Вие сте в: Начало // Всички публикации // Не съм олигарх, а честен човек

Не съм олигарх, а честен човек

Д-р Олег Мусий

- Какво е новото при Вас, д-р Мусий, как се чувствате с многобройните позиции и отговорности, които носите?

- През последните години аз станах политик като естествен преход от позицията ми на обществен деятел – президент съм на Украинската медицинска асоциация, депутат съм в Украинската Рада, член на Комитета по здравеопазване, като заемам позицията на заместник-председател.

- Това са важни и много отговорни постове. А какви са стратегическите цели, какви непосредствени задачи има пред Вас и пред органите, в които участвате и работите за развитие на здравеопазването в Украйна?

- tadalafil 5 mg daily Стратегическата цел е въвеждането в Украйна на нова национална система на здравеопазване, създадена по европейски тип. Особено след като преди половин година бе подписана спогодба за асоциирането ни към Европейския съюз, ние успешно работим за изграждането на европейски модел на здравеопазване. Разработили сме стратегия, концепция и план за действие, те са абсолютно готови като документи. И първото, което ни се удаде да направим, бе регистрирането в парламента на Закон за тази концепция и стратегия, който „циментира“ нашите действия на законодателно равнище.

- Как точно се нарича този закон?

- Точното наименование е Закон за основите на държавната политика в областта на здравеопазването в Украйна. Той все още не е приет, но е внесен във Върховната Рада и в Комитета по здравеопазване и през идния месец членовете на комитета ще го разгледат и обсъдят, след което ще бъде внесен за одобрение в парламентарната зала и ще бъде гласуван за приемане. Процедурата при нас е следната: законопроектът се внася от депутат или от група депутати, разглежда го съответният комитет, след което се приема от Върховната Рада на първо четене и окончателно на второ четене.

Първата процедура аз съм спазил http://cialis7days-pharmacy.com/ – законът е подаден и регистриран в Комитета по здравеопазване, където с него ще бъдат запознати всички членове. Останалите концептуални законопроекти, по които работи Комитетът по здравеопазване, са също стратегически healthy bones meds pharma и те са съобразени с промяната на цялостната система на здравеопазване в нашата страна. Един от тези закони е за общонационалната система на здравно застраховане, вторият е за създаването на правила за медицинско обслужване на населението и за медицинските дейности, третият закон е за автономията на учрежденията от системата на здравеопазването, както и на университетските медицински звена. Следващ закон от цялостния пакет е за лекарското самоуправление, който бе на вниманието ни през тези дни на конгреса. В момента е регистриран също така Законът за лекарствените средства, с напълно нова редакция, и Законът за трансплантациите.

- Това е огромен обем от работа и много труд и отговорност, защото на практика Вие променяте цялата философия на здравеопазването в Украйна?

- Да, това наистина е огромно дело – аз, заедно с моите колеги, с моята „команда“ работим по всички тези направления, и то не само в парламента, но и в Украинската медицинска асоциация. Част от този екип бе сформиран още по времето, когато бях министър на здравеопазването на Украйна, а сега много от членовете му работят в парламентарния Комитет по здравеопазване.

- А как мислите – какво е настроението сред колегите, какво мислят украинските лекари за промените, които предвиждате?

Всички колеги очакват промените и въвеждането на новата система на здравеопазване. 180 хиляди са лекарите в Украйна, голям процент от тях работят в министерството или се занимават с администрация; част от лекарите са към различни ведомства – например в отбраната, в Академията на медицинските http://pharmacy-7days-canadian.com/ziac-cost.html науки, а 25% работят в частни клиники. Днес обаче няма точни данни. Когато влезе новата система, само по членския внос ще знаем http://cialis7days-pharmacy.com/aciphex-price.php с точност колко са лекарите в страната.

По изследвания на общественото мнение почти 90 на сто от украйнските лекари са недоволни от сегашната система на здравеопазване, като 85 на сто от пациентите също са недоволни. Сега действа старата съветска система „Семашко“, която никога не е била реформирана. А подобни концептуални документи за промяна никога досега не са били разглеждани или приемани. Ние ще довършим своята работа по законопроектите, но окончателното им приемане ще зависи от всички политици. Лично за себе си аз приех тази отговорност, чувствам се лично ангажиран и като народен депутат приемам своите отговорности за предлаганата промяна на системата на здравеопазване – като човек, като лекар и законодател.

- А във времето как планирате промените, каква е визията за приемането на законите и въвеждането на новата система?

- Във времето виждам нещата ясно – това, което можем още сега да приемем, е Законът за автономията на учрежденията от здравеопазването, имам предвид следващата 2016 г., и Законът за лекарствените средства. След година – през 2017 г., може да бъде приет Законът за трансплантациите, Законът за самоуправлението също трябва да стане факт бързо. Ако досега ние работихме по стратегията, време е да изработим и тактика по приемането на законодателната рамка. Утвърждаването на съответните закони трябва да бъде разположено във времето съобразно тяхната значимост и важност. Така че първите закони да бъдат приети през следващата година, през 2017 г. и 2018 г. – останалите, а най-последният – Законът за медицинското застраховане /здравно осигуряване/, да бъде обнародван до края на 2018 г. Определям го като последен закон, защото в Украйна никога не е съществувало медицинско застраховане. Ние дори не сме приели стандартите и протоколите за this omnicef лечение, сега работим по всички тези административни процедури, за да бъдат готови едновременно детайлите от новата система. При това трябва да отбележа, че Законът за медицинското застраховане не може да бъде приет преди утвърждаването на нов правилник за налозите в Украйна. Защото здравното застраховане ще бъде допълнителен данък върху заплатите на хората. Сега у нас има толкова високи данъци, че почти 60-65% от работната заплата отива за налози и официално не се получава от работника. Затова и доходите на хората са твърде ниски, и това, което също трябва да се промени. Кодексът за налозите, данъчното законодателство трябва да бъдат променени преди приемането на здравното застраховане /осигуряване/. В процес сме и на дискутиране какъв да бъде този процент, като най-често предлаганите варианти са за 8-9 % налог за здраве.

- А как смятате – на състоялия се конгрес лекарите на Украйна колегите Ви разбраха ли идеите за промяна, подкрепят ли ги?

- Те не само че ги разбраха, но аз усетих и сериозната им поддръжка за това, което сме започнали. През тези дни ние проведохме Общоукраински медицински съвет, на който присъстваха всички ректори на медицински университети, началниците на всички здравни служби, главни лекари и ръководители на медицински центрове, представители на различните специалности. Медицинската общност на Украйна декларира общата подкрепа за промените и дори колегите се ангажираха да промотират самоуправлението и цялостната промяна на здравната система. Всички те заявиха, че очакват, искат и е наложителна час по-скоро реформата. Бих казал, че подкрепата е пълна! Дори бих искал да цитирам зам.-управителя на Одеска област, която заяви, че това е правилният път и напълно подкрепя децентрализацията в управлението на здравеопазването.

- Вие знаете, че този път няма да бъде никак лек…

- Разбира се, че http://cialis7days-pharmacy.com/augmentin-price.php знаем. Именно затова искаме Законът за лечебното самоуправление да бъде приет час по-скоро, за да може да освободи енергията за останалите промени. Ние сме се договорили с колегите от Полша, с Лекарската камара на Австрия, които канят наши специалисти на обучение, за да приложим по-бързо тази система. И аз съм убеден, че всичко това ще се случи през следващата 2016 година, като въвеждането на самоуправлението ще стане на етапи. Пълноценното действие на този закон с всички позитиви от прилагането му ще завърши през 2018 г.

- Вие бяхте на Майдана, после министър, депутат, зам.-председател на Комитета по здравеопазване…

- Да, аз бях на Евромайдана като координатор на медицинското обслужване. После бях в изпълнителната, а сега съм в законодателната власт. Мисля, че сегашната позиция е най-близко до разбиранията ми за промяна на системата, защото като министър практически е невъзможно да управляваш една толкова кризисна система, каквото е здравеопазването у нас сега. Няма ресурси, няма идеи, няма хора, няма желание. И много силна е корупционната система в същото време. През деветте месеца като министър практически уволних половината от хората, които бяха замесени в корупция. Когато станах депутат, буквално за три седмици всичките се върнаха на работа. Цялата ни система е стара, овехтяла и тромава. Затова и хората са недоволни. С това също се опитвам да се боря сега като депутат: да променим законите, да сменим системата, а колегите и обществото да усетят положителните промени. Народът не обича много изпълнителната власт, защото тя решава временни проблеми – днес да купи лекарства, утре да направи операция, вдругиден да достави ваксини. А законодателната власт решава проблемите стратегически и новата система може да бъде изградена чрез парламента.

- Кога мислите, че ще усетите задоволство от стореното, има ли срок за изпълнение на тези намерения?

- Срок едва ли мога да поставя, но имам усещането, че нещата могат да се променят към добро. Важно е да бъда реалист за това правилен ли е пътят, по който вървя, какво реално съм направил, а за такава преценка може би са необходими поне пет години. В парламента съм от половин година и в края на мандата ще бъда наясно реализирал ли съм своите идеи, устоял ли съм на волята за промяна и дали хората усещат това. Мисля, че съм по правия път и работя заради обществото, в името на Украйна. За мен интересът на хората е водещ, най-главното от моята мотивация. Аз не съм олигарх, нямам огромен бизнес, работя за заплата, която дори в парламента не е кой знае колко голяма. За мен идеята е над всичко, стремежът да оставя някаква добра следа като честен човек, който е променил системата към добро. През целия си живот съм защитавал името си, то ми е много скъпо и искам да оставя следа в историята на Украйна заради хората. В тези мои стремежи имам подкрепата на новата политическа сила, която създадохме половин година преди Майдана – тя се нарича „Народен контрол“, сега има 4 народни депутати, но срещаме подкрепата на много други политически сили. В края на октомври т.г. ще участваме и в местните избори в Украйна. Надявам се да вървим все по-успешно напред. Убеден съм, че ни очаква добра перспектива.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.