Вие сте в: Начало // За медицински специалисти // Бьорингер Ингелхайм – с фокус върху склеродермията

Бьорингер Ингелхайм – с фокус върху склеродермията

Денят на редките болести има за цел  да се даде повече информация на обществото за тези заболявания, които са по-малко познати и поради тази причина лесно биват пренебрегвани.

Такова заболяване е склеродермията. Терминът „склеродермия“ произлиза от гръцки: „sclero“ – твърд, и „derma“ – кожа. Заболяването също така е познато под името „системна склероза“ – хронично прогресиращо заболяване на съединителната тъкан и малките съдове, което се характеризира с удебеляване или уплътняване на кожата и вътрешните органи и поява на нарушения на съединителната тъкан в тялото. Не са изяснени причините, поради които хората заболяват от склеродермия, но броят на засегнатите се изчислява на 2,5 млн. души в света. Те са предимно жени на възраст между 25 и 55 години, като заболяването се среща 4 пъти повече при жените, отколкото при мъжете.

- Склеродермията е трудно за диагностициране заболяване, защото засяга множество системи и органи. Симптомите са подобни на тези при други автоимунни заболявания, коментират водещи експерти в областта.  - Не всички пациенти проявяват еднакви признаци на заболяването. Именно поради тази причина бихме искали да насърчим хората да научат повече за болестта и в случай на проявяване на симптоми да се консултират с лекар за установяване на причината.

Симптомите на заболяването могат да бъдат леко или силно изразени и да се променят във времето, като най-често срещаните са кожните. Повече от 90% от пациентите със склеродермия развиват кожни симптоми, които се изразяват във втвърдяване на кожата, анормална кожна пигментация, малки язви по върховете на пръстите, стегната и блестяща кожа на лицето, ръцете и краката, или обриви. Друг често срещан признак на заболяването е появата на отпадналост, като 90% от хората със склеродермия изпитват хронична умора. Освен това приблизително при 9 от 10 души симптоматиката е свързана с нарушения на храносмилателната система.

Друг признак, за който трябва да бъдем нащрек, е синдромът на Рейно, който се изразява в изтръпване, промяна на цвета или безчувственост на пръстите на крайниците. Над 90% от заболелите от склеродермия развиват това състояние, което се счита за един от най-обичайните ранни симптоми и несъмнено трябва да се внимава за появата му.

Поради уплътняването и нарушението на целостта на съединителната тъкан склеродермията може да причини увреждания на жизнено важни органи като белия дроб, сърцето и бъбреците, които могат да станат причина за инвалидизация или дори да се окажат животозастрашаващи. Когато заболяването засегне белия дроб, се развива т.нар. интерстициална белодробна болест, свързана със системна склероза (SSc-ILD). Това е основен рисков фактор за заболелите от склеродермия. До 90% от хората със системна склероза е възможно да развият интерстициална белодробна болест.

– Увреждането на белия дроб, което може да доведе до развитие на интерстициална белодробна болест е основната причина за смърт сред хората със системна склероза. Някои от основните признаци, за които би следвало пациентът да внимава, са: задух и трудност при извършване на всекидневни задължения, заяви проф. Огнян Георгиев – началник на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в Александровска болница. – Важно е пациентът да обсъди всички тези симптоми с лекар, без значение колко незначителни първоначално му се струват те.  Склеродермията би могла да окаже сериозно влияние върху емоционалното и психическото здраве на болния. Затова колкото по-скоро пациентът проведе консултация с лекар и бъде диагностициран, толкова по-бързо той ще има възможност да се адаптира към лечението и да подобри качеството си на живот.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.