Вие сте в: Начало // Всички публикации // Лекарите от Квебек настояват за справедливост в заплащането на труда

Лекарите от Квебек настояват за справедливост в заплащането на труда

Лекарите специалисти от Квебек се срамуват от прекаленото увеличение на заплатите, което те смятат за ненужно. Готови са да откажат увеличението, ако им се гарантира, че парите ще бъдат вложени за повишаване на заплатите и за подобряване на условията на труд на всички, работещи в сферата на здравеопазването в Квебек. Защото повечето от другите медицински работници трябва да се борят със зъби и нокти“, за да прибавят към заплатите си 2-3 процента увеличение.

Всичко започва през 2007 г., когато Гаетан Барет – тогава президент на Федерацията на лекарите специалисти в Квебек (FMSQ), а сега министър на здравеопазването, и Филип Куяр – тогава министър на здравеопазването, а сега премиер на Квебек, решават в рамките на 10-годишен период да изравнят по-ниските заплати на квебекските лекари специалисти с тези на колегите им от другите провинции на Канада. Тогава идеята е приета от специалистите и за целта са определени 500 млн. долара. Поради недостиг на бюджетни средства обаче се удължава срокът за изплащане на увеличенията.

В началото на февруари т.г. между Министерство на здравеопазването на Квебек и FMSQ бе подготвено споразумение, за което са предвидени нови 500 млн. долара. Това предизвика напрежение и остър дебат в парламента.

- Научихме, че има ново споразумение, според което до 2023 г. лекарите специалисти ще получат допълнително увеличение на заплатите с 11,2%. Това е безобразие. Не е възможно да осигурим общо 1 млрд. долара за заплати на 10 000 лекари, каза Жан-Франсоа Лисе, лидер на най-голямата опозиционна партия Parti Québécois.

От Coalition Avenir Québec искат да знаят дали по споразумението от 2007 г. лекарите специалисти са достигнали, а вероятно и надминали заплатите на колегите си от другите провинции на Канада. И защо Филип Куяр е готов да подпише за още 500 милиона.

От партия Québec solidaire са категорични, че новото споразумение не трябва да се реализира.

Солидарност срещу увеличението

В писмо на организацията „Лекари за режим на медицински грижи в полза на населението“ се казва, че лекарите от Квебек, които подкрепят системата на стабилно универсално здравеопазване, се противопоставят на това драстично по размерите си ново увеличение на заплатите на лекарите специалисти. „…Увеличението е шокиращо, защото в същото време нашите колеги – медицински сестри, болногледачи и др., изпълняват задълженията си въпреки тежките условия на труд. А и за пациентите достъпът до услуги е силно затруднен. Това основно се дължи на съкращаването на здравните бюджети през последните години. Затова настояваме планираното увеличение на заплатите на лекарите специалисти да се отмени и средствата да се разпределят справедливо на всички, които всекидневно осигуряват качествени медицински грижи.

Писмото беше публикувано на сайта на организацията с идеята да събере подписи на медицинската общественост в подкрепа на изразеното становище. Реакцията не закъснява. За кратко време лекари специалисти, болнични медици, общопрактикуващи, учени, преподаватели и студенти декларират съгласие с позицията на организацията.

На пресконференция на 15 март т.г. президентът на Федерацията на лекарите специалисти д-р Диан Франкьор заяви:

- Много се  писа и говори за нашето споразумение с правителството от 9 февруари т.г. Но това не е финализиран и подписан документ. Предстоят още дискусии по темата, уточняване на клаузите. Затова ние няма да коментираме темата, докато не се вземе окончателно решение.

Силвин Белаванс, юрист, главен преговарящ от страна на FMSQ, обясни, че медицинските специалисти за пореден път правят важни финансови отстъпки, разбирайки затрудненията на бюджета. Това създава  условия за истинско сътрудничество между държавата и нейните лекари. Приети по принцип са някои точки – нова отсрочка до 2027 г. за изплащане на суми по предходни споразумения,  трансформиране на част от увеличенията за  заплати в средства за мерки за подобряване на грижите за населението, отпада споразумението за допълнително повишаване на заплатите.

Крайното решение предстои…

Саша Малтопол

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.