Вие сте в: Начало // Всички публикации // Богата и застаряваща страна,

Богата и застаряваща страна,

поддръжник на либерална рестрикционна политика, ползва бедни медицински сестри като „преоценена“ работна ръка

Поради застаряването на нацията в Германия все по-осезателно се чувства липсата на работна ръка в сферата на здравеопазването. Болници, клиники, старчески домове и различни структури за домашни грижи назначават бързо, лесно, масово. Шансът е с тях, защото агенциите по трудова заетост осигуряват огромен избор на медицински сестри от източните и южните региони на Европа. Наеманите на работа най-често са квалифицирани професионалисти, които бягат от бедността в собствените си държави, изпълнени са с надежди… и са готови на компромиси. Основно изискване е приличното владеене на немски език.

Но Германия не е златна мина за тези хора. Дори обратното. Агенциите се възползват от създалата се ситуация и предлагат договори, изпълнени с неблагоприятни условия – ниски заплати, липса на социални права, дискриминиращи клаузи.

„Ние не можем да ви предложим златно царство в Германия, защото то не съществува“. Или „В Германия обществото се стреми към максимална успеваемост. Всеки ден трябва да отдаваме 100% от капацитета си“. Тези и други подобни изречения са вписани в трудовия договор по начин, който да не привлича вниманието на чуждестранния служител. Известно е, че в т. нар. „дребен шрифт“ обикновено е „заровено кучето“ и при нужда често се тълкува некоректно в полза на агенциите. Освен това в договорите се включват клаузи, които забраняват на служителя да разгласява условията на договора, свързани с обучението и работата, както и да прекъсне договора, преди да е изтекла една година от назначаването. Ако го направи, ще трябва да плати глоба от 3 до 5 хил. евро – сума, която веднага се изисква от определена българска колекторска фирма.

- Тези клаузи са незаконни и не трябва да бъдат прилагани – обяснява Владимир Богоески, ръководител на проекта „Мрежа за справедлива мобилност“ на Германската конфедерация на профсъюзите (Deutscher Gewerkschaftsbund – DGB). Целта на проекта е налагане на справедливи условия на германския пазар за труда за работниците от държавите на ЕС от Централна и Източна Европа.

Богоески разказва за срещите си с български медицински сестри, потърсили консултация: Те споделиха, че агенцията изискала да подпишат на момента 15 страници договор, без да им даде време да го прочетат или да се консултират с юрист.

Трудовият пазар в Германия – отворена врата за специалисти от Източна Европа

Немската здравна система от години назначава хора от Източна Европа. Напоследък обаче този процес придобива огромни размери. Все по-големи стават нуждите от медицински сестри и болногледачи. Според статистиката едно място за сестра остава вакантно около 3 месеца, а в домовете за стари хора – 4 месеца. Очакването е занапред положението да се влошава поради засилващата се тенденция на застаряване на немската нация. Данни сочат, че през следващите 50 години Германия може да изгуби около 20 млн. души. При тази неблагоприятна перспектива и при сегашния недостиг на 150-190 хиляди медицински специалисти някои агенции по труда стават безскрупулни…

В началото на тази година в офиса си в Берлин Вл. Богоески е получил жалба от български медицински сестри, дошли от София и Враца. Той обяснява, че това е първата жалба от българки. Досега сигнали за нарушения на агенции са получавани от мигранти от прибалтийските републики, от Румъния и др.

По принцип набирането на дефицитни здравни кадри за работа в Германия се извършва от агенции по труда, които имат изнесени офиси в цяла Източна Европа. Интересът към вакантните работни места е голям, защото хората са привлечени от перспективата за успешна професионална и финансова реализация. За повишаване на езиковото ниво на кандидатите местните фирми организират 3-месечни курсове. Одобрените получават временни договори, с които заминават за Германия, за да се свържат със съответната агенция по труда.

Финансово робство

- В България заплатите на медицинските сестри са между 300 и 700 евро, казва Валери Бозуков, учител по немски език към българска фирма за набиране на медицински персонал. Той обяснява, че за да започнат работа, сестрите трябва да покажат добро ниво по немски език, което според него не може да се постигне с 3-месечен курс, ако не са знаели езика преди. За обучението работодателят плаща 1800 евро на човек, а работникът по-късно връща парите от заплатата си – по 150 евро всеки месец. За да запишат курса, сестрите задължително трябва да са напуснали работата си в България. През това време те нямат заплата. По договор би трябвало да получават компенсация по 10 евро на ден. Това обаче рядко се случва и е чиста проба финансово робство, допълва учителят. Той подчертава, че ако не достигнат изискваното езиково ниво, сестрите не могат да работят в Германия и трябва да възстановят заплатените от работодателя средства за езиковия курс. Ако все пак заминат, сестрите ще работят със статут на стажанти или като санитари с 20% по-ниска заплата, … докато издържат езиковия тест.

Освен това в договорът, който сключват, не е посочен адресът на месторабота. В кой град или селище на Германия ще бъдат изпратени и в каква структура – клиника или старчески дом, разбират на място. Нямат право да се оплакват или да имат претенции.

Заплаха от юридически последствия и финансови санкции

- Запознах с тези условия сестрите от софийската група и те не заминаха, споделя Вл. Богоески. Помогнах им да напишат писмо за прекратяване на договора. Отговорът на фирмата беше бърз – за да бъде разтрогнат договорът, до две седмици сестрите трябва да платят 1800 евро за обучението си по немски. Ако не го направят, ще бъдат съдени. Тогава изисках от фирмата справка за принципа на финансиране на курса. В крайна сметка те се отказаха и оставиха сестрите на мира.

Изводите, които правят синдикалистите от „Мрежа за справедлива мобилност“, са, че медицинските сестри се плашат от глобите и от евентуалните усложнения. Дори не вярват, че могат да получат помощ и защита от различните институции.

Ако сестрите не покрият изискваното езиково ниво, те нямат шанс да заемат място според квалификацията си в Германия. Могат да работят на ниво, по-ниско дори от санитар. Не знаят докога ще продължи това, защото поради голямата си трудова заетост не успяват бързо да се включат в курс по изучаване на езика. А тези хора са висококвалифицирани и с богат опит. Работили са в отделения по реанимация, неврология, хирургия, в спешната помощ… Недопустимо е такива кадри, при това европейски граждани, да изпадат в ситуация да извършват нискоквалифицирани дейности, да бъдат силно затруднени финансово, да не виждат перспектива за скорошно решаване на проблемите…

Медицински сестри от България, Испания, Гърция, Португалия…

Мигриращите сестри идват в Германия не само от източните, но и от южните части на Европа. Основните причини за това са в рестрикционната политика на ЕС към тези страни.

Мария (името е променено) е дипломирана медицинска сестра от Португалия, емигрирала в Берлин. Работи къртовски на сестринско място, но немският работодател й плаща като за санитар на непълен работен ден. Когато разбира измамата и решава да напусне, работодателят я притиска с условието за връщане на парите за езиковия курс…

Тази лоша практика се популяризира от частните агенции, които наемат работна ръка от чужбина, заобикаляйки официалните лицензирани от държавата агенции по труда.

- В здравния сектор персоналът не достига и затова заплатите на немските медицински сестри са високи – казва Кале Кункел, секретар на Съюза на работещите в системата на услугите (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft – Ver.di), най-големият синдикат в рамките на DGB. Те получават средно 13–15 евро на час. В този сектор законодателството е единно само за държавните структури. В частните си позволяват и много по-ниски заплати за чужденците, незапознати със законодателството.

Трудов договор, който забранява оставка

К. Кункел показва договор за работа в спешната помощ по домовете, предложен на испанска сестра. Във фирмата работят стотина чуждестранни сестри, което е около 5% от персонала. Заплатата е 9,5 евро на час за чужденките срещу 11 евро минимум за местните сестри. Срещу обвинения за дискриминация от фирмата обясняват, че възнаграждението се определя спрямо квалификацията и опита на персонала. Но отказват да дадат подробен анализ на оценяването. Кункел коментира, че за по-ниските заплати на чужденците винаги се изтъква и не доброто владеене на езика. Тя обаче подчертава, че фирмата получава от пациентите едно и също заплащане, независимо кой ги обслужва. Синдикалистката напомня още един смущаващ факт – че много често в договорите е включена клауза, която забранява оставка през първите 3 години от назначаването.

От операционната маса – до разходка на кучето

Работата на чуждестранните медицински сестри в Германия обикновено е под тяхната квалификация и е много по-тежка, отколкото в страните от които идват. Ако не издържат и подадат оставка в нарушение на някоя клауза от договора, те трябва да възстановят от 6 до 10 хил. евро за езиково обучение, глоби, неустойки и др. Според синдиката Ver.di поне 300 чуждестранни медицински сестри годишно са в такава ситуация само в района на Берлин.

- Мигриращите сестри от Източна и Южна Европа имат по-висока квалификация и по-широки познания от немските си колеги. Но има сфери, каквито са услугите, свързани с поддръжка на дома на възрастни хора и всякакви битови дейности, в които нямат достатъчно опит, казват от Асоциацията на частните клиники „AGAPLESION“ – работодател на 19 000 здравни специалисти, сред които 700 чуждестранни медицински сестри.

- Тези сестри са третирани като чистачки – мият прозорци, поливат цветя, разхождат кучето, допълва Силвия Тим, полски съветник в DGB. – Една от полските сестри, която консултирам, работеше в операционен блок в университетска болница във Варшава. Тук мие подове и върши несвойствени дейности, защото има договор, който не може да прекъсне. Още по-тежка е ситуацията със сестрите, които се грижат за стари хора.

Според синдикалистите от Ver.di от 115 000 до 300 000 емигранти от Източна Европа се грижат за стари хора в Германия.

- Най-често това са жени между 45 и 60 години, които много бързо стават „невидими“. Те просто изчезват в момента, в който постъпят в частните фирми, обобщава С. Тим.

Никое правителство не решава проблемите

Освен че трудът на медицинските сестри в много случаи е платен под минималната заплата, тези кадри нямат право на платен отпуск, на болнични, нямат и здравни застраховки. На практика са без права. Никоя организация не защитава техните права и интереси, не са обединени, не се познават, не се организират. Независимо откъде са дошли, никое правителство не се интересува от тях.

Факт е, че частните фирми ги назначават като наемни работници и няма как тази дейност да се контролира. Факт е, че могат да си подадат оставката като се надяват да избегнат финансовия натиск. Факт е, че успяват да си намерят отговаряща на квалификацията им работа…понякога.

Като Мария, която все пак постъпи в Университетската болница в Берлин…

За съжаление чуждестранните медицински сестри не си дават сметка за истинската си стойност на трудовия пазар в Германия, а немските работодатели много добре крият този факт от тях.

Rachel Knaebel
Сп. „HesaMag“, юли 2015 г.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.