Вие сте в: Начало // Всички публикации // За резистентната на лекарства туберкулоза при деца и юноши

За резистентната на лекарства туберкулоза при деца и юноши

СЗО/Европа публикува становище относно овладяването на резистентната
на лекарства туберкулоза (DR-TB) при деца и юноши, както и статия по темата в списание „Lancet“.
DR-TB е особено опасна инфекция, която не се диагностицира при много деца и юноши, страдащи от тази форма на туберкулоза. Според оценките в Европейския регион на СЗО тя остава недиагностицирана при 2000 деца на възраст под 15 години. Смята се също, че във възрастовата група от 15-19 години този показател е още по-висок.
Наред с това 14% от общия брой заразени са носители на особено опасни и трудни за лечение форми на туберкулоза. Това увеличава риска пациентите с недиагностицирана DR-TB, без да знаят това, да пре-
дават инфекцията на все по-голям брой хора.
Становището на СЗО се основава на проверени факти и съдържа актуални данни от последните научни изследвания, както и препоръки по клинични проблеми и аспекти на

общественото здраве, свързани с диагнозата, лечението и профилактиката на DR-TB сред деца и юноши. Препоръките са адаптирани към специфичните нужди на региона.
Д-р Масуд Дара, координатор по инфекциозни заболявания към Отдела по извънредни ситуации и заразни болести към СЗО/Европа, коментира:
- От гледна точка на общественото здраве това е важна стъпка към премахване на бъдещия „резервоар“ на DR-TB и овладяване на епидемията. От човешка гледна точка трябва да признаем, че болните деца губят значителна част от детството си заради това сериозно заболяване, което излага живота им на риск и често води до продължителна раздяла с близките. Необходими са решителни и последователни мерки, за да им помогнем.
Ново ръководство, издадено от СЗО/Европа, препоръчва използването на противотуберкулозен препарат bedaquiline, когато е необходимо, за подпомагане на пациенти с DR-TB, включително деца на 6 и повече години. За лечение на деца на възраст три и повече години се препоръчва използването на delamanid – друго наскоро разработено противотуберкулозно лекарство.
Ръководството дава надежда, че много деца и юноши с DR-TB могат да бъдат излекувани и ще бъде база на усилията на СЗО/Европа за премахване на туберкулозата сред всички възрастови групи.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.