Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ – територия на новаторството

БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ – територия на новаторството

От 15 до 18 май 2012 г. изложбените зали на Интер Експо Център-София отново ще се превърнат в модерно обзаведени здравни заведения.

БУЛМЕДИКА ще представи богат спектър от експонати, включващи нови модели клинично-лабораторна и диагностична апаратура, специализирано обзавеждане за здравни заведения, инструменти, реактиви, консумативи и други продукти за лечение и услуги в различни сектори на медицината. Ще бъдат демонстрирани още: различни модели техника и помощни средства, предназначени за физиотерапия и рехабилитация, за хора с увреждания; оборудване за спешна медицинска помощ; специализиран софтуер; офталмологична техника и оборудване; фармацевтични продукти и др.

В БУЛДЕНТАЛ специалистите ще имат възможността да видят най-новата апаратура, технологии и инструменти за дентални клиники и кабинети, зъботехнически лаборатории, дентални и зъботехнически материали и консумативи, обзавеждане за рентгенови и дентални кабинети, продукти за орална хигиена и др.

БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ през 2012 г. се радва на изключителен интерес от страна на чуждестранни изложители. Заявили са участие нови компании от Хърватска, Румъния, Италия, Гърция, Унгария, Полша, Германия, Русия, Китай, Словения, Турция, Италия, Австрия, Южна Корея, Пакистан и от други държави.

За четвърта поредна година 14 медицински и дентални фирми от Република Южна Корея ще представят иновативни продукти.

Дебют на колективно представяне на фирми от здравната сфера от Италия, организиран от Агенцията за промотиране в чужбина и интернационализация на италианските предприятия (ИЧЕ) и Агенция „Булгарреклама“, е сред акцентите на БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ2012.

Изложбата е очакван форум за бизнес контакти – дискусии, демонстрации, фирмени презентации и семинари по актуални теми.

Предвижда се провеждане на делови събития по актуални теми от областта на медицината: дискусия на тема: „ЛЕКАРСТВЕНАТА ПОЛИТИКА – Партньорство за здраве”, организирана в партньорство с в. „Форум Медикус“, фирмени презентации, семинари, посветени на различни теми: капсулна ендоскопия, телемедицина, въвеждане на атестационна система в здравеопазването и др.

Асоциация Sofia Dental Meeting и Агенция Булгарреклама, подготвят богата четиридневна научна програма с участието на български и чуждестранни лектори по важни направления в зъболечението: имплантология, оклузодонтия, протезиране и др.

БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ ще бъде домакин на официалната церемония по награждаването на победителите в V юбилейно издание на Националния дентален конкурс “Усмивка на годината” – наградите на в. “Дентал Трибюн”. Конкурсът е за български лекари по дентална медицина и зъботехници с най-добри постижения в денталната естетика, оценявани от авторитетно жури – водещи личности в бранша от страната и чужбина. Спечелилият първо място автоматично ще бъде номиниран за участие в световните награди Dental Tribune Awards’2012, организирани от Dental Tribune International.

През тази година официалното издание на БУЛМЕДИКА / БУЛДЕНТАЛ – световноизвестният бизнесгайд today, ще достигне до здравните специалисти у нас и от балканските страни две седмици преди старта на изложбата. Изданието информира за нови продукти, тенденции и иновации, които ще бъдат показани по време на изложбата. Инициаторите от в. “Дентал Трибюн” и Агенция „Булгарреклама“, решиха изданието с очакваните събития да бъде на български и английски език.

Лекарствената политика – партньорство за здраве

Проблемите на националната здравна политика на една държава са приоритет на  всяко правителство и на всеки народ. Проблемите на тази политика, разглеждана основателно като част от националната сигурност, в по-бедните страни са неимоверно повече и по-многобройни. Така е и в България. Затова избрахме лекарствената политика –  този сегмент от глобалното здраве, за тема на разискване по време на тазгодишното специализирано изложение „Булмедика“ 2012.

Темата е важна не само поради социалната си същност, но и заради многобройните останали глобални аспекти: политически, търговски, морални, корпоративни, популистки. Ние искаме да поставим въпросите, които понякога остават скрити не само за обществото, но и за специалистите. Искаме да ги поставим пред нашите си институции, да потърсим истината в собствените български реалности.

Актуалността на подобен разговор се поддържа и от обстоятелството, че Комисията по здравеопазване в НС, Министерството на здравеопазването, НЗОК имат нови ръководства, които вече изразиха готовност за промяна. Искаме да ги чуем отново, като огласим техните позиции и чрез силата на медийния контрол проследим реалностите в бъдеще.

Логиката най-бедният европейски народ да плаща най-скъпите мобилни телефонни услуги е смущаваща. Фактът, че най-бедният европейски народ плаща и едни от най-скъпите лекарства, е тревожен и тъжен. Обществото очаква промяна и по време на „Булмедика“ 2012 ние ще работим за това – екипът на агенция „Булгарреклама“, редакцията на седмичника за медицина „Форум Медикус“, репортерите на Българското национално радио. И всички, които носят отговорност за изясняването и за решаването на проблема.

Преди време изявеният клиничен фармаколог проф. Витан Влахов предупреди от страниците на „Форум Медикус“: „За фармацевтичните компании печалбата е водеща пред здравето. Няма мениджър, който да не попита първо колко спечелихме, а после колко хора спасихме“. Наскоро от ефира на БНР проф. Влахов прокламира невъзможността да изгоним търговците от храма на фармацията. И това е логично, защото по дългия път на едно лекарство, освен терапевтичен ефект и здраве, са заложени много интереси, включително търговски и финансови.

Това кълбо от противоречия ще се опитаме да разплетем заедно с отговорните институции, с представители на фармацевтичния бранш, на пациентски и обществени организации, на фармаколози, фармацевти, мениджъри и на журналистическата гилдия, която следи процесите.

Темата ще бъде дискутирана и отразена широко и в медиите, за да отключим част от създалото се обществено напрежение и да отговорим на натрупаното мълчание поради липсата на достатъчно въпроси и адекватни становища.

Ще изпълним този обществен и професионален дълг с убеждението, че е нужна промяна в лекарствената политика на Република България, която неизменно да съдържа в бъдеще елементите прозрачност и хуманност. Тази дискусия е и своеобразна покана към производителите и дистрибуторите на лекарства по-често да присъстват на специализираните медицински форуми. За да чуваме не само корпоративните им аргументи, но и да усетим готовността за съдействие и за промяна в позитивен смисъл. Ако в популистки стил твърдим, че всичко правим в името на пациента, нека покажем воля да извървим заедно пътя на либерализиране и поевтиняване на лекарствените продукти – оригинални и генерични. Вероятно всеки от субектите в този процес трябва да направи известни отстъпки, да даде малки жертви, но в това именно се корени идеята на ПАРТНЬОРСТВОТО ЗА ЗДРАВЕ!

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.