Вие сте в: Начало // Всички публикации // След протеста – губят всички

След протеста – губят всички

КНСБ и нейната Федерация на синдикатите в здравеопазването изгубиха от блясъка си на социален трибун – изчакаха твърде дълго, докато решат да направят протест. Не получиха подкрепа нито от КТ „Подкрепа“, нито от Българския лекарски съюз, нито от Сдружението на общинските болници. Събраха „под прозорците на властта“ недостатъчно хора, влязоха и излязоха от Министерския съвет и надуха балон с 200 млн. лева. Дори президентът на КНСБ, нарекъл се умерен оптимист, призна, че за медицинските кадри в детски и социални заведения тепърва ще се „воюва“. Както и за нощния труд. Явно протестът не донесе нищо за тази категория медици.

Министърът на здравеопазването замалко да изгуби стола си. Остана. Обясни подробно формулите си. Макар той да е признат с финансовата си експертиза, изгуби част от доверието, докато се луташе в лабиринт от 50, 30, 6 и прочие милиони.

По нанадолнището на загубата се спуска и асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Спускането започна още в началото на годината, когато ръководството не припозна и се обърка дали да подкрепи самостоятелния протест на група медицински сестри. Разграничи се. Така допусна в кумулирането на протест за едно и също – достойно възнаграждение и ясни правила за формиране на заплащането – да има плакати на площада, палатки пред Министерството на здравеопазването, оставки в общински болници. Явно центробежните сили в асоциацията стават все по-забележими. И едва ли някакви милиони ще спрат или ограничат спускането.

Но най-големи губещи всъщност са самите професионалисти по здравни грижи. След протестите те се връщат на своя „сестрински пост“, най-близо до болните хора. И дано да са разбрали, че тези 200 млн. лева никой не ги е дал. Както управителят на НЗОК обясни, това си приходи от здравноосигурителни вноски, те са повече, защото минималната работна заплата и осигурителните прагове станаха по високи през 2019 година. Следователно тези 200 млн. лева така или иначе влизат в бюджета на НЗОК за следващата година.

За разпределение пък съвсем е рано да се мисли: през цените на клиничните пътеки, за които тепърва ще се преговаря; през новия рамков договор, който започва да действа от април; през конкретните решения на болничните ръководства как да разпределят постъпилите от дейност средства. Знаем, че и сега има методика, има финансов стандарт, процентно съотношение колко от един приход в болницата – търговско дружество, да отива за заплати и осигуровки. И какво от това? Особено на фона на дълговете на доста болници, на кредиторите пред портите им, на съдебните дела.

Откровено казано, 200 млн. за болнична помощ въобще не са малко за приходната част на бюджета на НЗОК. По-важно е обаче, че според модела на здравната система от прихода до разпределението изтича много време. Къде е 2020 г., къде е април, къде е новият модел?

Днес знамената са прибрани. Палатките почти пустеят. Утре – пак в омагьосан кръг. С изгубени илюзии.

Дарина Стоева

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.