Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Глаукомата – тихият крадец на зрение

Глаукомата – тихият крадец на зрение

„Не позволявайте на глаукомата да помрачи живота ви“ – това бе тазгодишното мото на Световната седмица на глаукомата, отбелязана от 11 до 17 март т.г. и у нас. На специална пресконференция офталмолози и пациенти подчертаха, че с редица инициативи през седмицата се акцентира върху необходимостта от навременна профилактика, както и върху темата за съпричастността и подкрепата, които трябва да бъдат оказвани на пациентите с това заболяване.

Председателят на Националната глаукомна асоциация доц. Наталия Петкова подчерта, че глаукомата е социалнозначимо заболяване, което причинява увреждане на зрителния нерв и намаляване на зрението. 50% от засегнатите от глаукома не знаят, че са болни. Предполага се, че по света от заболяването страдат 67 млн. души, а 7 млн. са ослепели и с двете очи заради глаукома. Тенденцията е до 2020 г. броят на тези болни да нарасне значително, като се има предвид увеличената продължителност на живота и застаряването на населението. По данни на Националната глаукомна асоциация у нас от заболяването страдат между 60 и 80 хил. души. Коварната болест засяга най-често хората между 35 и 40 години и се нарежда на второ място сред причините за слепота в света и у нас. Сред рисковите фактори за възникване на глаукома са възраст, фамилна обремененост, раса, пол, диабет, късогледство, хипо- и хипертиреоидизъм, неврологични заболявания, травми на окото, очни възпаления и други.

Доц. Петкова подчерта, че заболяването не може да бъде излекувано, но при ранно диагностициране може да бъде спряно неговото развитие, а зрението да се запази. За резултатите от лечението значение има и прилагането на съвременно лечение. При пациентите с късно поставена диагноза настъпват необратими промени, на които не може да се повлияе със съвременните методи и средства.

Сред причините за късната диагноза е фактът, че повечето видове глаукома не причиняват болка и прогресират незабелязано до момента, в който зрителният нерв е вече необратимо поразен и зрението е трайно засегнато. Ето защо често наричат заболяването тихият крадец на зрение. При липса на лечение хората с глаукома започват постепенно да загубват периферното си зрение. Обектите в страничната част и ъгъла на зрителното поле на човек започват да се губят, зрителната картина изглежда сякаш е „прокарана през тунел“. С течение на времето централното зрение може да намалее и дори да изчезне напълно.

Основна причина за възникване на тази патология е повишеното вътреочно налягане, но специалистите напомнят, че глаукомни промени без повишено вътреочно налягане възникват при 1/3 от случаите. Доц. Ботьо Ангелов – завеждащ Първо очно отделение в Александровска болница, подчерта, че заболяването в начален стадий се диагностицира трудно. Повишеното вътреочно налягане не е достатъчен критерий за поставяне на диагнозата. При прегледа трябва да се извършат и други изследвания: периметрия – изследване на зрителното поле, пахиметрия – измерване на дебелината на роговицата, гониоскопия – оглеждане на предния очен сегмент и камерния ъгъл, оглед на зрителния нерв чрез офталмоскопия. Специалистът препоръча всеки човек, навършил 40 години, да направи първия си профилактичен преглед за глаукома при офталмолог, а хората над 60 години да ходят на такива прегледи веднъж на 12 месеца.

Лечението може да бъде обособено в 3 групи: консервативно, лазерно и хирургично, напомни специалистът. Изборът на терапевтичен метод зависи от вида и стадия на глаукомата, както и от наличието на придружаващи заболявания. Обикновено се започва с консервативно лечение – с капки за очи, чиято основна цел е да понижат вътреочното налягане. Доц. Ботьо Ангелов подчерта, че не всички пациенти поставят правилно капките си, а това е от значение за резултатите от терапията.

При неуспех на медикаментозната терапия може да се приложи лазерна трабекулопластика. При хирургичното лечение на глаукома средство на избор са трабекулектомията (най-вече при първична откритоъгълна глаукома) и създаване на шънтове за оттичане на вътреочната течност.

Специалисти и пациенти напомниха, че след дългогодишни усилия през 2008 г. капките са били реимбурсирани на 100% от НЗОК. По неясни причини обаче след няколко месеца драстично е намалена реимбурсацията на капките – до 50%. Доц. Ангелов подчерта, че при някои пациенти се налага лечение с комбинация от 3 вида капки. Голяма част от пациентите, които се нуждаят от подобна терапия, са възрастни хора, които не могат да си позволят такова скъпо лечение. Така при избора на медикаментозна терапия офталмолозите често се водят не от най-подходящата комбинация за конкретния случай, а се съобразяват с финансовите възможности на пациентите си.

Георги Димитров – председател на пациентската асоциация „Глаукома“, информира, че в навечерието на глаукомната седмица – на 9 март т.г., по инициатива на пациенти, офталмолози и офталмологични организации е внесено писмо до премиера, до министъра на здравеопазването и до Надзорния съвет на НЗОК, в което те настояват за връщането на 100-процентната реимбурсация на медикаментите за глаукома. В писмото се посочва още, че близо ¼ от страдащите от заболяването са преустановили лечението си заради ограничени финансови възможности, а това от своя страна ще доведе до тежки социални и икономически загуби, инвалидизация и ослепяване при тези пациенти.

От пациентската организация „Глаукома“ алармираха и за недостатъчния брой прегледи, които се полагат на засегнатите от заболяването. Това е предпоставка за ослепяването на много хора, подчерта Г. Димитров. Според специалистите полагащият се един преглед с измерване на вътреочното налягане на 6 месеца е крайно недостатъчен, за да се осъществи ефективен контрол на заболяването. От пациентската организация настояват НЗОК да заплаща поне веднъж годишно и извършването на периметрия.

1 Отговор to " Глаукомата – тихият крадец на зрение "

  1. Ламбрина казва:

    Здравейте !
    преди три седмици ми откриха високо очно налягане.Първото езмерване беше 21 на лява око и 25 на дясно око. След ена седмиза беше ляво 25, дясна 21. След още една седмица имах натоварване на очите с четене и писана окол 4 дни и нивото се каче на лаво26 , и дясно 28 .Не съм била на никакво лечение до сега . Препоръчаха ми първо лазер и да ми се изпишат капки. АЗ съм късогледа от дете и от 40 год съм със диопрър -5 и на двете очи.Сега съм на 61 год. Въпросът ми е : Правилно ли е веднага да ми се направи лазер без да имам никакво лечение преди това. Моля за отговор .Викат ме на 5 февруари на лазер .Да правя лазел или не . Благодаря.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.