Вие сте в: Начало // За медицински специалисти // Пациентите с болест на Фабри – с реален шанс за пълноценен живот

Пациентите с болест на Фабри – с реален шанс за пълноценен живот

На 13 април т. г. бе поставено началото на обучение на здравни журналисти по въпросите на редките болести, организирана от Swixx BioPharma България. Първото издание на академията бе посветено на осведомеността за болестта на Фабри.

Гост-лекторът проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология и ръководител на Клиниката по нефрология, трансплантация и диализно лечение към УМБАЛ „Александровска“, както и ръководител на националния експертен център за болест на Фабри, представи повече информация за това рядко заболяване, спря се на успехите и предизвикателствата при грижите за българските болни.
Болестта на Фабри е рядко генетично заболяване, причинено от мутации в  GLA гена, което се класифицира като една от „болестите на лизозомното натрупване“. Този ген отговаря за синтез на ензима алфа-галактозидаза А. Хората с болест на Фабри страдат от дефицит или липса на ензима и в резултат на това в клетките се натрупва излишък от специфичен субстрат, наречен GL-3. С течение на времето това причинява увреждане на основни органи и системи – сърце, бъбреци и мозък, като е възможно те да функционират неправилно и да се стигне до животозастрашаващи проблеми.
Заболяването засяга и мъжете, и жените. Бащите могат да го предадат със сигурност на своите дъщери, докато при майките вероятността това да се случи е 50%, независимо от пола на детето.
Болестта на Фабри може да засегне почти всички органи и системи в тялото. Често първият симптом, който се проявява още в юношеството, е болезнено усещане за парене в ръцете и краката, особено в пръстите. Другите признаци са: намалено изпотяване или липса на такова; поява на ангиокератоми (малки пурпурно-червени точковидни обриви, които могат да бъдат разпръснати по кожата или на групи върху тялото); стомашно-чревни нарушения (необяснима коремна болка, диария или запек); поява на характерни ивици по роговицата на очите; проблеми със слуха (шум в ухото, намаление или по-рядко загуба на слуха в едното ухо).
Усложненията на болестта на Фабри са в три основни направления – сърдечно-съдови усложнения, бъбречно ув-
реждане и засягане на централната нервна система.
Данните показват, че вследствие на рядкото заболяване преживяемостта при мъжете намалява с 20 години, а при жените – с 15 години.
Болестта на Фабри се диагностицира чрез ензимен тест за установяване на дефицит на алфа-галактозидаза A и чрез генетичен тест за доказване на мутация.
- Много е важно лечението да започне възможно най-рано, за да има възможно най-добър ефект, каза проф. Паскалев. – Клиничните данни показват, че пациентите, които са започнали лечение в по-ранна възраст и при по-леко бъбречно увреждане, имат най-голяма полза от лечението. Дългосрочната ензимозаместваща терапия от ранна възраст може да доведе дори до пълно очистване от натрупания субстрат GL-3 в мезангиалните и гломерулните ендотелни клетки. Оптимални резултати могат да бъдат постигнати най-добре, ако лечението бъде инициирано преди настъпването на необратимо органно увреждане, обясни още проф. Паскалев.
В България са диагностицирани близо 50 души с болест на Фабри, като почти всички се проследяват периодично от специалистите в Националния експертен център за болест на Фабри.
Председателят на Националния алианс на хората с редки болести Владимир Томов отбеляза, че точното и навременно диагностициране на пациентите с редки и хронични заболявания в България продължава да бъде предизвикателство.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.