вторник
В продължение на пет дни имах леки симптоми и се надявах, че дори при положителен резултат за COVID-19 цялото ми семейство ще премине сравнително бързо през това изпитание, за да успеем да се срещнем на пасхалната вечеря с нашите роднини.
Ден #2, сряда
07:00 ч. Резултатите са налични на сайта на моя здравен фонд Maccabi Healthcare Services. Моят PCR тест е положителен, на останалите членове на семейството – отрицателен.
08:15 ч. Телефонно обаждане от Центъра за контрол на пандемията:
- Вашият тест за COVID-19 е положителен. Необходимо е да Ви задам няколко въпроса. Как се чувствате?
- Слава Богу, добре.
- Имате ли някакви симтоми?
- Не, вече не.
- Какви симптоми имахте?
- Лека кашлица за един ден, слабо гадене за няколко дни и еднократно втрисане в продължение на два часа.
- Кога се появиха симптомите?
- В петък.
- С кого сте се срещали в период от 5 дни преди появата на симптомите? Къде работите? Вкъщи? Какво точно работите?
- Какво значение има, след като работя вкъщи?
- Аз съм длъжна да Ви задам тези въпроси.
(Казвам си: не обръщай внимание, просто отговаряй на въпросите й. Тя сигурно има нужда от тази работа).
- С кого живеете?
- С всички, които са в списъка пред Вас. (Сигурна съм, че на екрана пред нея са вписани всичките ни деца). Тя започва да изрежда имената им.
- Да, да, да, да, да.
- И съпругът Ви е…?
- Да.
- Информираме Ви, че Вие и всички членове на Вашето семейство сте поставени под карантина. Тези, които са с негативен резултат, трябва да бъдат изолирани от този с положителен резултат. В противен случай ще са нужни 14 дни допълнителна карантина, считано от момента, в който тестваният положително приключи своята карантина. Ако останат без симптоми и имат два отрицателни теста – единият поне 24 часа преди 9-ия ден и другият – на 9-ия ден, те могат да съкратят карантината си до 10 дни. В условията на карантина не бива да напускате жилището си. При тези условия ще си останете ли вкъщи или предпочитате да отидете в хотел?
(Престоят в предназначените за тази цел хотели е за сметка на държавата. Всички там са с положителен тест и е нещо като ваканционен оазис – маските и дистанцията не са задължителни. Колко ли пари на данъкоплатците са вложени там?)
09:00 ч. Пет SMS-а от здравното министерство за поставянето под карантина – за всяко от децата ни поотделно.
09:30 ч. Звъни ми медицинска сестра от здравния фонд, за да ми каже, че PCR тестът ми е положителен.
- Как се чувствате? Имате ли номера за спешна помощ, в случай на необходимост?
14:00 ч. Автоматично обаждане от фонда Maccabi: “Ако искате да разберете резултата от теста си за коронавирус, натиснете 1”. OK, това е четвъртият начин да се информирам за този резултат.
15:00 ч. SMS от Службата за вътрешна сигурност (израелското ФБР): „Вашият тест за коронавирус е положителен и за целите на епидемиологичното разследване Вашият мобилен телефон се проследява чрез GPS, в случай че се намирате близо до други лица. Това се прави в името на общественото здраве. След изтичане на необходимостта придобитата информация ще бъде заличена“.
18:00 ч. Автоматично обаждане от Maccabi: „Натиснете 0 или 1 (за всяко дете) – 0 за отговор „да” и 1 за отговор „не”. Температура? 0/1. Проблеми с дишането? 0/1. (От отговорите ще зависи дали децата ще се класират за 10 дни карантина, вместо за 14). О, ужас, допуснах грешка – натиснах 1 за „да” и 0 за „не”. По каква логика 0 = да и 1 = не? Притеснявам се, че това дете вече ще влезе в системата като имащо някакви симптоми и следователно изолацията му не може да бъде съкратена на 10 дни.
Ден #3, четвъртък
От общината звънят, за да попитат имаме ли нужда от доставка на храна (колко мило от тяхна страна). Не, благодаря. Децата как са, как понасят изолацията? Бихте ли искали да ви доставим някакви забавни игри? Да, ако обичате…
Ден #4, петък
Пропуснато обаждане в 18:30 ч. Шабат започна преди час, а спонсорираните от еврейската държава дейности не се провеждат в шабат. Може би те си мислят, че спасяват човешки живот, което е позволено и в шабат? Но в моя случай те са информирани (въз основа на всичко по-горе), че не съм в категорията на рисковите 0,5%.
Ден #5, събота вечерта
Нови обаждания от същите служби:
- Не, нямам симптоми, с изключение на липсата на обоняние.
- OK, но все пак сме длъжни да попитаме. Температура? Затруднено дишане? Кашлица? Отделяхте ли урина през последните шест часа? Имате ли гадене? Диария? Храните ли се? Поемате ли течности? Успяхте ли да се имунизирате? Не?!  Поне с първата доза?! Имате ли някакви въпроси?
- Да. Симптомите ми приключиха преди пет дни. Мога ли да намаля времето си за карантина? (Знам, че тя ще каже – не.) Забележка: Американският Център за контрол на заболяванията CDC казва, че предаването на инфекцията става до 10 дни след появата на симптомите. Защо нашето здравно министерство прекалява? Може би то не се доверява на казаното от хората за симптомите и се съобразява само с датата на положителния PCR тест?
- По-кратка карантина? Нееее, това е политика на здравното министерство. Страдате ли от някакви психически проблеми, имате ли нужда да поговорите с някого?
- Да, изолацията води до психични проблеми. Защо сме отделени от семейството си и от обществото, когато вирусът е опасен само за по-малко от 1% от хората, които са с положителен тест, или за 0,07% от цялото население – по-голямата част от което вече е напълно ваксинирано? Защо?
- Такава е политиката на здравното…
- Знам, че Вие не сте здравното министерство, но можете да предадете въпроса ми – защо се изолират цели семейства, включително децата, при които рискът да се разболеят не е толкова висок? Защо?
- Самата Вие страдате ли от някакъв психически проблем?
- Не, но държа да получа отговор на въпросите си.
Ден #6, неделя
09:00 ч. SMS от полицията: „Вследствие на Вашия корона тест сте длъжни да спазвате следните указания – натиснете тук”. Отваря се документ на цяла страница: „Престоят под карантина е сложен период…в случай на нарушение следва глоба от 5000 шекела (1515 долара)”.
10:00 ч. Обаждане от Maccabi: „Попълнете следната анкета, за да знаем как се чувствате. (Следват въпросите от предишния ден: Температура? Затруднено дишане? Урина? Течности? Храна?) И изненада – имате ли пулсоксиметър вкъщи? Ооо, нее!
- Извинете, но положителният ми тест е отпреди седмица. (Едва сега ме питат дали следя нивото на кислорода си. Може би, ако в някое от безбройните проучвания по-горе бях споменала, че имам проблеми с дишането, щяха да ми го доставят?)
Ден #7, понеделник
14:00 ч. Звънят от Maccabi с въпрос дали съм получила пратка от тях. От разговора разбирам, че става дума за оценка на ситуацията, подобна на анкетата по-горе, но в писмен вид.
- Не съм проверявала пощенската си кутия, нали нямам право да излизам от дома.
- Какво решихте за оксиметъра?
- Слава Богу, не ми е нужен.
Ден #8, вторник
09:00 ч. Обаждат се от общината  – сверяват адреса, за да доставят игрите за децата.
Ден #9, сряда
07:00 ч. Цялото ми семейство подлежи на тестване. Ако само един от нас се окаже положителен, ще останем в карантина. Опасяваме се, че това може да продължи с месеци.
09:00 ч. Автоматично обаждане от Maccabi, както онова в първия ден: „Температура? Натиснете 0 за отговор „да” или 1 за отговор „не”. Затруднено дишане 0/1 и т. н.”
09:10 ч. Обажда се личният ми лекар, за да уточни часа на приема в следващия ден. В случай на отрицателен тест ще получа т. нар. „писмо за освобождаване от отговорност“. Това е „позволено“, тъй като поне през последните три дни от 10-те не съм проявявала симптоми. Десетият ден започва след полунощ, но в никакъв случай да не излизам през нощта, защото ще бъда в нарушение, предупреждава ме тя. Размисли: Защо човек се нуждае от писмо за освобождаване от собствения си дом? Не се ли превръща цялата ни страна във военна болница? Защо Министерството на здравеопазването диктува кога хората могат да влязат отново в обществото, а не лекарят – въз основа на индивидуалните симптоми на пациента или липсата им?
20:30 ч. Една от дъщерите ни казва, че няма обоняние. Останалите се опасяваме, че тестът й може да се окаже положителен и отново ще бъдем поставени под карантина. (Междувременно непрекъснато проверявам сайта на Maccabi в очакване на готовите резултати).
21:30 ч. Резултатите са качени на сайта. Всички тестове на членовете на моето семейство са отрицателни! С промяната на нашия „корона статут” животът придобива смисъл. Специално аз вече съм в групата на прекаралите коронавирусна инфекция, класификация, която е валидна в продължение на една година. Имам право на т. нар. „зелен паспорт”, който ми „разрешава” да посещавам синагога, фитнес център, ресторант, театър и други обществени места. Зелен паспорт получавате, ако:
- след позитивен PCR тест сте приключили своята карантина;
- седмица след втората доза на ваксината срещу COVID-19;
- след позитивен резултат от серологичен тест за наличието на антитела срещу SARS-CoV-2.
Аз лично нямам намерение да се сдобивам с този документ, защото смятам, че тази практика е дискриминационна. Някои дори я наричат „селекция” по аналогия с Холокоста. Мисля, че тази аналогия е пресилена, но политиците наистина делят хората в различни категории и ги противопоставят едни на други – първокласни срещу второкласни граждани: има случаи, при които хора биват уволнявани – или не са наемани – ако нямат зелен паспорт. Учениците също се „насърчават“ да го вземат, за да може Министерството на образованието да даде бонуси на училището (да, само преди два дни получих имейл от гимназията на дъщеря ми по този въпрос).
Главното предимство на документа е, че вече не е нужно да влизате в карантина, ако сте били в контакт с носител на вируса. Това е и основният стимул хората да се ваксинират – само за да не се налага да бъдат затваряни по домовете си отново и отново.
Ден #10, четвъртък
09:15 ч. В продължение на 3 часа посредством всички възможни начини за комуникация бях информирана поне 6 пъти от всички служби, изброени по-горе, че на мое име вече е наличен документът, с който приключва моята коронавирусна одисея.
16:00 ч. Пристигат обещаните от общината игри за децата.
Ден #13, неделя
SMS от здравното министерство: „Вие се възстановихте от прекарана коронавирусна инфекция и има висока вероятност да сте генерирали антитела срещу заболяването. Може да дарите плазма, в случай че искате да помогнете за лечението на други пациенти. За да разберете повече, натиснете тук“. Ето един истински повод да се почувствам щастлива: кликвам и си уговарям час за донорската процедура.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.