Вие сте в: Начало // За медицински специалисти // Холистичен подход при лечението на ХОББ – максимална бронходилатация

Холистичен подход при лечението на ХОББ – максимална бронходилатация

– Посланието за клиничната практика е: ХОББ изисква максимална бронходилатация. Под такъв наслов бяха представени резултатите от клиничното проучване DYNAGITO®. Това е първото по рода си проучване, в което се оценява предимството на tiotropium/olodaterol спрямо tiotropium за намаляване на честотата на умерено тежките и тежки екзацербации при пациенти с ХОББ като първична крайна цел.

По време на събитието, организирано от фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim в София, беше направена ретроспекция на редица проучвания, включени в програмата за клинични изпитвания TOviTO®, с участието на над 16 000 пациенти. Програмата има за цел да изследва ефикасността и безопасността на tiotropium/olodaterol при ХОББ. Основният акцент на срещата бяха резултатите от проучването DYNAGITO®, последното от програмата TOviTO®. Резултатите до момента показват, че tiotropium/olodaterol подобрява белодробната функция, намалява симптомите и подобрява качеството на живот спрямо постигнатото с tiotropium. Данните бяха представени и канализирани от проф. Коста Костов – национален консултант по пневмология и фтизиатрия, завеждащ Клиника по белодробни заболявания във ВМА.

– ХОББ е прогресираща болест, която бавно, понякога доста мъчително, води до смърт. Щастливи сме да кажем, че един петгодишен период завърши и той е щастлив както за пациентите, болни от ХОББ, така и за лекарите. В този период се случиха 8 проучвания, финансирани и инициирани от Boehringer Ingelheim, които са под мотото TOviTO®. Те доказват, че бронходилатацията е съвременната концепция за лечение на ХОББ. С други думи – колкото повече дилатираме дихателните пътища, толкова по-добре е за болния, подчерта проф. Костов.

– Диагнозата ХОББ винаги се потвърждава със спирометрия. Нужни са 5 минути за един пациент, за да бъде доказано, че е болен от ХОББ. Ако той има всички рискови фактори, (кашлица, задух, тютюнопушене и намален физически капацитет), то е твърде вероятно да бъде болен от ХОББ. В зависимост от стойността на форсирания експираторен обем пациентите биват класифицирани по 4 степени на болестта – лека, умерено тежка, тежка и много тежка, обясни проф. Костов.

Според него използването на инхалаторни стероиди при ХОББ трябва да бъде ограничено само за малка част от пациентите с продължаващи екзацербации. Нужно е да се спре тютюнопушенето и да се приложи бронхоразширяваща терапия, защото иначе болестта напредва. Специалистът обясни, че настоящите международни препоръки акцентират върху приложението на бронходилататорите. Според него целта на терапията е болният да получи максимална дилатация от самото начало на заболяването.

Дълги години приложението на системни и инхалаторни кортикостероиди, заедно с бронходилататори, както и честата употреба на антибиотици при обостряне са били златен стандарт в лечението на ХОББ. Днес вече е категорично доказано, че ако в заболяването липсва астматична компонента, кортикостероидите, дори в инхалаторна форма, могат да бъдат избегнати. Днес съвременният подход е постигане на максимална бронходилатация, което е възможно чрез комбиниране на две лекарства в съвременните инхалаторни устройства.

– Това има смисъл, защото двойната бронходилатация с tiotropium/olodaterol работи, а всички проучвания от програмата TOviTO® са посветени на комбинацията tiotropium и olodaterol, което носи терапевтичен успех. Причините да се обединят два бронходилататора са: различна локализация на действие; различни механизми на действие; комбинацията води до по-бързо начално и продължително действие; подобрява се ефикасността, като в същото време това не води до повече странични ефекти, изясни проф. Костов.

Според него „черешката“ на тортата е клиничното проучване DYNAGITO®, което показва резултати, свързани с екзарцебациите. Tiotropium е най-обичаният от пулмолозите бронходилататор в света, защото има над 200 изпитвания и повече от 50 милиона пациeнтогодини. Няма друг препарат с такава позиция в света и той е недостижим, защото се е доказал в много важни проучвания, в които участват хиляди болни. Tiotropium e най-изписваното в света поддържащо лечение за ХОББ.

На срещата бе припомнено и за Respimat® – иновативно инхалаторно устройство, тип „бавна мъгла“, което може да бъде употребявано от всички категории пациенти с ХОББ. Специалистът изясни, че при ХОББ най-голям ефект имат инхалаторните устройства, които могат да доставят в белия дроб частици под 5 микрона, а при Respimat такива са 65,6% от основната фракция. Българските пациенти с ХОББ имат достъп до това иновативно лечение, което доставя директно в белия дроб точната лекарствена комбинация, разширяваща максимално бронхите.

– „Olodaterol е нов, дългодействащ бета2-агонист, с бързо начално и продължаващо до 24 часа действие, който допълва ефикасността на tiotropium. Медикаментът е удобен за всекидневно приложение, защото се прилага веднъж сутрин, с две впръсквания, каза проф. Костов.

И допълни:

– Boehringer Ingelheim си позволи смелостта да направи сравнение със собствения си най-силен боец на фронта – т.е. да противопостави комбинацията от tiotropium/olodaterol на tiotropium и да докаже, че това противопоставяне има смисъл. Белодробната функция, задухът, качеството на живот, физическата активност, а сега и намалението на екзарцебациите, докладвани в проучването DYNAGITO®, са на практика  параметрите, които интересуват един пулмолог. А те всички имат подобрение с използването на tiotropium/olodaterol, категорично обобщи проф. Костов.

Проучването DYNAGITO® е с продължителност 52 седмици, в което са взели участие 7880 пациенти от 51 страни.

– Основният резултат е 7% понижение на броя на екзарцебациите. Изчислено в човекодни, в здраве и подобрение на качеството на живот на пациентите това означава много. DYNAGITO® завърши клиничната програма на tiotropium/olodaterol с успех. Проучването показа, че резултатите от комбинацията са по-добри и по отношение на екзацербациите. Така DYNAGITO® допълни убедителните данни по отношение всички аспекти на ХОББ в полза на tiotropium/olodaterol, каза в заключение проф. Коста Костов.

ХОББ е с нарастващо значение, а според Световната здравна организация се очаква заболяването да се превърне в третата водеща причина за смърт до 2030 година в световен мащаб. ХОББ е прогресивно заболяване, което затруднява дишането на пациентите и всекидневните им дейности дори в много ранен етап. Дългосрочната прогноза след хоспитализация при ХОББ е лоша, тъй като 50% от пациентите умират в рамките на 5 години.

Tiotropium/olodaterol е одобрен за бронходилататорно лечение веднъж дневно за облекчаване на симптомите при възрастни пациенти с ХОББ. Лекарственият продукт съдържа tiotropium и olodaterol, специално създаден да допълва ефикасността на tiotropium. Tiotropium/olodaterol се прилага чрез Respimat® – единствен наличен инхалатор тип „фина мъгла“, което означава, че пациентът просто трябва да вдиша без усилие, за да достигне лекарството дълбоко в белите дробове.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.