Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Ротаблация – метод с бъдеще

Ротаблация – метод с бъдеще

Под ръководството на гостуващия в Националната кардиологична болница проф. Ги Хендрикс от Белгия, кардиолозите от Отделението по инвазивна кардиология към НКБ приложиха един от най-успешните инвазивни лечебни методи, известен като ротаблация. Белгийският специалист от клиниката OLV в град Аалст е сред първите медици, прилагащи инвазивни методи в кардиологията още от 70-те години на миналия век. Той е съвременник на известния проф. Андреас Грюнциг от Цюрих и е работил съвместно с него.

Непопулярният все още в България метод – ротаблация, спомага за преодоляване на запушването на кръвоносните съдове с калциеви натрупвания, които възпрепятстват притока на кръв към сърцето. Тези твърди атеросклеротични плаки се премахват посредством миниатюрно свредло, което достига чрез катетър до засегнатите части на съда и ги разрушава. Високотехнологичният метод може да замести класическата сърдечна операция при много от пациентите.

До момента методът не се прилага рутинно в България, защото освен медицински умения и съответна техника ротаблацията изисква и по-голямо финансиране. Консумативите за тази методика не са предвидени в изплащаната от НЗОК клинична пътека за интервенционално кардиологично лечение. Ротаблацията е двойно по-скъпа от балонната дилатация и достига до около 6000 лева за процедура.

Проф. Хендрикс от години работи с инвазивните кардиолози от НКБ. Той е сред пионерите на метода ротаблация в света, поради което е поканен от ръководството на болницата да обучава българските специалисти в рутинното му прилагане.

1 Отговор to " Ротаблация – метод с бъдеще "

  1. Чрез този метод бях излекуван в Александровска болница от доцент Василев .телефона ми е 0878110161

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.