Вие сте в: Начало // Всички публикации // Здравният, медицинският и СПА туризмът

Здравният, медицинският и СПА туризмът

В началото на март т.г. МУ във Варна участва в две знакови събития за развитието на здравния, медицинския и СПА туризъм, проведени в Министерството на икономиката на Германия в Берлин: кръгла маса на тема „Възможности за сътрудничество между България и Германия в сферата на медицинския, СПА и уелнес туризъм“; форум „Промотиране на България като дестинация за четири сезона за здравен и СПА туризъм“.  Провеждането на двете събития бе в рамките на най-голямата туристическа борса в Европа – ITB Берлин.

Организатори и инициатори на двете събития са Германо-българската индустриално-търговска камара (АХК България) с председател д-р Митко Василев и Българската асоциация за балнеология и СПА туризъм (БУБСПА) с президент г-жа Сийка Кацарова. Специален гост и активен участник в събитията бе извънредният и пълномощен посланик на България в Германия Н. Пр. Елена Шекерлетова.

МУ във Варна бе представен от проф. Тодорка Костадинова – зам.-ректор „Международно сътрудничество“. Университетът получи специална покана за участие не само заради спечелената награда на Европейската СПА асоциация (ЕСПА) за иновативно обучение за 2018 г., но и в ролята си на активен партньор на БУБСПА и ЕСПА, и бизнес партньор на кк „Св. Константин и Елена“, кк Албена АД като база за практическо обучение. От значение е и фактът, че в университета се обучават мениджърски екипи за здравен и медицински туризъм, както и над 860 немски студенти по медицина и дентална медицина.

Във фокуса на кръглата маса бяха възможностите за сътрудничество между България и Германия в областта на здравния туризъм. Участие взеха представители на немски здравни каси, на Министерството на здравеопазването на Германия и на България, на Министерството на туризма в България, АХК България, БУБСПА и ЕСПА. Основната цел на кръглата маса бе установяване на контакти на експертно ниво за  сключване на договори с немските здравни каси за здравни пакети в български медицински и СПА центрове, сертифицирани по Наредба 2 от 29.01.2016 г.

Участието на МУ във Варна в това събитие бе предшествано от разширени дискусии по време на проведената през февруари т.г. в София кръгла маса на тема „Квалификация на кадрите в туризма – проучване, програми за повишаване на квалификацията“, част от програмата на Международната туристическа борса „Ваканция & СПА Експо 2019″. МУ във Варна бе представен от екип в състав проф. Тодорка Костадинова, проф. Димитричка Близнакова, доц. Гергана Ненова, доц. Минко Милев и ас. д-р Николай Недев.

Над 70 представители на немския и българския бизнес участваха в германо-българския форум „Промотиране на България като дестинация за четири сезона за здравен и СПА туризъм“ в рамките на туристическо изложение ITB.  Във форума бяха представени основни СПА дестинации в България – Св. Константин и Елена, к.к. Албена, Велинград, Сандански и др. Участниците се обединиха около предложението на посланик Шекерлетова да бъде организирано експертно посещение в определени центрове, които са в най-пълна готовност да сключат договори с немски здравни каси и да се премине към следващо ниво на преговори.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.