Вие сте в: Начало // Всички публикации // Готови ли са лекарите за медицинските последствия от горещините

Готови ли са лекарите за медицинските последствия от горещините

Топлите вълни са период на абнормални и некомфортни горещи периоди във времето и са сред най-опасните природни явления. Поради климатичните промени горещините са все по-често срещани и интензивни, като се наблюдават 14-15 най-горещи години, и то само през XXI век. През 2003 г. в резултат от горещото време в Европа са починали над 70 000 души.

През тази година ситуацията е дори по-тревожна. През май и юни горещините вече убиха над 2500 души в Индия и 1400 в Пакистан. От 27 юни т.г. много части на Европа бяха засегнати от необичайна и ранна гореща вълна. Бяха установени и температурни рекорди в Северна Америка, които предизвикаха пожари и в Канада, и в САЩ.

Доскоро напътствия за това как да реагираме на горещините и на свързаните с тях медицински рискове нямаше. През тази година бяха публикувани два наръчника на Американския център по контрол на заболяванията и превенция „План за грижи за диабетиците в горещините и при спешни състояния“, както и на службата по обществено здраве в Англия „ Запазете се на хладно, докато премине горещото време“. На 1 юли Световната здравна организация (СЗО) и Световната метеорологична организация (СМО) съвместно публикуваха своите препоръки. Разписаното е временно и съдържа препоръки за политиците, за спешните центрове, за метеоролозите и здравните специалисти, които имат ключова роля при превенцията и управлението на заболяванията, свързани с горещото време.

В препоръките на СЗО и СМО са откроени основните здравни проблеми, свързани с горещото време, и с развитието на системата за предупреждение, като наръчникът е предназначен за медицински специалисти. Основните медицински състояния, свързани с горещините, са риск от прегряване, обезводняване, припадъци, крампи, умора и животозастрашаващия топлинен удар. Само няколко заболявания и смъртни случая са възникнали пряко от горещото време. Повечето са причинени от усложнения на съществуващи заболявания като хронична белодробна болест, кардиологични заболявания, бъбречни състояния и дори психиатрични проблеми. Горещините предизвикват рязко обезводняване и остри мозъчни инциденти, като допринасят за образуването на тромби. В допълнение, факторите, които допринасят за увеличения риск от заболявания вследствие на горещото време и дори за смърт, са: възрастта (най-малките и най-възрастните са най-предразположени); социално-икономически фактори – хората, които живеят сами или имат ограничен социален кръг; медицински състояния като сърдечно-съдови заболявания, диабет, респираторни и бъбречни проблеми; Паркинсон, отделни ментални болести и поведенчески маниери като прекомерно излагане на слънце по време на работа или почивка, недостатъчният или неадекватен прием на течности и подценяването на превенцията от прегряване.

Лекарствата обичайно се свързват с повишен риск по време на горещините, като някои лекарства могат да повлияят предразположените лица чрез механизмите на променена терморегулация, когнитивни изменения, промени в кръвното налягане и кардиологични проблеми, промени в системата на изпотяване с цел охлаждане, дехидратация и нарушен електролитен баланс. Повечето медикаменти трябва да се съхраняват при температура до 25 градуса и могат да бъдат с променена ефективност или с повишена токсичност, ако са изложени на горещини. Това е особено важно за лекарства от групите на антибиотиците, епинефрините, аналгетиците, инсулина и седативите.

С цел последващо планиране, медиците трябва да идентифицират изложените на риск лица и да обучат тях и близките им как да запазят здравето си и да променят поведението си, включително и как да съхраняват лекарствата си. Пациентите с диабет трябва да приемат много течности, по-специално вода, за да избегнат дехидратацията, както и да проверят глюкомерите и тест лентите за инструкции при високи температури и влажност. Възрастните и техните близки трябва да избягват студената вода за охлаждане (водата трябва да бъде със стайна температура) и да използват вентилатор. Медиците трябва да бъдат наясно със страничните ефекти от приема на медикаменти, да прегледат терапията на пациентите си и да оптимизират медикаментозната терапия по време на горещините. Пациентите, които са предразположени към здравни проблеми, в горещините трябва да приемат повече течности, да се охлаждат с вентилатор, да бъдат наблюдавани и при нужда да бъдат насочвани към спешните центрове на болниците.

Така или иначе се оказва, че няма достатъчно информация и разбиране за климатичните промени и свързаните с тях медицински състояния. Медиците са в положението само да говорят за рисковете от горещините и ползите от адаптацията към времето. Лекарите обаче трябва да бъдат на първа линия при проследяването на заплахите, като се основават на проучвания, за да ограничат смъртността и здравните последици от горещото време.

The Lancet

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.