Вие сте в: Начало // Всички публикации // Показателни данни от проучване в България

Показателни данни от проучване в България

В началото на ноември т. г. бяха представени данни от национално проучване за информираността на българите относно захарния диабет. Изследването е проведено от JTN Research през май 2017 г., в партньорство с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АRPharM).

Проучването е реализирано под формата на онлайн маркетинговo изследванe на тема „Информираност относно захарния диабет“. То е проведено сред 1000 души, пропорционално разпределени във всички региони на България. Съотношението между мъже и жени е 50:50, на възраст от 16 до 60 години. Данните показват, че 400 души (58% жени и 42% мъже) от анкетираните са с диабет, като 200 от тях са с инсулиново лечение.

Целите на проучването са да се установи на какво ниво са знанията на хора без диабет относно рисковите фактори, превенцията и ранното разпознаване на симптомите на захарния диабет, както и нивото на знанията на диабетно болните относно контрола на захарния диабет и превенцията на усложненията. За изготвяне на изводите от изследването са използвани данни и от проведено през 2013 г. проучване, обясни проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология към УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ в София.

Сред хората, които не страдат от диабет, 98% приемат, че това е сериозно заболяване.

Значително по-малък (63%) е делът на тези, които знаят, че диабетът в зряла възраст може да бъде избегнат. Точно такъв е бил и делът на запознатите от проучването от 2013 г. Според 89% от запитаните наднорменото тегло и обездвижването могат да доведат до диабет. Това са 3% по-малко в сравнение с резултатите от 2013 г. Над 94% са съгласни, че, ако не се лекува правилно, диабетът може да доведе до усложнения, а според 83,5% от анкетираните без правилно лечение може да се стигне и до инвалидизация.

Нивата на информираността по отношение на симптомите на диабета (жажда, лесно изморяване, сухота в устата и др.) в двете проучвания се запазват. При съмнение за симптоми на диабет най-висок дял от анкетираните (57%) споделят, че биха се консултирали първо с личния си лекар. Само 18% биха посетили ендокринолог, а 2% биха търсили отговори в интернет.

Проучването разделя анкетираните с диабет на две групи според терапията – с таблетки и на инсулин.

При респондентите от първата група се отчита 20% спад в измерването на кръвната захар поне веднъж месечно – от 90% през 2013 г. на 70% сега. Почти 75% от лекуващите се с таблетки твърдят, че знаят стойностите на кръвна захар на гладно, които са проблемни, но реално 90% от тях посочват нива над 6 ммол/л. Според проучването 54,5% от анкетираните, страдащи от диабет и ползващи таблетки, са мерили гликирания си хемоглобин през изминалите 12 месеца, което е спад с около 3% спрямо данните от 2013 г. Данните за информираността на диабетиците на инсулин показват, че абсолютно всички анкетирани през 2013 г. са потвърдили, че мерят кръвната си захар поне веднъж месечно. Този процент сега е спаднал на 88%. Данните сочат, че 94% от измерващите кръвната си захар редовно посочват стойности над 4 ммол/л. 70% от диабетиците, чийто стойности са били над 6 ммол/л, споделят, че са коригирали дозата инсулин, която приемат, но само 11% от тях са се консултирали с ендокринолог за резултатите си. 85% твърдят, че знаят стойностите на кръвната захар на гладно, които са проблемни, но реално 92% от тях посочват нива над 6 ммол/л. Според проучването 78% от диабетиците на инсулин са мерили гликирания си хемоглобин през изминалите 12 месеца, което е спад с около 2% спрямо данните от 2013 г.

Изводите от проучването посочват, че 15% от диабетиците не знаят какви са притеснителните нива на кръвната захар, средно 34% от диабетиците не са измервали нивото на гликирания си хемоглобин през последните 12 месеца, а около 20% от тях не познават дефиницията на гликиран хемоглобин.

Проф. Танкова резюмира тенденциите, като отбеляза, че информираността сред респондентите без диабет е нараснала. Макар и с неголеми темпове, но все пак се увеличава склонността да се търси специалист ендокринолог при съмнение за заболяването. Леко намалява делът на диабетиците, които следят редовно нивата на кръвната си захар, но информираността им относно тревожните стойности на кръвната захар на гладно и 2 часа след хранене расте значително. Все повече диабетно болни постигат добрите стойности на гликиран хемоглобин.

Метаболитният синдром предупреждава за диабет

Първият информационен сайт на български език, посветен на метаболитния синдром – www.metaboliten-sindrom.bg, беше представен официално на пресконференция в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Ив. Пенчев“.

- Мисията на сайта е да обърне внимание върху това състояние, което засяга между 20 и 25% от населението в световен мащаб и поставя хиляди българи във висок риск от сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и преждевременна смърт, обясни проф. Сабина Захариева, директор на болницата. Тя наблегна на това, че онлайн платформата съдържа кратка, точна и проверена информация, подготвена изцяло от специалисти. Проф. Захариева изтъкна също, че при съответното лечение и спазване на правилен хранителен режим метаболитният синдром може да претърпи пълно обратно развитие, стига навреме да бъдат взети мерки.

Специалистите обясниха, че днес дефиницията за метаболитен синдром е доста опростена и включва 5 елемента: обиколка на талията над определени размери, нива на добрия холестерол, нива на триглицеридите, нива на кръвната захар, стойности на артериалното налягане.

Проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология, съобщи стряскащи факти за връзката между метаболитния синдром и диабета. Оказва се, че метаболитният синдром увеличава 5 пъти вероятността – дори при липса на повишено ниво на кръвната захар – човек да се разболее от захарен диабет. Хората, които са със затлъстяване, дори без наличие на други рискови фактори, 4 пъти по-често отключват диабет.

По данни на СЗО над 600 млн. души по света са със затлъстяване, а 1,9 млрд. – с наднормено тегло. Обнадеждаващата новина е, че в началната си фаза диабетът може да бъде лечим.

– Инсулиновата резистентност и метаболитният синдром като цяло са голям проблем и за бъдещите майки, обясни доц. Атанаска Еленкова, началник на Първа клиника по хипоталамо-хипофизни, надбъбречни и гонадни заболявания – тъй като може да им попречат да забременеят или да износят плода. Освен това съществува връзка между теглото на новороденото и риска от развитие на диабет. Има голяма вероятност жени, които са родили бебета с тегло над 4 кг, да развият захарен диабет. Риск от метаболитен синдром има и за бебетата с поднормено тегло (под 2,5 кг). Медиците обърнаха внимание и на затлъстяването при децата. Според последни данни всяко трето дете в Европа е с наднормено тегло. В България 220 хил. деца са с наднормено тегло, а 66% от децата са със затлъстяване.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.