Вие сте в: Начало // Всички публикации // „Ние сме гласът, който води“

„Ние сме гласът, който води“

По традиция Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отбелязва Международния ден на сестринството с отличаване на изявени специалисти през годината. Участие в празника на 12 май т.г. взеха 450 професионалисти по здравни грижи от цялата страна, а сред официалните гости бяха зам.-председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер, председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

- Нашият глас се извисява навсякъде – и в развитите страни, и там, където сестринството сега прохожда. На нас се разчита да дадем най-доброто от себе си за постигане на универсален достъп до здравни грижи, заяви в своето празнично слово председателят на БАПЗГ Милка Василева. И допълни:

- Обществото очаква от нас висок професионализъм при осигуряването на качествени здравни грижи. Но ако не се направят необходимите инвестиции в сестринството и не получим подкрепата на управляващите, ние сами не можем да се справим с предизвикателствата. Празнуваме днес с вдигната глава и със силен глас. Ние сме висококвалифицирани специалисти и сме горди от това. Ние винаги ще помагаме на нуждаещите се, защото ни е присъщ алтруизъм, а не егоизъм. Ние ще гарантираме безопасни и ефективни грижи. Но за да ни има, обществото и управляващите трябва да ни подкрепят, ценят и уважават! Инвестициите в сестринството са инвестиции в доброто здравно състояние на нацията.

В своето слово М. Василева изтъкна постигнатото от асоциацията през 2016 г.:

- Извоювахме законово регламентиране на продължаващото обучение, сертифицирането и квалификационната работа на асоциацията. Направихме малки стъпки и при предоговарянето на Колективния трудов договор, но за съжаление, без сериозен практически резултат. Предстои ни още много работа заедно, за да празнуваме по-големи успехи. Но трудностите не ни притесняват, а ни правят по-силни. Нашата мисия да изградим стабилна основа за бъдещите поколения професионалисти по здравни грижи е благородна и ние ще я изпълним с чест. Достойно заплащане, подобряване на условията на труд, инвестиции в продължаващото обучение и научноизследователската дейност – това са нашите искания, адресирани към представителите на законодателната и изпълнителната власт.

Поздравления към аудиторията отправи и проф. Станка Маркова – почетен председател на БАПЗГ. В своето изказване тя подчерта, че в днешните условия на увеличаване на продължителността на живот на населението медицинските грижи стават все по-важни, съответно и ролята на професионалистите по здравни грижи е все по-ключова и незаменима:

- Ние сме тези, които се грижат за здравето и затова ще отстояваме своите права докрай, с помощта на съсловните организации, на синдикатите, на законодателите и изпълнителната власт.

- През последните години БАПЗГ направи така, че съсловието да бъде не само символ на милосърдие и грижа към хората, но и символ на професионализъм и непрекъснато усъвършенстване. Предстои обаче важна задача, която трябва да изпълним всички ние: в кратък срок тези професии да получат достойно заплащане, заяви в словото си д-р Нигяр Джафер.

Д-р Даниела Дариткова пое ангажимента, в сътрудничество с останалите партньори в сектора, да се търсят добрите решения за българското здравеопазване, като професионалистите по здравни грижи заемат своето достойно място в системата.

- Към всички вас, професионалистите по здравни грижи в България, отправям своята искрена почит за неуморния труд и отдаденост на професията, въпреки нелеките условия и тежките отговорности на съвремието. Вие сте гръбнакът, силата, човешкото лице на здравеопазването – с тези думи към медицинските сестри се обърна проф. Николай Петров.

Професионалистите по здравни грижи бяха поздравени и от председателя на БЛС, представители на синдикатите, болнични директори, след което дойде ред да бъдат отличени изявените специалисти през изминалата година.

С първо място в категория „Ръководител по здравни грижи – 2016“ и с награда статуетка „Лесес Кепра“ бе отличена Кичка Трендафилова – старша медицинска сестра в Клиниката по термична травма и пластично-възстановителна хирургия на МБАЛ – Варна към ВМА.

С първо място в категория „Професионалист по здравни грижи“ и със статуетка „Лесес Кепра“ бе наградена Емилия Мирчева – медицинска сестра в детска ясла „Мечо Пух“ в Ловеч.

За уникален принос в университетското образование по здравни грижи със статуетка „Лесес Кепра“ бе отличен ректорът на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов.

С плакети бяха отличени: кметът на община Монтана Златко Живков – за цялостна подкрепа към дейността на РК на БАПЗГ в града, зам.-директорът на Александровска болница Мария Куманова – за креативен принос в здравните грижи, д-р Мария Букова – за дългогодишно партньорство.

Бяха раздадени специални награди и за принос в образованието по здравни грижи, за принос в развитието на ясленото дело, както и за принос в полза на деца, лишени от родителски грижи. За проявения професионализъм в овладяването на последствията от кризисната ситуация в Хитрино бяха наградени и няколко лечебни структури – МБАЛ в Шумен, МБАЛ – Варна към ВМА, УБ „Св. Марина“ във Варна, Регионалният център по трансфузионна хематология във Варна, центровете за спешна медицинска помощ във Варна, Разград и Шумен. Работещите там професионалисти по здравни грижи получиха плакети и грамоти.

Раздадени бяха още много награди за професионалисти по здравни грижи от цялата страна, които, въпреки трудностите, продължават всекидневно да доказват хуманността на своята професия и неуморно помагат на хората.

С тревога за бъдещето

В навечерието на празника на професионалистите по здравни грижи от съсловната организация за пореден път огласиха тревожни данни за ситуацията в страната. Средната възраст на медицинските сестри у нас е 53 години. През последните 10 години 9412 медицински сестри и 550 акушерки са потърсили по-добра професионална реализация в чужбина. През 2016 г. съсловната организация е издала 815 удостоверения за работа в чужбина, а само от началото на тази година поисканите удостоверения са 180. От 2007 г. досега около 15 хиляди медицински сестри са сменили професията си в България, а част от тях са се пенсионирали. Все по-често болнични директори с тревога съобщават за свободни работни места и активно търсят подходящ персонал.

Съотношението лекар:сестра у нас в момента е 1:0,9. Международните стандарти по здравни грижи определят в лечебните заведения съотношението сестра:пациент на 1:4, а в нашата страна сме твърде далеч от този стандарт. Ето защо от съсловната организация призовават за спешни мерки за задържане на професионалистите по здравни грижи в системата, както и за привличане на млади хора към благородната професия.

4 Отговори to " „Ние сме гласът, който води“ "

 1. Поли казва:

  Какво спите, Вие от Асоциацията на сестрите. Само извършвате дейсност по събиране на членски внос. Изядохте ни малките заплати.

 2. Поли казва:

  Ние сестрите, не се храним с въздух макар, че само това можем да имаме. Имаме деца. Славата, която ми отреждате си я ….запазете за себе си. Поощрете ни с дължимото заплащане. Стига сте се правили на доброжелатели. Стига.

 3. Поли казва:

  Ние не сме гръбнак, а болния черен дроб на здравната система, който излиза от строя. Не смейте да се гордеете в тази ситуация. Това е срам.

 4. Поли казва:

  Гласът който ни води само тихичко говори. Не извисява вик за помощ.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.