Вие сте в: Начало // Всички публикации // Остеопорозата – тих крадец на качеството на живот

Остеопорозата – тих крадец на качеството на живот

На тази тема бе посветена пресконференция, организирана в рамките на Световния ден на „тихия крадец” – 20 октомври. През тази година мотото на кампанията е ” Да не позволим на остеопорозата да ни прегърби”, като основният акцент се поставя върху прешленните счупвания – най-честите и тежки фрактури, които засега остават недиагностицирани в 60% от случаите.

- Ранната диагностика води до ефективно лечение и до предотвратяване на т.нар. каскадни счупвания, които до голяма степен ограничават продължителността и качеството на живот на пациентите, подчерта д-р Наталия Темелкова. Тя коментира, че са налице възможности за противодействие на този вид фрактури, но за да бъде контролът ефективен, необходимо е проблемът да бъде установен навреме. Според специалистката прегърбването, намаляването на ръста с 3-4 сантиметра и острата гръдна болка са сигнал, че може би става дума за остеопороза.

Оказва се обаче, че въпреки терапевтичните възможности, които предлага съвременната медицина, пациентите с остеопороза и специалистите у нас са изправени пред редица проблеми.

Така например процентът на реимбурсация на медикаментите за лечение на заболяването в България е най-нисък в сравнение с държавите в Източна Европа. За това алармира д-р Родина Несторова, която се позова на резултатите от одит на Международната фондация по остеопороза, извършен през септември т.г. Данните сочат, че в страни като Словакия, Чехия, Унгария и Словения реимбурсацията на такива препарати е между 70 и 100%, докато у нас НЗОК покрива едва 25% от цената.

Наред с това българските пациенти са принудени да заплащат и пълната стойност на измерването на костната плътност, т. нар двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия (DXA).

- В другите източноевропейски държави осигурителните институции покриват между 50 и 100% от цената на изследването, обясни д-р Несторова.

В момента у нас функционират около 30 DXA апарата, които обаче не са разположени равномерно на територията на страната.

- На практика цели области са оставени без покритие – Видин, Монтана, Хасково, Ямбол, Кърджали и др., посочи проф. Златимир Коларов – председател Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза. Той изрази притеснение и от недостатъчния брой на лабораториите, които извършват изследване на костния търновер – условие, абсолютно необходимо за поставяне на точната диагноза.

Отчетен бе и тревожният факт, че все още остеопорозата е подценявана от лекарите от различните нива на системата. Според статистиката едва 40% от пациентите, които вече са преживели  остеопоротична фрактура, са посъветвани от ОПЛ да се изследват за остеопороза и евентуално да започнат лечение. Не бе подминат и въпросът за разпространението на заболяването при мъжете – доказано е, че при представителите на силния пол фрактурите са по-малко, но прогнозите са по-лоши.

Специалистите припомнят, че през последните 5 години у нас бе реализирана Национална програма за борба с остеопорозата, в чиито рамки е създадена необходимата нормативна база, проведено е епидемиологично проучване за честотата на заболяването и т.н. Резултатите от проучването показват, че разпространението на остеопорозата сред жените над 50-годишна възраст е 27%. Изключително притеснителен е фактът, че около 20% от дамите от най-младата група (50-59 г.) са засегнати от болестта.

- Това означава, че при част от пациентките заболяването започва още преди да навършат 50 години, обясни д-р Александър Шинков. Той цитира още данни, според които с напредване на възрастта се увеличава заболяемостта и при жените над 70 години вече достига 33%.

Специалистът обяви, че предстои програмата да бъде продължена, като са набелязани и следващите основни цели: създаване на регистър на остеопорозните фрактури; осигуряване на необходимото количество витамин D за рисковите групи – според изследванията едва при 20% от жените над 55-годишна възраст са налице достатъчно високи нива на витамин D.

- Необходими са инвестиции за профилактика и лечение на остеопорозата в дългосрочен план, обобщи мнението на специалистите д-р Пламен Попиванов. Той бе категоричен, че само по този начин може да бъде ограничен броят на фрактурите и да бъде постигнат траен контрол върху заболяването.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.