Вие сте в: Начало // Всички публикации // Новата книга като забележително събитие

Новата книга като забележително събитие

Изискана обстановка, неголям брой участници, професионално представяне и емоционална атмосфера – така накратко може да бъде характеризирана промоцията на монографията „Клинична туберкулоза“, издадена под редакцията на проф. Петко Минчев и представена на 28 февруари т.г. в София. Присъстваха авторите, пулмолози и фтизиатри от цялата страна, представители на различни специалности, гости.

Главният редактор на изданието проф. П. Минчев сподели с аудиторията колко дълъг е пътят от идеята до реализацията на една медицинска книга, спря се накратко на историята на битката с туберкулозата в нашата страна и спомена имената на всички учени, изследователи, лекари, които са вписали усилия, воля и себеотдайност в процеса на тази борба. „Не е случайно, каза проф. Минчев, че сме посветили това академично издание на нашите учители с признание за стореното от тях през годините. Но още по-важно е, че ще предоставим книгата в ръцете на нашите следовници с повеля – само с обединените усилия на всички специалисти можем да поставим туберкулозата под постоянен контрол“.

„Красив повод за среща на нашето съсловие“ – така определи събитието доц. Явор Иванов – председател на Българското дружество по белодробни болести. Той подчерта, че от години „съществува глад“ за такова обобщено базисно ръководство по клинична туберкулоза, изтъкна значимостта на факта, че са разгледани компетентно и аргументирано и извънбелодробните форми на заболяването.

Научният принос на монографията, определена като „уникален научен труд, посветен на всички аспекти на едно опасно и многолико инфекциозно заболяване“, се предопределя от съдържанието. Основните раздели – за епидемиологията, етиологията и имунологията на туберкулозното заболяване, за диагнозата, както и за всички аспекти на белодробната туберкулоза са разработени от проф. П. Минчев. Той се спира подробно и на лечението, на латентната туберкулозна инфекция, както и на множествената лекарствена резистентност. Извънбелодробните форми на туберкулозното заболяване са анализирани от висококомпетентни специалисти: акад. Петя Василева, проф. Димитър Костадинов, проф. Борис Богов, проф. Зоя Спасова, доц. Асен Алексиев, доц. Маргарита Цонзорова, доц. Кирил Праматаров, д-р Елизабета Бачийска, д-р Светлана Велизарова.

Монографията „Клинична туберкулоза“ се отличава с изключително полиграфско качество, което – прибавено към задълбоченото съдържание, обхващащо всички знания по проблема, както и всички съвременни диагностични и терапевтични методи, дава основание издаването да бъде наречено събитие. Монографията е предназначена за всички лекари от различни специалности, но най-вече за специалисти по пневмология и фтизиатрия за деца и възрастни, специалисти по инфекциозни, по вътрешни, по детски болести, за общопрактикуващи лекари, както и за профилни специалисти, които са призвани да лекуват извънбелодробните форми на заболяването.

Дарина СТОЕВА

2 Отговори to " Новата книга като забележително събитие "

  1. От къде да си купя книгата ??

  2. admin казва:

    Книгата може да закупите само от автора проф. П. Минчев.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.