Вие сте в: Начало // Всички публикации // Време за растеж

Време за растеж

За пореден път, верни на традицията, специалистите от Клиниката по урология от УБ „Св. Анна” във Варна организираха научно събитие със значима медицинска и социална стойност. Варненските урологични дни и през тази година събраха представители от всички нива на здравеопазната система, обединени от непрестанния стремеж да знаят повече, за да могат повече в работата си в необятното поле на урологичната наука и практика.

Предпоставка за успешна работа на форума бяха големият брой участници, предопределили пълна зала през цялото време, спомоществователството на различни компании за апаратура и за медикаменти, но най-вече – богатата научна програма.

Доц. Лидия Петкова – ръководител на клиниката и председател на организационния комитет, не скри удовлетворението си от факта, че във Варна от години се събират поколения уролози, че редом до водещите хабилитирани преподаватели стоят и „попиват” познание млади лекари, специализанти, представители на различни направления от разнообразния свят на урологичната практика. Доц. Петкова изтъкна и впечатления от растящия брой интересни и задълбочени доклади и презентации, които отразяват навлизането на нови технологии, на модерни оперативни подходи и техники във всекидневието. Не на последно място тя изтъкна творческия дух на заседанията, разгорещените дискусии по актуални проблеми, професионалните спорове, отразяващи развитието на специалността в тон с европейските тенденции.

В научната програма присъстваха темите за простатната биопсия, за мястото на брахитерапията, за туморите на бъбрека и уретера, за диагностиката и лечението на заболяванията на пикочния мехур. Особено внимание бе отделено на натрупания опит в приложението на ендоскопски и лапароскопски методи. Презентациите на фармацевтичните фирми бяха добра възможност подробно да се говори за уринарни инфекции, еректилна дисфункция, доброкачествена простатна хиперплазия, свръхактивен пикочен мехур, за приложение на моноклонални антитела и т.н.

„За бъбречната трансплантация и още нещо” бе озаглавен доклад на проф. Христо Куманов, в който специалистът сподели свои размисли за историята, за трудния път, както и за днешния ден на тази високотехнологична дейност, пряко свързана с професионализма и майсторството на уролозите.

Проф. Чавдар Славов – национален консултант по урология, информира колегите си за възможността да се направят разумни предложения за промени в стандартите по урология, независимо от факта, че те вече са публикувани. Той изтъкна още, че урологията е динамично развиваща се специалност, че са наложителни промени в приоритетите и активностите на научното дружество, че е назряла необходимостта от свикване на конгрес за определяне на стратегия и тактики за развитието на българската урология в бъдеще.

Специален гост на форума бе проф. Петер Алтхаус от Германия, който изнесе лекция „Рецидив на простатния карцином след оперативно лечение и радиотерапия”. Специално за „Форум Медикус” проф.Алтхаус сподели своите виждания за социалната значимост на рака на простатата и обществената роля на уролозите в битката срещу това заболяване.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.