Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Крачка напред в хирургичната практика

Крачка напред в хирургичната практика

На 9 и 10 октомври т. г. лечебното заведение бе домакин на уъркшоп, посветен на модерните тенденции в областта на лапароскопската хирургия. Събитието бе организирано от Клиниката по хирургия към болницата съвместно с университетската Катедра по хирургия, Европейското училище по лапароскопска хирургия в Брюксел и Българското хирургическо дружество.

Успех на форума пожела здравният министър Десислава Атанасова, която подчерта, че само чрез обмяната на опит България може да демонстрира своя научен потенциал пред света. Директорът на лечебното заведение проф. Лъчезар Трайков припомни, че именно в „Александровска“ болница са поставени основите на редица хирургични практики у нас и изрази надежда, че настоящото събитие ще продължи добрата традиция.

- Амбицията ни е да се превърнем в референтен център на Европейското училище по лапароскопска хирургия, в който български и чужди специалисти да се обучават в прилагането на съвременните миниинвазивни технологии, заяви началникът на клиниката доц. Георги Тодоров.

Участие в обучението взе и един от водещите световни специалисти в областта д-р Джовани Дапри – секретар на Европейското училище по лапароскопска хирургия. Той и екипът на доц. Тодоров демонстрираха пред аудиторията нови за България интервенции, като за целта бе осигурена пряка аудио-визуална връзка с операционния екип.

В рамките на обучението бяха демонстрирани лапароскопска резекция на дебело черво, отстраняване на орган при пациент с карцином на стомаха. Присъстващите имаха възможност да се докоснат и до т. нар. single incision laparoscopic surgery – хирургия само през един отвор на коремната стена. Чрез този метод бяха осъществени фундупликация на коремната стена при пациент с диафрагмална херния, както и отстраняване на жлъчния мехур. В света техниката се практикува от три години, като са налице редица предимства – съкращават се както оперативното време, така и престоят на пациента в болница.

По време на събитието стана ясно, че в момента български специалисти се обучават в Брюксел да извършват операции през един отвор в коремната стена. Очаква се, след като бъде подготвен необходимият брой хирурзи, те да бъдат сертифицирани, а клиниката да се превърне в референтен център към Европейското училище по лапароскопска хирургия.

1 Отговор to " Крачка напред в хирургичната практика "

  1. мариана казва:

    Искам да изкажа огромна благодарност на доц.Г.Тодоров /и целия екип от лекари и медицински персонал/,който ме оперира на 31.10.2012г.- киста на щитовидната жлеза. Това са страхотни професионалисти и преди всичко много мили,усмихнати и внимателни ХОРА. Възхитена съм, не случайно в провинцията казват „София си е София“, сега се уверих в това. Да са живи и здрави и дано да има повече такива хора.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.