Вие сте в: Начало // Всички публикации // Обновление

Обновление

На 14 октомври т.г. бе открито изцяло обновеното Отделение по образна диагностика в СБАЛО в София. Празничното събитие бе уважено от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, народни представители, специалисти от болницата, директори на лечебни заведения и др.

Звеното е преоборудвано с нова и съвременна апаратура, която включва: компютърна рентгенографска система; система за дигитална рентгенография и рентгеноскопия; компютърна система за архивиране и изпращане на изображенията по вътрешна за болницата мрежа. Обновяването на техниката е на стойност 1,9 млн. лв. и е осъществено чрез целева държавна субсидия от МЗ.

Директорът на болницата доц. Здравка Валерианова припомни, че събитието съвпада с отбелязването на Международния месец за борба с рака на гърдата.

- Новата апаратура ще помогне за ранното откриване и точното диагностициране както на това тежко заболяване, така и на останалите онкологични локализации, обясни доц. Валерианова.

Министър Константинов категорично заяви, че в борбата с онкологичните заболявания ролята на държавата трябва да бъде ясно подчертана. Той обеща, че МЗ ще положи всички усилия за осигуряване на условия за ранно откриване и качествено лечение на коварните болести. Приветствие към екипа на болницата отправи и г-жа Фандъкова, като не пропусна да подчертае значението на новите придобивки.

Наред с подобряването на диагностичната дейност, очаква се новото оборудване да доведе и до икономически ефект за болницата.

- Ще прилагаме безфилмова технология и разходите за филми ще отпаднат, обясни д-р Красимир Катерински – ръководител на Диагностичния блок в болницата. – Всеки пациент ще разполага с индивидуален идентификационен номер и посещенията му ще бъдат запазени в системата. Всеки месец през Отделението по образна диагностика преминават около хиляда пациенти за: мамографски прегледи, компютърнотомографски, рентгенови и ултразвукови изследвания, стана ясно още от думите на д-р Катерински.

С ново попълнение могат да се похвалят и в Клиниката по лъчелечение в специализираната болница. Става дума за внедряването на апаратура за съвременна брахитерапия на простатен карцином. Апаратурата е предоставена по проект към Министерството на образованието, младежта и спорта, реализиран с участието на онколози от лечебното заведение, уролози от УБ „Лозенец” и медицински физици от Националния център по радиология и радиационна защита.

- Само най-престижните звена в света извършват брахитерапия в реално време, обясни доц. Веселина Първанова – началник на Клиниката по лъчелечение. Тя допълни, че чрез съвършено точно въвеждане на радиоактивни източници в простатната жлеза се повишава шансът за пълно излекуване, намалява се рискът от лъчеви усложнения, болният запазва жлезата. При болни в ранен стадий брахитерапията ще се прилага самостоятелно, а при по-напреднало заболяване ще се съчетава с лечение на линеен ускорител, стана ясно още от думите на доц. Първанова.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.