Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Болката е победима

Болката е победима

Наскоро Българската асоциация за изследване и лечение на болката (БАИЛБ) съвместно с фармацевтичната компания „Софарма” организираха кръгла маса на тема „Медикаментозно повлияване на болката и мястото на метамизол“.

Болката като всекидневно страдание за милиони хора по света е предизвикателство и за медицината. По последни проучвания на IMS Health за една година българите дават над 80 млн. лв. за болкоуспокояващи. Изследвания сочат като най-честа причина главоболието, а като най-ползван медикамент у нас – Аналгин таблетки (метамизол).

На най-новите изследвания върху действието и приложението на метамизол бяха посветени докладите на проф. Иван Смилов, проф. Витан Влахов и доц. Николай Данчев – зам.-декан на Фармацевтичния факултет в София. Дискутирани бяха различни подходи в лечението на болката, мястото на метамизол в медикаментозното повлияване на болката, както и неговото комбиниране с други болкоуспокояващи продукти.

Според проф. Смилов няма точен критерий за интензивността на болката. Една и съща болка, изпитвана от различни хора, се оценява по различен начин. Затова той се спря на новата тенденция в лечението на болката, включваща индивидуална програма и т. нар. мултимодален подход – комбиниране на две аналгетични средства.

Проф. Влахов акцентира върху венозното прилагане на метамизол. Той изтъкна, че в България венозната употреба на метамизол през последните години се избягва, за разлика от Западна Европа, където клиничното ползването на препарата е постоянна практика. Проф. Влахов напомни, че традицията за по-широкото ползване на метамизол у нас трябва да се възвърне.

В доклада си доц. Данчев се спря на предпочитаните от населението обезболяващи медикаменти без лекарско предписание – Аналгин, Паракофдал, Бусколизин и Темпалгин. Той подчерта, че Аналгин е търсен за симптоматично повлияване на болка от различен произход. Препоръчван е при повишена телесна температура и дава ефект дори когато други антипиретици са противопоказани или неефикасни. Аналгин не дразни стомаха, подпомага действието на опиоидни аналгетици и на спазмолитици като Бусколизин, не предизвиква зависимост и не потиска респираторния център.

Д-р Денис Пехливанов, продуктов мениджър в «Софарма», отбеляза, че за последните 10 години Аналгин е най-ползваното лекарство в България – с над 40% пазарен дял, по данни на IMS Health. Като за година у нас се продават средно по 140 млн. опаковки.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.