През тази година Световната здравна организация посвещава Световния ден на здравето – 7 април, на качеството на храната. Глобализацията създава нови заплахи за общественото здраве – пътуванията, транспортирането на стоки и непрекъснатата нужда от нови храни и напитки на трапезата са в основата на разпространението на над 200 заболявания. Паразити, вируси, химикали, бактерии са само част от опасностите, които се крият в чинията. Заболяванията като цяло варират от диария до рак. Бъдете информирани какво ядете – това е посланието на световната здравна общност за 2015 година.
Милиони души по света заболяват всяка година в резултат от опасна храна. Стомашно-чревните болести убиват 1,5 млн. деца годишно, като причината за тази смъртност са храната и водата. Познанията и правилното приготвяне на храната могат да намалят смъртните случаи.
Опасната храна има не само здравословни последици, заболяемостта и смъртността се отразяват пряко на експорта на храна, на туризма и на икономическото развитие. Тези последствия важат в еднаква степен за развитите и развиващите се страни.
Антимикробната резистентност е все по-голяма заплаха за здравето в световен план. Все по-широката употреба на антимикробни препарати в земеделието и животновъдството в комбинация с клиничната употреба при хората се отразяват на разпространението на антимикробната резистентност.
Основни акценти: достъпът до пълноценна и безопасна храна е в основата на доброто здраве; над 200 заболявания биват причинени от храна и вода; над 2 млн. души годишно умират от консумацията на опасни храни и напитки, от тях повечето са деца; смъртността и заболяемостта от храни и напитки се отразяват на цялото общество и на икономиката; снабдителната верига не признава граници и съвместните усилия на правителствено ниво са предпоставка за безопасност на храните и напитките.
Салмонела, кампилобактериози и ентерохеморагична ешерихия коли са сред най-честите патогени, които засягат милиони по света. Симптомите са треска, главоболие, повръщане, стомашни болки и диария. Причинителите се крият в яйцата, месото, млякото, необработени мляко, месо, плодове и зеленчуци.
Листерията е инфекция, която причинява аборт и смърт при новородените. Листерията, макар и рядко заболяване, може да бъде причинена от непастьоризирани напитки, фаст фууд и се развива дори в хладилника.
Холерата също се причинява от храни и напитки, като води до дехидратация, може да причини и смърт. Оризът, зеленчуците, както и някои морски храни са основните причинители на заразяването с холера.
Вирусните инфекции се отличават със стомашни болки, внезапно повръщане и диария. Вирусът на хепатит А може да причини дългосрочни чернодробни заболявания, особено при консумацията на необработени термично морски храни или месо.
Паразитите се разпространяват чрез консумация на някои храни и дори при контакт с животни, като например Echinococcus spp. Други паразити като Ascaris, Cryptosporidium, Entamoeba histolytica или Giardia влизат в хранителната верига и се разпространяват чрез почвата, водата и пресните продукти.
Прионите, които представляват инфектиращ агент, съставен от протеини, са свързани с някои специфични невродегенеративни заболявания. Прионите са в основата на болестта „луда крава“, която е свързана с вариация на Creutzfeldt-Jakob Disease при хората.
Не на последно място са химикалите, токсините, агентите и генномодифицираните съставки, които се съдържат в храните и напитките. Наскоро лекари обявиха първия смъртен случай вследствие на консумацията на ГМО храни.
Световната здравна асоциация се обявява за създаването на програми за контрол, превенция и защита на здравето, които да обединяват правителствата и националните агенции в борбата за по-сигурна храна, по-чиста вода и повече контрол.
Вече решихте ли какво ще вечеряте?