Вие сте в: Начало // За медицински специалисти // Насоченост към ранна диагностика и лечение на идиопатичната белодробна фиброза

Насоченост към ранна диагностика и лечение на идиопатичната белодробна фиброза

Отбелязването на деня на редките болести е повод за повече внимание към ползите от ранната и точна диагностика на идиопатичната белодробна фиброза (ИБФ). Това рядко, инвалидизиращо и смъртоносно белодробно заболяване засяга приблизително 3 млн. души в целия свят.

Диагностицирането на ИБФ може да се окаже трудна задача, защото за целта е необходимо да бъдат направени специфични диагностични тестове. Средното време от първите симптоми до поставяне на диагнозата ИБФ е между една и две години. Погрешното диагностициране е често явление, тъй като симптомите на ИБФ наподобяват тези при други респираторни заболявания – ХОББ, астма, застойна сърдечна недостатъчност.

Друг основен проблем при ИБФ е фактът, че много пациенти, диагностицирани с болестта, остават нелекувани. През 2016 г. 290 медицински специалисти по респираторни заболявания от пет европейски държави участваха в онлайн проучване за лечение на техни пациенти с ИБФ. Резултатите от проучването показват, че 40% от диагностицираните пациенти не са получили адекватно лечение. Освен това 54% от пациентите не са били лекувани с одобрена за употреба терапия. Доскоро терапевтичните опции за лечение на заболяването бяха ограничени, но вече са налице две антифибротични лекарства в Европейския съюз, САЩ, Япония и в други страни.

Ранната и точна диагноза на ИБФ е важна, тъй като терапевтичните възможности за антифибротична терапия, допълнителна кислородотерапия, лечение на кашлицата и белодробна рехабилитация, която включва специални упражнения и дихателни техники, могат да помогнат на пациентите да контролират състоянието си.

– Намаляването на белодробната функция може да окаже значителен психологически ефект върху пациентите с ИБФ, казва проф. Огнян Георгиев, началник на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести към УБ “Александровска”. – Те се обезсърчават, защото се нуждаят от повече време за всекидневните си сутрешни занимания, изразходват повече енергия в тревоги за изпълнение на текущите задачи и се чувстват виновни, че са болни. Много от тях често имат усещането, че са демотивирани и изолирани.

Въпреки че ИБФ не може да бъде излекувана, заболяването може да бъде контролирано с подходяща терапия, която значително подобрява качеството на живот. Пациентите с ИБФ трябва да поемат инициативата за контрол върху заболяването, да научат всичко, което могат за него, да попитат своя лекар за възможностите за лечение, за да забавят прогресията и да живеят по-добре.

Повече информация за ИБФ – на Life with IPF

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.