Вие сте в: Начало // Всички публикации // За повече щастливи деца

За повече щастливи деца

На 20 ноември т.г. президентът на България Росен Плевнелиев посети лечебното заведение, за да отчете резултатите от XI издание на „Българската Коледа” и да разгледа апаратурата, дарена на болницата със средства от кампанията. Инициативата през тази година премина под мотото „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“.

В своето приветствие Р. Плевнелиев направи отчет на активностите в инициативата през 2013/2014.

Дарения в размер на 2 163 004 лв. събра благотворителната кампания „Българската Коледа“.

През периода са постъпили 569 заявления от родители за подпомагане на нуждаещи се от лечение и рехабилитация деца, както и 30 заявления от лечебни заведения за закупуване на медицинска апаратура по приоритетната тема.

Всички заявления за подпомагане са разгледани от Експертен съвет към благотворителната инициатива.

Със сумата от 947 763 лева са подпомогнати 524 деца за осъществяване на лечение, рехабилитация и поддръжка на кохлеарна имплантна система.

За да има по-малко деца с увредено зрение и слух, „Българската Коледа“ е подпомогнала университетски и областни болници в страната, които имат изградени компетенции и ясна стратегия за подобряване на ранната диагностика и активното съвременно лечение на тези заболявания, чрез подобряване на оборудването и разширяване на компетентността на специалистите. Закупена е медицинска апаратура за 30 лечебни заведения от цялата страна на обща стойност 1 207 177 лв. за ранна диагностика и лечение на зрителни и слухови увреждания, както и високоспециализирана апаратура за университетските болници в София, Стара Загора, Пловдив, Плевен и Варна.

Детско очно отделение на „Александровска” получи четири апарата на обща стойност 88 416 лв.

Апаратите са предназначени за диагностика и лечение на деца на възраст от 0 до 18 години, с очни заболявания, които изискват оперативна интервенция (рефракционни аномалии, амблиопия, катаракта, страбизъм и други). Новото оборудване е от най-висок клас, с малки размери, което позволява лесното му пренасяне за изследване на новородени и недоносени деца на място.

Портативният видеоретиноскоп е оптичен уред за измерване на междузеничното разстояние, с който се определят оптични дефекти, диоптри и кривина на роговицата.

Портативният кератометър е първият по рода си, внесен в България, и служи за измерване на пречупвателната способност на роговицата в двата й главни меридиана. С апарата прецизно се изчисляват вътреочните лещи, които ще се имплантират при деца с вродена катаракта.

С преносимия биомикроскоп се установяват промени в очните структури – преден очен сегмент и леща.

Отделението вече ще разполага и с компактен мобилен апарат за инхалационна наркоза, снабден с необходимите приставки за новородени и за деца на различна възраст.

В Детското очно отделение на „Александровска” годишно се хоспитализират приблизително 1000 деца, а през консултативния кабинет преминават между 5 и 6 хил. деца от цялата страна.

На срещата в УБ „Александровска“ президентът и гостите бяха поздравени с танц от състав на специализирана детска градина за деца с увреден слух.

Президентът, екипът на „Българската Коледа“, представителите на Експертния съвет и гостите на тържеството бяха поздравени от изпълнителния директор на „Александровска“ доц. К. Ангелов. Той изтъкна традициите в осигуряването на компетентна медицинска помощ от най-високо равнище в най-старото лечебно заведение в България и посочи, че около 3000 деца годишно са лекувани в лечебното заведение. Две хиляди са пациентите на Детската клиника на болницата, около 1000 дечица намират решение на офталмологичните си проблеми в детското очно отделение. Доц. Ангелов подчерта и благотворителните дейности на болницата в реализиране на инициативата „Направи добро“ – 6000 деца от Северозападна България са прегледани от специализирани екипи, над 700 чифта очила са дарени на нуждаещите се. Оказа се, че на самия 20 ноември екип от специалисти прави очен скрининг в едно столично училище.

Директорът на „Александровска“ цитира изводи от проучване в Мичиган, според които участието в доброволчески благотворителни дейности удължава продължителността на живота. И оптимистично каза в заключение, че и президентът, и екипът на инициативата „Българската Коледа“ са хора, обречени на живот и дълголетие, поради активната си съпричастност към високохуманната мисия.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.