Вие сте в: Начало // Всички публикации // Автентификацията с пръст – от септември в болниците

Автентификацията с пръст – от септември в болниците

Регистрирането на пациентите чрез техните биометрични данни при постъпване в лечебно заведение (или т. нар. пръстова автентификация според текстовете в НРД’2016) трябва да влезе в сила до 25 септември т.г. Според план-графика прототипът на системата ще бъде напълно готов до 25 юли, след което болниците ще разполагат с два месеца, за да се запознаят с него, да го изпробват на практика и да си закупят нужното оборудване (четци, софтуер или допълнителни устройства).

– Системата ще се изгражда 80 дни, а после 20 дни ще се тества. Предвидени са и два месеца преходен период, през който лечебните заведения да се запознаят с нея и да си набавят нужното оборудване, уточни главният експерт в дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията“ в НЗОК Мартин Банков по време на семинар в Пловдив.

Регистрирането чрез биометрични данни ще се извършва при първа среща със системата (т.е. при прием за лечение), като са взети предвид няколко медицински изключения, при които епидермисът на пръстите не може да бъде сканиран, за да се генерира универсален идентификационен номер (УИН). Това са случаите, при които липсват пръсти и цяла ръка или кожата е увредена при работа със силно абразивни или химически агенти. При подобен казус регистрацията на пациентите ще се извършва чрез ЕГН, номер на лична карта или номер на амбулаторен лист (история на заболяването).

По същия начин ще се процедира с новородените (до момента, в който получат ЕГН) и непълнолетните лица, които ще бъдат отбелязвани с данните на техните родители (настойници или придружители). С лична карта ще става „чекирането“ и при непредвидени технически проблеми, когато няма ток или интернет връзка със сървърите на НЗОК.

От касата уточниха, че за регистрация в системата може да се ползва всеки един от пръстите на ръката. В документацията на пациента обаче изрично ще се посочва кой е сканираният пръст, за да няма злоупотреби. Когато пациентът е недоволен от обслужването обаче, няма да бъде длъжен да се идентифицира при изписването, допълниха експертите. По думите им хората ще могат да си тръгнат, но болниците няма да могат да оформят документацията им и да отчетат извършените дейности пред касата. По този начин пациентите ще могат сами да упражняват контрол върху лечебните заведения, а всеки подобен случай ще бъде сигнал за НЗОК, че в работата на конкретната болница има някакъв проблем.

– Това е основният механизъм за участието на пациента в контрола по изразходването на неговите пари. Наистина очаквам да има отказ от полагане на пръст при дехоспитализация, когато лицето не е доволно от оказаната помощ. Това няма да затрудни лечението, но се надявам лечебните заведения да станат по-отговорни към работата си, коментира подуправителят на публичния фонд Иванка Кръстева.

– В случаите, когато едно лице откаже да предостави пръста си при изписването, се извършва т.нар. служебна дехоспитализация. Лечебното заведение ни уведомява, че пациентът си е тръгнал по собствено желание, след което здравната каса назначава проверка. Болницата трябва да докаже с документи, че е извършила вписаните в пътеката медицински дейности, а служителите на касата преценяват дали има нарушение. Чак след това се плаща, допълни с повече подробности Гергана Ненчовска от дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията“ в НЗОК.

Освен да си тръгне и да инициира проверка в лечебното заведение, пациентът ще има и още една форма на контрол. Мобилно приложение ще го известява с SMS за всички процедури, които са били извършени по време на болничното му лечение, както и каква сума е заплатила здравната каса за него. По този начин здравноосигурените лица веднага ще разбират дали болниците не са отчели дейности, които не са извършили, или пък са ги лекували от заболяване, което нямат.

Мобилното приложение ще се изтегля от интернет сайта на здравната каса и ще бъде активно веднага след като системата за пръстова идентификация стане задължителна за всички болници.

От здравната каса увериха за пореден път, че биометричните данни на пациентите ще се използват само и единствено за генерирането на универсален идентификационен номер (УИН), с който да бъдат регистрирани в информационната система на НЗОК. Изображения на пръстови отпечатъци няма да се съхраняват никъде по веригата и е невъзможно да бъдат генерирани обратно от цифровия код.

– Само по шпионските филми е възможно някой да ви отреже пръста, да ви го сложи на един скенер и да получи достъп до някакво устройство, информация или каквото и да е било, коментира експертът по информационни технологии в НЗОК Мартин Банков.

Предвидено е системата да бъде въведена първо в болниците, а от следващата 2017 г. да обхване и аптеките.

Слава ЦАНКОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.