Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Студенти по медицина настояват

Студенти по медицина настояват

Младите български лекари по принуда ще напускат страната си, с тревога алармираха ръководствата на студентските съвети на медицинските университети и факултети в София, Варна, Пловдив,  Плевен и Стара Загора на специална пресконференция на 20 октомври т.г.

Според бъдещите медици определеният брой за специализанти и докторанти в медицинските университети в България е достигнал критичния минимум. Именно заради ограничените места, както и заради ниското заплащане на специализантите по държавна поръчка много от новозавършилите медици търсят по-добри възможности за реализация в чужбина. Студентите предупреждават, че тази негативна тенденция ще доведе до сериозна криза в сферата на здравеопазването и настояват МЗ да предвиди повече места за специализации догодина.

От студентските съвети апелираха още за адекватна държавна политика по отношение на превенцията на студентите медици от заразни заболявания, като хепатит В. По време на обучението и стажовете студентите, работещи с рискови групи пациенти, непрекъснато излагат здравето си на опасност и поради това предлагат да бъдат безплатно имунизирани с ваксина против хепатит В.

Друг проблем, върху който бъдещите лекари акцентират, е необходимостта от подобряване на работата на програма „Еразъм” в сферата на медицинското образование. Стана ясно, че сега са намалени отпусканите под формата на грантове средства с 50% за всички заминаващи студенти, като това най-вероятно ще бъде причина половината от одобрените да участват да се откажат. В останалите европейски страни студентите получават съфинансиране от държавата и от университетски фондове, докато българските студенти разчитат само на европейските средства. Студентите настояват отговорните институции да насърчават и подпомагат по-активно програмите за мобилност на студентите, тъй като те са изключително важни за всички обучаващи се.

Всъщност на своята пресконференция студентите медици потвърдиха основанията за тревога, отдавна споделяни от работещите у нас лекари.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.