Вие сте в: Начало // Всички публикации // Ухапване от змия

Ухапване от змия

Всяка година между 81 000 и 138 000 души умират от ухапване от змии, а други 400 000 души получават тежки увреждания. Като цяло проблемът все още е подценяван, като много са случаите, при които ухапванията, последиците и дори смъртните случаи не са докладвани. Нивото на смъртност и причинени увреждания от ухапване от змии са колкото тези от рака на простатата и на маточната шийка, както и колкото смъртността, причинена от множество тропически болести. Инвестициите в проучвания възлизат на 30 млн. паунда между 2008 и 2017 г., като проведените изследвания са твърде малко, не са открити нови медикаменти за лечение, а в много страни няма достъп до лекарства.

Обичайно антидот съществува за ухапвания от един вид змия и не е приложим за други видове, в момента в света съществуват препарати срещу ухапвания от 60% от смъртоносните змии. По-малко от половината нужни антидоти се произвеждат в света, като по-голямата част от тях са неефективни, недостъпни, с висока цена или причиняват много сериозни странични ефекти. При гарантирането на достъп до точните медикаменти ухапванията от змии няма да бъдат с летален изход, но в страните с отслабена здравна система и без наличие на антидот на всеки 5 минути по един човек умира от змийско ухапване, а други четирима получават трайни увреждания. Въпреки че всички лекарства са включени в списъка на Световната здравна организация (СЗО), само няколко държави в Африка например ги имат в наличност. Повечето пострадали са селскостопански работници, жени и деца, които живеят в бедни и отдалечени райони в Африка, Азия и Южна Америка, но именно те нямат достъп до медицинска грижа. В най-голям риск са берачите на кокосови орехи, работещите в оризови плантации и животновъдите. Оцелелите от ухапвания от змии често са изоставени, стигматизирани и забравени от обществото и държавата.

През 2017 г. ухапването от змия е класифицирано от СЗО като една от най-неглижираните тропически болести, а през май 2018 г. СЗО формално разреши да започне работа по темата. През май т.г. по време на Световната здравна асамблея СЗО представи пътна карта за намаляване на смъртността и уврежданията, причинени от ухапвания от змии до 2030 г. Стратегията се фокусира върху превенцията на ухапванията, осигуряването на достатъчни и ефективни медикаменти, подсилването на здравните системи, подобряването на координацията и осигуряването на ресурси. Образованието на общността е ключово за превенцията, както и гарантирането на навременно лечение. Подобряването на условията за развитие на изследванията, които да осигурят ново поколение антидот и развитие на пазара на тези медикаменти е особено важно за справяне с проблема.

През май т.г. беше обявена и новата програма, с бюджет от 80 млн. паунда, която има за цел да трансформира научните изследвания в намирането на ефективни, безопасни и достъпни медикаменти за всички. В следващите седем години програмата Wellcome ще работи съвместно с производителите, за да направи всеки отделен антидот по-добър, по-безопасен и по-евтин, като ще се търсят нови медикаменти, одобрени чрез клинични проучвания, ще се работи и на ниво политики и регулаторни режими, които да подобрят достъпа до лечение. В рамките на програмата ще се търсят платформи за клинични проучвания, които да се включат в разработването на антидот и други подходящи препарати за лечение, като при нужда ще се работи за преквалификация на изследователите, лекарите и останалия медицински персонал.

На 17 май т.г. беше обявено и създаването на консорциум, който получава финансиране от Департамента за международно развитие на Великобритания в размер на 9 млн. паунда за тригодишно проучване с участието на учени от Великобритания, Кения, Индия и САЩ. Цел на консорциума е създаването на нова моноклонална терапия с антитела срещу ухапвания от змии и с антитела за кръстосано неутрализиране, което да бъде приложимо за повечето видове змии.

Алтернативният подход с моноклонални антитела включва малки инхибиторни молекули като phospholipase inhibitor varespladib, който показва значителен успех в предклиничните проучвания за неутрализиране на отровата при някои видове змии.

През юни 2018 г., малко преди да почине, Кофи Анан пише, че „ухапването от змия е най-голямата криза за общественото здраве, за която никой не подозира и за която никой не пише”. След десетилетия на неглижиране, днес проблемът е включен в програмата на световната здравна общественост, като има нужното финансиране за проучвания и цели за постигане. Само тогава жертвите на ухапвания, кото са най-бедни от бедните, могат да получат своя шанс за живот.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.