Вие сте в: Начало // Всички публикации, Научно-приложни статии // Лечението – колко много аспекти

Лечението – колко много аспекти

Проф. Пенко Шотеков – началник на Клиника по неврология в Александровска, коментира актуални въпроси за грижата за болните и за съвременното лечение на МС специално за „Форум Медикус”:

- В началото искам да припомня, че Световният ден на множествената склероза е организиран от Международната асоциация, обединяваща дружества с неформална цел за подпомагане на болните с МС в целия свят. Организацията обединява 80 дружества от целия свят, включително и българската фондация „МС общество”. Подобни сдружения функционират, за да подкрепят морално и материално болните. Дружествата в Америка и Западна Европа са много активни и организират най-различни прояви. Естествено те разполагат и с по-голям финансов ресурс.

Неправителствените организации са важен партньор за популяризиране на заболяването сред цялото общество. Трябва да се знае, че ако болните се лекуват адекватно, те могат дълго време да бъдат активни членове на обществото и да изпълняват своите професионални задължения. Неправителствената организация – фондация „МС Общество”, обединява част от болните у нас. Най-често пациентите ни с множествена склероза  комуникират помежду си посредством интернет форуми, където обменят информация за болестта. За съжаление често мненията им са крайно неправилни, изопачени и се базират на слухове или на случайни публикации в чуждестранната и българската преса. Странно е, че болните предпочитат да се доверяват на други хора с болестта, а не да се обърнат към специалистите. Българските пациенти с МС трябва да бъдат сигурни, че невролозите у нас са в крак с новостите за заболяването.

Многобройните ми контакти с представители на най-различни групи на населението у нас показват, че повечето от тях изобщо не познават болестта множествена склероза. Голяма част от българите смятат, че това е атеросклероза, която се проявява при по-възрастни пациенти. Напротив, става дума за автоимунно заболяване, което засяга нервните проводници и по-конкретно тяхната обвивка, в резултат на което се получава демиелинизация, развиват се т.нар. плаки на демиелинизация. Това води до забавяне или блокиране на провеждането на нервните импулси. Клиничната картина се изразява в нарушение на зрението, парализи в левите и десните крайници, координационни нарушения, в някои случаи двойно виждане и т.н. Характерно за заболяването е, че протича на пристъпи. Първите пристъпи могат да отминат за период от няколко дни до седмица, а клиничната симптоматика напълно да отзвучи. След време обаче пристъпите се повтарят и задълбочават, като влошават за по-дълго време състоянието на болния. Постепенно пациентите стигат до пълна инвалидност. Ето защо изключително важно е заболяването навреме да бъде диагностицирано и да бъде започнато своевременно лечение – както на отделния пристъп, така и като цяло.

По целия свят от тежкото заболяване страдат около 2 млн. души, у нас болните са около 4 хиляди. Множествената склероза се проявява в млада възраст – между 20 и 40 години. Разпределението на хората с МС по света е неравномерно. По-често заболяването се среща в северните страни. На юг броят на пациентите намалява. Този факт бе доста странен за специалистите, появяваха се най-различни спекулативни обяснения. Последните проучвания на този казус подсказват, че причината за по-голямата заболяемост в северните страни е недостигът на витамин Д, което най-вероятно води до предразположение към развитие на заболяването. Причина за болестта може да бъде и генетичното предразположение.

Диагностицирането и лечението на МС са в ръцете на неврологичните колективи на университетските клиники у нас. Във връзка с изискванията на касата към неврологичните клиники в УБ функционират центрове за диагноза и лечение на заболяването. За поставяне на диагнозата се провежда изследване с ядреномагнитен резонанс, но то не е определящо, защото лезиите, които констатираме с тази съвременна апаратура, се срещат при още 15-16 неврологични заболявания. Ето защо важни са и допълнителните изследвания – на лумбалния ликвор, на евокирани потенциали, както и очен статус. С възможностите на тези диагностични методи можем да получим пълна картина за състоянието на пациента и да преценим дали става въпрос за МС или за друго заболяване.

След поставянето на диагнозата специалистите определят подходящата терапия за всеки конкретен случай. За съжаление тотално лечение на заболяването все още не съществува. Както отбелязах, лекуват се отделните пристъпи и целият ход на заболяването. Целта на терапията е заболяването да протича по-леко, да се олекотят симптомите и да се отложи влошаването на болните във времето. Успяваме да реализираме тази цел със съвременни медикаменти като интерферон-бета и глатирамер ацетат. В момента лекуваме около 1200 души с тези скъпи медикаменти със 100% реимбурсация от НЗОК. Месечният терапевтичен курс е на стойност около 2000 лв. Към центровете за множествена склероза функционират комисии, които определят кои от пациентите са подходящи за скъпо струващата терапия. Критериите за назначаване на тези медикаменти са определени в национален консенсус за диагноза и лечение на множествената склероза. По време на пристъп болните се хоспитализират и лекуват с кортикостероиди, за да може това състояние навреме да бъде прекъснато.

Бъдещето в овладяването на заболяването е свързано с появата на нови медикаменти. Надявам се, че до една година и в нашата страна ще можем да лекуваме с натализумаб – ново лекарство за лечение на множествена склероза. По последни данни в света се лекуват около 65 хил. пациенти с този нов медикамент. Активно се проучват и други препарати, някои от които – в таблетна форма. И нашата страна участва в част от изпитванията на новите лекарства. Това е от полза както за болните, така и за специалистите, които се запознават с най-новите концепции за лечение на заболяването. Смятам, че съществуват големи перспективи за лечението на болните в бъдеще.

Трябва да подчертая обаче, че често слуховете довеждат до неправилно възприемане на някои методики на лечение, за които не е доказано, че са ефективни. МС може би е единственото заболяване, при което почти 90% от използваните лечебни методи са отпаднали поради неефективност. Преди няколко години сред пациентите особено актуална бе терапията със стволови клетки. Подобни манипулации бяха правени у нас, в Русия, в Китай. Научни екипи от целия свят работят изключително активно по терапията със стволови клетки, но все още няма напредък в тази област. Нито един пациент с МС и имплантирани стволови клетки не е показал подобрение. В началото може би има един период, през който болният се чувства по-добре, но най-вероятно това се дължи на психогенния фактор.

„Модната” тема сега е поставянето на стентове на вени. Тази тенденция се появява след публикация на италиански лекар, който поставил стент на съпругата си, болна от МС. Преди време се беше появила теорията, че венозният кръвен ток има отношение към заболяването, тъй като демиелинизацията се получава често около вените в централната нервна система. Искам да предупредя, че все още не съществуват научни доказателства за ползите от този рискован и скъп метод на лечение при болни с МС.

В заключение отново искам да подчертая, че основният проблем сега е липсата на информация за болните. Заболяването е вече под контрол, а пациентите ще бъдат все по-дълго време работоспособни и ще изпълняват своите обществени и професионални задължения…

Записа Светлана ДИМИТРОВА

1 Отговор to " Лечението – колко много аспекти "

  1. Mirta Medicus казва:

    Страхотна статия! Поздрав от екипа на Мирта Медикус!

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.