Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Само още 65 млн. лв. за болниците

Само още 65 млн. лв. за болниците

ще отпусне Министерството на финансите до края на годината. След срещата между Обществения съвет в здравеопазването и вицепремиера Симеон Дянков на 8 септември т.г. финансовият министър обяви, че сумата няма да бъде осигурена от резерва на здравната каса, а чре съкращения на други бюджетни пера.

Изчисленията показват, че с допълнителните средства осигурителната институция ще може да отделя по 80 млн. лв. месечно за болнична помощ. Любопитно е, че сумата е получена на базата на осреднени стойности за последните 5 години, което контрастира с ангажимента на управляващите парите за здравеопазване за 2010 г. да бъдат същите както през миналата година.

Очаквано, предложението не получи одобрението на членовете на Обществения съвет в здравеопазването. Те изразиха тревога, че по време на срещата не е било взето решение и за натрупаните от НЗОК към болниците неплатени изработени средства в размер на 125 млн. лв.

Според синдикатите с допълнителните 65 млн. лв. проблемът с финансирането на болниците ще остане, защото мениджърите ще разплатят стари дългове и допълнителен ресурс в системата няма да постъпи. От обществения съвет са категорични, че подготовката за протести продължава.

Стана ясно още, че министър Дянков е обещал нова среща с Обществения съвет, като датата не е уточнена.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.