Вие сте в: Начало // Всички публикации // Свободното движение на работна сила – предизвикателство пред правителствата

Свободното движение на работна сила – предизвикателство пред правителствата

Италия

Емигрaцията на добре образовани медицински кадри заради по-добро заплащане в чужбина поставя пред италианската здравна система сериозни проблеми.

Според проучване, публикувано във всекидневника La Repubblica, голям брой медици са подали документи за работа зад граница. През 2014 г. над 2000 медицински сестри са изискали от Министерството на здравеопазването международно досие, позволяващо им да продължат работа извън Италия. За сравнение, през 2013 г. това са направили 1050 сестри.

Всички студенти по медицина в Италия се чувстват ощетени, тъй като системата не гарантира стаж след завършване на образованието, както е в повечето европейски държави. 10 000 бъдещи лекари, завършили в Италия през 2014 г., се „борят“ за едва около 5000 стажантски места.

Сайтът www.SalariesInHealthcare.com представя официални данни, които показват, че 80% от медицинските работници в Италия, които са попълнили анкета, поместена в сайта, сериозно обмислят възможността за работа в чужбина и по-специално – във Великобритания.

Според проучване, проведено от Националната асоциация на медицинските сестри в Италия, около 2500 от тях са намерили по-добре платена работа във Великобритания. През последните три години молбите за работа в Лондон са се увеличили с около 70%.

Франция и Германия са сред другите дестинации, предпочитани от медицинските кадри. Извън ЕС най-често биват избирани ОАЕ, Швейцария и Австралия.

25% от анкетираните споделят, че биха се установили да живеят в чужбина заради по-висока заплата. Средното лекарско възнаграждение в Италия е €1940, което е в пъти по-малко от това във Великобритания и в редица други страни от ЕС.

Нова Зеландия

При търсенето на работа медицинските специалисти в Нова Зеландия обръщат внимание не само на заплатата, която ще получават, но и на мястото, където ще се намира практиката им.

Токороа е малко градче в северната част на Нова Зеландия с население 13 600 жители. Половината от тях са пациенти на семейния лекар д-р Алън Кенни.

Д-р Кенни споделя:

– Моята практика се разрасна невероятно през последните години. Все пак колкото повече пациенти имам, толкова повече пари получавам. И въпреки това работата е прекалено много.

61-годишният лекар има нужда от колега в практиката си. Той публикува обява за работа, предлагайки изключителни условия – €244 000 годишна заплата, съдружие 50% на 50%, 3 месеца отпуск, 4-дневна работна седмица. Въпреки това д-р Кенни не намира колега, който да се съгласи да работи в Токороа.

Случаят показва, че освен от заплатата медицинските специалисти се интересуват и от много други фактори, обмисляйки предложенията за работа. За повечето от тях по-важни от паричното възнаграждение са локацията, както и реномето на клиниката, в която ще работят. Едно от основните им съображения да не желаят да работят в малки провинциални практики е, че всекидневно ще трябва да се сблъскват с много и различни заболявания на пациенти от всички възрастови групи.

Д-р Кенни казва също:

– Изключително натоварващо е да работиш 60 часа седмично. Младите колеги са наясно с това и не искат да се пренапрягат, според тях – излишно…

Сингапур

Правителството на Сингапур предприема сериозни мерки за справянето с кризата в здравната система на страната. Одобрен е проектозакон, според който ще се отделят значителни средства за преквалификация на медицински специалисти от различни области.

Здравната система в Сингапур е изправена пред значителни затруднения, тъй като липсват достатъчно кадри в много специалности сред които рентгенология, физиотерапия, патоанатомия, защото тези специалисти традиционно получават по-ниско заплащане от колегите си в други области. Подобен подход е твърде несправедлив, защото няма леки направления в медицината. Ето защо в проекта за оздравяване на системата се залага и на дългосрочно увеличаване на заплащането в тези пренебрегвани направления поне с 50% повече, отколкото е сега.

Новите преквалификационни програми са насочени главно към лекарите със стаж над 10 години в дадена специалност, като целта е придобиване на втора специалност за дефицитните откъм кадри области.

Ирландия

Правителството на Ирландия предприема спешни мерки за запазване на медицинските сестри в страната, тъй като напоследък се наблюдава засилен интерес за работа в чужбина.

Едно от конкретните действия, което ще влезе в сила още от тази есен (със започването на новата учебна година), е връщането на платеното от държавата четиригодишно обучение по специалността.

В плана е разписана и програма за продължаващо обучение – стаж, включващ гарантирано заплащане над средното за страната – около €10 на час, с възможност за увеличаване до €20.

Министърът на здравеопазването на Ирландия д-р Лео Варадкар казва:

– Надяваме се, че предприетите мерки ще задържат в страната току-що завършилите медицински сестри, както и тези с дълъг опит, защото качеството на работата също е много важен фактор.

Планът предвижда за заплати на медицинските сестри през 2016 г. да бъдат отделени €3,5 млн. повече, отколкото през 2015 г., а през 2017 – €4,8 млн. повече.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.